Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
18:40 - Keşan’da eroin yakalandı
00:43 - TEKULAŞ HİZMETİ 27 MART 2023 PAZARTESİ GÜNÜNDEN İTİBAREN MALKARA’DA BAŞLIYOR
00:32 - Hırdavat ihracatı iki ayda 1,7 milyar dolara ulaştı
00:17 - “VÜCUDUNU TANI, SAĞLIĞINI KORU” ETKİNLİĞİ BAŞLADI
00:10 - Yaşlı nüfus oranı en yüksek ilçe Meriç…
16:25 - 18. Kadir Has Ödülleri Sahiplerini Buldu
16:19 - 100. YILDA TÜRK KADINI FOTOĞRAF YARIŞMASI
Kırklareli’de Istranca Dağlarında meşe ağaçlarının yaprak salgılarından arıların ürettiği meşe balı coğrafi işaret aldı
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri , Vize İlçesi Balkaya Köyü ve Kıyıköy beldesinde arıcıları ziyaret ederek, arıcılık ve meşe balı üretimi konularında eğitim çalışmaları yaptı.
Kırklareli , meşe ormanlarının yoğun olarak bulunduğu Istranca (Yıldız) Dağlarının eteklerinde yer alıyor. Trakya Bölgesinde üretimi yapılan meşe balı yüzde 80-85 oranında Kırklareli’nde sınırları içerisinde üretiliyor.
Meşe balı, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirerek hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturuyor.Meşe balı hastalıkların tedavisinde destek amacıyla da kullanılıyor.
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEŞE BALINI ARAŞTIRIYOR…
KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kolaylı, “Meşe balı, fenolik bileşenleri yönünden zengin olup, 5 kat daha fazla antioksidan karaktere sahiptir” dedi.
Türkiye’ de yeni yeni tanınmaya başlıyan yurtdışında Amerika’da, Avrupa’da çok bilinen bir bal olan meşe balı yani “oak honey”; diğer ballara göre daha az üretilen ve ağustos ayının belirli dönemlerinde elde edilen siyaha yakın koyu renkli bir baldır.
Meşe balı fenolik bileşiklerce oldukça zengin ve biyolojik aktif değeri yüksek bir baldır. Fenolik bileşikler bitkilerde fazla miktarda bulunan sekonder metabolitlerdir. Böcek ve hayvan zararlılarına karşı bitkiyi korurlar. Bitkilerde bulunan fenolik bileşikler fenolik asitler ve flavonoidler olarak iki gruba ayrılırlar. Yapısal olarak büyük farklılıklarından dolayı bitkilerde ve bunlardan elde edilen ürünlerde binlerce farklı fenolik bileşik bulunmaktadır. Fenolik bileşikler bitki kökenli pek çok gıdanın tat ve aromasına katkıda bulunabilirler. Özellikle gıdalarda acılık ve burukluğun kaynağıdırlar. Flavonoidlerin geniş bir grubu gıdaların renginden de sorumludur.
Flavonoidler arasında bulunan antosiyaninler doğal renk maddeleri olup sebzeler, meyveler, meyve suları ve şarapların pembe, kırmızı, mavi ve mor renklerinden sorumludurlar.
Fenolik bileşikler doğal antioksidan madde özelliği de göstermektedirler. Serbest radikallerin neden olduğu reaksiyonları durdurarak veya engelleyerek kanser, kalp hastalığı ve akciğer hastalıkları gibi pek çok hastalıkların oluşumuna engel olurlar.
Fenolik bileşikler arıların meşe ağaçların yapraklarında havanın gece ani soğumasından dolayı yaprak uçlarında biriken minik tatlı bir salgıdan aldıkları özsuyu midelerinde bala dönüştürdükler bir baldır. Arılar bu salgıyı sabah hava ısınmaya başlayana kadar toplamak zorundadır aksi halde bu salgılar yaprak uçlarında kristalleşir. Meşe balının kendine has tadı olan karamel ve pekmez tadında biraz buruk bir tad yoğun orman kokulu bir baldır. Ağızda bir kaşık bal tadını çıkarın ve biraz sonra üst boğazın arkasında yanma hissi gelebilir.
Son üç yıldır Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde yapılan analiz çalışmalarında Kırklareli, Demirköy-Bulgaristan sınırlarında olan Istranca Dağları’nın farklı bölgelerinden alınan meşe balı örneklerinin biyolojik aktivitesinin diğer ballara oranla daha yüksek olduğunu bildirilmektedir. Aynı ekolojik yapıya sahip Karadeniz ormanlarının bir çok bölgesinde de üretilebilmektedir. Ayrıca bölgede bulunan dişbudak, kayın, saplı meşe, sapsız meşe, ova akaça ağacı, çınar yapraklı akçaağaç, üvez, ıhlamur, kızılağaç, mürver, kızılcık, akasya,karaağaç , gürgen gibi ağaçlar ve binlerce çiçek florası mevcuttur.
Meşe balının biyolojik aktivitesinin yani toplam antioksidan kapasitesinin yüksek çıkmasının en önemli faktörlerinden biriside meşe balının içinde yüksek derecede gallik asit ve diğer bileşenlerin bulunmasıdır.
Gıda bileşkeleri olarak fenolik bileşikler insan sağlığı açısında işlevleri, tat ve koku oluşumundaki etkileri, renk oluşumuna katkıları, antimikrobiyal ve antioksidatif etki göstermeleridir.
Meşe balı; kokusuyla rengiyle içerdiği özelliklerle insan vücudunu kışa hazırlar. Diğer ballara göre antioksidan özelliği 5 kat fazladır. Bu bileşenlerin başında gelen kafeik asit fenetil ester, gallik asit ve ellagik asit birçok hastalık ve kanser türüne karşı savaşıyor. Bu balın koyu renkli oluşuda açık renkli ballara oranla daha fazla antioksidan barındırdığının bir kanıtıdır. Meşe balı enerji verir. Ayrıca ormandan elde edilen bal olduğu için solunum yolları enfeksiyonlarını engeller, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. En önemli özelliklerinden biride içinde bulundurduğu enzimler sayesinde kanser hücrelerinin oluşmasını önler. Adeta onlara karşı doğal bir güvenlik duvarı örer.
KAFEİK ASİT FENETİL ESTERİN FAYDALARI
GALLİK ASİTİN FAYDALARI
ELLAGİK ASİT
Allahın bizlere sunduğu bu mucize, özellikle 1 yaşından büyük çocuklara günde en az bir kaşık yedirlmelidir. Balı güvendiğiniz üreticilerden almayı ihmal etmeyin. Reçel fiyatına satılan ballardan mümkün olduğunca uzak durun. Glukoz yani mısır şurubu katılarak yapılan ballar insan sağlığını tehdit etmektedir. Maalesef piyasada bu tip ballar fiyatlarının ucuzluğundan dolayı satılmaktadır. Bunlara itibar etmeyin. Biz üretici olarak kendi soframızda bulunduramayacağımız bir balı tüketiciye sunamayız. Bu yüzden güvendiğiniz üreticiden bal almanızı tavsiye ederiz. Balı aracıdan değil güvendiğiniz,bildiğiniz arıcıdan alın.
Meşe balı; hastalıklarınızdan kurtulmak için yapmış olduğunuz tedavilerde destek olarak kullanacağınız doğal bir besin kaynağıdır. Hasta olmadan özellikle kış mevsiminden önce kullanacağınız meşe balı, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirerek hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturmaktadır.
* 1 yaşından küçük bebeklere bal yedirilmesi tavsiye edilmez.