Kahvaltı günün en önemli öğünü olarak bilinir. Yıllardır tekrarlanan bu bilgi, günümüzdeki bilimsel araştırmalarla da örtüşmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda uzmanlar, kahvaltıyı atlamamak gerektiğini vurguluyor. Kahvaltının kilo vermeye yardımcı olduğu ve kahvaltıyı atlamanın obezite riskimi artırdığı biliniyor. Bunun ötesinde, kahvaltı yapmanın daha sağlıklı bir hayat modeli oluşturduğunun da altı çiziliyor.
İşte kahvaltı yapmanın sağlığımız üzerindeki etkileri…
Kilo vermeye yardımcı oluyor- Bilimsel araştırmalarda, yüksek proteinli kahvaltıların açlık hissini azalttığı ve günün ilerleyen saatlerinde kişinin 135 kalori daha az tüketmesine neden olduğu görülmüştür. (University of Kansas Medical Center)
- MRI taramalarında, protein açısından zengin bir kahvaltı etmenin beyindeki gıda motivasyonunu ve ödül odaklı davranışı kontrol eden sinyalleri azalttığı belirlenmiştir. (University of Kansas)
- Birkaç farklı çalışmada, yüksek proteinli bir kahvaltı yapmanın grelin adlı açlık hormonunu düşürdüğü ve peptid YY ve GLP-1 gibi doygunluk hormonlarını yükselttiği ortaya çıkmıştır. (US National Library of Medicine, University of Missouri)
- Araştırmalara göre, kahvaltıda chia tohumu tüketmenin, içerdiği lif türü sayesinde sindirim sisteminden geçen yiyeceklerin hacmini artırması nedeniyle kişide uzun süreli tokluk hissi yarattığı belirtilmiştir. (Autonomous University of Yucatan)
- Kahvaltılarda, tam yağlı peynir tüketimi de önerilmektedir. Tam yağlı peynirin içeriğindeki konjuge linoleik asit CLA’nın kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. (University of Wisconsin School of Medicine and Public Health)
Sağlıklı yaşamı teşvik ediyor
- Birçok farklı araştırmanın sonuçlarına göre, kahvaltı yapan kişilerin fazla kilolu ya da obez olma olasılıklarının ve çeşitli kronik hastalığa yakalanma risklerinin çok daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. (University of Ottawa, Baylor College of Medicine, University of Milan)
- Kahvaltı yapmak, aynı zamanda sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları ile de ilişkilendirilmiştir. Çalışmalarda, kahvaltı yapan kişilerin aynı zamanda daha fazla lif ve mikro besin içeren, daha sağlıklı bir beslenme programı uyguladıkları görülmüştür. (University of Florida, US National Library of Medicine)
- Ayrıca, istatistiksel çalışmalara göre kahvaltı öğününü atlayan kişilerin tütün, alkol kullanımına daha çok yatkın olduğu ve daha az egzersiz yapma eğiliminde olduğu gözlenmiştir. (Harvard School of Public Health)
Tip 2 Diyabet riskini azaltıyor
Altı farklı bilimsel çalışma kapsamında 96 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, düzenli kahvaltı yapmanın tip 2 diyabet hastalığı riskini azalttığı ortaya çıkmıştır. Haftada bir kez kahvaltıyı atlamanın tip 2 diyabet geliştirme riskini yüzde 6 oranında artırdığı, haftada 4 veya 5 kez kahvaltıyı atlamanın ise bu riski 55’e çıkardığı görülmüştür. (Leibniz Center for Diabetes Research)
Kalp sağlığını koruyor
2019 yılında yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, kahvaltıyı atlamanın kardiyovasküler sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. İstatistiklere göre, hiç kahvaltı yapmayanların, her gün kahvaltı yapanlara göre kalp hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 87 oranında daha yüksek olduğu belirtilmektedir. (Wuhan University of Science and Technology)
Kahvaltıya fırsat yoksa sağlıklı atıştırmalıklar!
Atıştırmalıkların gün içindeki kalori tüketimini artırdığı düşünülse de, açlık hissini bastırdığı için kimi insanlar üzerinde olumlu etkileri vardır. Uzmanlar, uzun süreler yemek yememenin aşırı açlığa neden olduğu ve kişinin sonrasında ihtiyacı olandan çok daha fazla kalori tüketmesine neden olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle, uzun süreli aç kalmak yerine atıştırmalıklar tüketmenin kişinin açlık seviyesini ve kan şekerini de dengeli tutmaya yardımcı olabileceği belirtiliyor.