Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
00:25 - BAŞKAN SAYGIN:CHP İKTİDARINDA BASIN ÖZGÜR OLACAK!
00:16 - ÇÜRÜKLERE KARŞI KORUNUN
00:12 - Kurban Bayramı öncesi kullanmadığın giysini paylaş, gönüllere ulaş
15:14 - TEKKOOP ve KESKÜP’ün el emeği ürünlerini tanıtıp pazarlayacağı stantların açılışı gerçekleştirildi
14:38 - Keşan Belediyespor, ilk olağan genel kurul toplantısını gerçekleştirdi
14:29 - Önce Sünnet Sonra Şölen…
14:26 - Keşan Belediyesi’nden ormanlık ve tarımsal alanlarda çıkacak yangınlara karşı uyarı
23:46 - Satranç turnuvası ustaları buluşturacak
16:12 - Mustafa Helvacıoğlu, En Roman Dostu Belediye Başkanı ödülü aldı
Türkmenistan’da eğitim, sağlık, tarım, kültür ve turizm gibi birçok alanda faaliyet gösteren TİKA, sağlık sektöründe Türkiye ve Türkmenistan arasında karşılıklı tecrübe alışverişi kapsamında işbirliği gerçekleştiriyor. Türkmenistan hükümeti ile doğrudan yapılan işbirliği yanında; Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Japonya Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) gibi uluslar arası teşkilatlar işbirliğinde sağlık alanında proje ve faaliyetler yürütülüyor.
2016 yılında TİKA ve UNICEF arasında imzalanan anlaşmaya istinaden ilk olarak Ankara Üniversitesi Pediatri ve Sosyal Gelişim Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlgi Ertem’in başkanlığındaki bir heyet Türkmenistan’a çalışma ziyaretinde bulundu. Türkmenistan yetkilileri ile 2011 yılından bu yana ülkedeki gelişimsel pediatri alanının geliştirilmesi ve çocuklar için erken müdahale hizmetleri sistemi oluşturulmasına yönelik çalışmaları olan Ertem, bu alanda Türkiye ve uluslararası platformlarda yaptığı faaliyetlerle biliniyor.
Ziyaret kapsamında, Türkmen yetkililer ile temaslar sağlanarak çocuk sağlığı alanında ilk eğitim programı düzenlendi. Düzenlenen bir haftalık eğitim programı süresince Türkmenistan’ın 2015-2020 yılları için gelişimsel pediatri ve erken müdahale hizmetleri eylem planı kapsamında Türkmen uzmanlar ile bir araya gelen heyet tarafından, bu hizmetlerin geliştirilmesinde ülkeye yardımcı olacak bir dizi tavsiyelerde bulunuldu. Çocukların gelişimsel zorluklarının ele alınmasında transdisipliner bir yaklaşımın benimsenmesi, Çocuk Gelişimi İzleme Uluslararası Kılavuzu (GMCD) olarak adlandırılan ve çocuk gelişimini izlemek için geliştirilen ilk uluslararası yöntemin tanıtımı ve ülke genelinde kaliteli hizmet sağlanmasına yönelik yeni modellerin geliştirilmesi bu tavsiyelerin başında geliyor. Yapılan bu çalışmalar, çocukların optimal gelişimi için elverişli bir ortam oluşturulması suretiyle gelişimsel sorunların çözümüne katkı sağlamayı hedefliyor.