Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
14:19 - Dış piyasalarda rekabeti artırmak kaliteli yönetimden geçiyor
14:14 - Başkan Erkiş Kılıçdaroğlu için mücadeleye devam ediyor
14:10 - BAŞKAN ENGİN: SANDIKLARA SAHİP ÇIKACAĞIZ 13. CUMHURBAŞKANI KILIÇDAROĞLU OLACAK!
16:15 - Sinan Ateş’in adının bir caddede yaşatılması önergesi…
16:15 - Baba oğul kalp krizinden hayatını kaybetti
13:09 - BAHAR VE ASTIM BAHARIN GELİŞİ ALLERJİDEN BELLİ OLUR
22:32 - CHP EDİRNE MİLLETVEKİLİ EDİZ ÜN 2.TUR’DA KAZANACAĞIZ 13. CUMHURBAŞKANIMIZ KEMAL KILIÇDAROĞLU OLACAK
21:45 - ‘Burada Turizm Çok’ Panelinde Antalya Turizmi Mercek Altına Alındı
12:23 - Bağımsız Arslan:”Şehrimin güzel insanlarına son sözüm, iyi ki varsınız, hepinizi çok seviyorum”.
Öğrenci Sendikası Edirne sorumlusu Zelal Özcan,öğrencilerin barınma sorunları ile ilgili bir açıklama yaptı.
Özcan’ın açıklaması şöyle: Pandemi sonrası Türkiye genelinde daha önce eşi benzeri görülmemiş bir barınma krizi başladı. Bu kriz toplumun pek çok farklı kesimini etkilerken kuşkusuz krizin bedelini en çok ödeyenlerin başında öğrenciler geldi.
Yaklaşık bir yılı aşkın süredir devam eden bu kriz milyonlarca öğrenciyi barınma gibi temel bir ihtiyacını karşılayamaz hale getirdi. Bu durumun bir sonucu olarak pek çok öğrenci yurt bulamadığı için ya okulunu dondurmak zorunda kaldı ya da insani olmayan koşullarda barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.
Şans eseri bir devlet yurduna yerleşmeyi başaran öğrencilerin durumu ise hiç de iç açıcı değil. Toplamda 10 milyona yaklaşan öğrenci sayısının bulunduğu ülkemizde toplam KYK yurdu sayısı 800 bin öğrencinin barınma ihtiyacını karşılayacak kapasitede. Buna karşılık yurtların koşulları her geçen gün kötüleşmekte. Öğrencilere sunulan yemeklerin sabit menü uygulaması ile tek tipe indirilmesi, öğünlerin porsiyonlarının küçültülmesi ve besin değerlerinin düşürülmesi yeterli ve sağlıklı beslenmeyi temel bir ihtiyaç halinden çıkarıp bir lükse dönüştürüyor.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde özel yurt ücretleri ise ortalama 6-7 bin liradan; merkezi ilçelerde 1+1 dairelerin kiraları ise 8-10 bin liradan başlıyor. Ayda 850 lira KYK bursu ya da kredisi alarak geçinmeye çalışan öğrenciler için bu tutarları ödemek hayalinde ötesinde.
Tüm bu imkanlardan yoksun olan öğrencilerin doğrudan devlet eliyle mahkum edildiği son seçenek ise cemaat ve tarikat yurtlarıdır. Ailelerinin maddi imkansızlıkları yüzünden devlet yurdu dışında seçeneği olmayan ve yurt çıkmayan öğrencilerin bir kısmı bu gerici yurtlara yönelmektedir. Yoksul ailelerin çocukları için neredeyse tek alternatif haline gelen tarikat cemaat yurtlarının sayısı 2006’da 1723 iken 2021 yılı itibarıyla yüzde 93’lük artışla 3 bin 331’e çıktı. Cemaatlere ait olan ve herhangi bir resmi kaydolmaksızın kaçak faaliyet yürüten yurtların sayısına yönelik kesin bir veri bulunmazken “Merdiven altı” olarak tabir edilen bu yurtların sayısının binlerle ifade edilebilir bir düzeyde olduğunu görüyoruz.
Geldiğimiz noktada öğrencilerin barınma ve bundan kaynaklı yaşadığı tüm sorunların çözümü için kalıcı adımlar atılmasını ve koşulların her öğrenci için iyileştirilmesini talep ediyoruz.
Öğrenci Sendikası olarak “hiçbir öğrenci yalnız kalmayacak” diyerek çıktığımız bu yolda öğrencilerin yaşadıkları tüm mağduriyetlerin giderilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.”