SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

TÜRKLERİN % 80 OY KULLANDIKLARI HABERİ HOLLANDA MEDYASINDA.

TÜRKLERİN % 80 OY KULLANDIKLARI HABERİ HOLLANDA MEDYASINDA.
Bu haber 12 Nisan 2021 - 21:11 'de eklendi ve 167 kez görüntülendi.

Hollanda’da yapılan seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra yazıp yayınladığım ‘Seçim analizi’ yazım, Hollandaca olarak medyaya, siyasi partilere, parlamenterlere ve üniversitelere gönderildi.
2 bini aşkın adrese gönderilen haberde, Türkler’in % 80’inin sandığa giderek oy kullandıkları anlatılarak, Türk oylarının önemi vurgulandı.

Aşağıda Hollandaca ve Türkçe haberleri sunuyorum.
Saygılarımla,
İlhan

Een analyse van de verkiezingen van İlhan Karaçay
De deelname van Turkse Nederlanders is, in tegenstelling tot 40-45 %, 80 %.
*Bij 11 stembureaus in de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Harderwijk en
Amsterdam, behaalde DENK de absolute meerderheid.
*In 42 gemeenten is de partij van Premier Rutte de VVD oppermachtig.
*Briefstemmers kiezen in verhouding vaker voor PvdA, CDA en 50Plus.
*Terwijl Tunahan Kuzu 69.940 voorkeurstemmen heeft behaald, veel van
de andere Turks-Nederlandse kandidaten kwamen van een koude kermis
thuis.

De officiële uitslagen van de verkiezingen die vorige week in Nederland zijn gehouden, zijn openbaar gemaakt. Conform de verkiezingsuitslag, waarin een aantal opmerkelijke zaken te zien zijn, ben ik tot de conclusie gekomen dat de bewering “Van de Turkse Nederlanders in Nederland brengt maar 40-45 procent hun stem uit, terwijl 75 % van hen wel meedoet aan de verkiezingen in Turkije” niet opgaat, want van de Turkse Nederlanders heeft 80 procent wel een stem uitgebracht.
Uit de gegevens die ik ontving blijkt dat het aantal Turkse Nederlanders die een voorkeurstem uitbracht op een kandidaat met een Turks-Nederlandse achtergrond 223.600 was.
Een van de Turks-Nederlandse kandidaten, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, kreeg 44.430 voorkeurstemmen. Waarschijnlik heeft Yeşilgöz-Zegerius ongeveer 20 duizend vorkeurstemmen van Nederlanders gehad. Om deze reden zouden we kunnen concluderen dat zij 24 duizend voorkeurstemmen van de Turkse Nederlanders heeft ontvangen.
Nilüfer Gündoğan (VOLT) heeft 40.634 voorkeurstemmen gehad. Laten we zeggen dat Gündoğan de voorkeurstem van 20 duizend Nederlanders heeft gehad, dan zouden er 20 duizend Turkse Nederlanders zijn geweest die haar een voorkeurstem hebben gegeven.
De voorkeurstemmen die Tunahan Kuzu heeft gekregen zullen bij benadering allemaal van Turkse Nederlanders zijn, maar laten we voor de zekerheid zeggen dat er 5.000 voorkeurstemmen zijn die niet van Turkse Nederlanders afkomstig zijn.
Als we dan van de totale 223.600 voorkeurstemmen die Yeşilgöz-Zegerius, Gündoğan en Kuzu kregen de 45 duizend die niet door Nederlanders met een Turkse achtergrond zijn uitgebracht afhalen, dan komen we op 178.600 voorkeurstemmen die door Turkse Nederlanders zijn uitgebracht op deze kandidaten.
Uiteraard is het zo dat niet alle Turkse Nederlanders een voorkeurstem uitbrengen. Laten we zeggen dat er 30 duizend Turkse Nederlanders zijn die gewoon op een partij stemmen, dan is het aantal stemmen van de Turkse Nederlanders 208.600.
Het aantal stemgerechtigde Turkse Nederlanders is volgens de statistieken 260 duizend. Conform dit gegeven is dus 80 procent van de Turkse Nederlanders wel naar de stembus geweest. Het deelnamepercentage aan de verkiezingen ligt op 82 procent en het deelnamepercentage van de Turkse Nederlanders is dus net zo groot.
Om de aanwezigheid van de Turken in Nederland te bagatelliseren wordt na de verkiezingen vaak gezegd en geschreven dat 40-45 procent van de Turkse Nederlanders naar de stembus gaat. Na iedere verkiezing maak ik dit soort berekeningen, waaruit meestal blijkt dat 65-60 % van de Turkse Nederlanders wel zijn stem uitbracht. Dat wil zeggen dat de afgelopen verkiezingen nog aantrekkelijker waren voor de Turkse Nederlanders en dat 80 procent van hen heeft gestemd.
Er kunnen allerlei slimmerds zijn die mijn berekeningen niet accepteren, maar als je het echt gaat bestuderen, zul je zien dat de berekening klopt.
Onderaan dit artikel staat een lijst met het aantal voorkeurstemmen per Turks Nederlandse kandidaat.
Interessante gegevens
Bij 11 stembureaus in de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Harderwijk en
Amsterdam, behaalde DENK de absolute meerderheid.
In Utrecht kiezen delen van de stad voor VVD en DENK.
In 42 gemeenten is de partij van Premier Rutte de VVD oppermachtig.
D66, de partij waarvan Sigrid Kaag, de kandidaat waar wij het vaak over hebben en van wie we hoge verwachtingen hebben, is in Amsterdam en in Den Haag de grootste partij geworden en heeft 24 zetels behaald. Hiermee is deze partij de machtigste partij van de komende coalitie geworden.
Briefstemmers kiezen in verhouding vaker voor PvdA, CDA en 50Plus. D66, GroenLinks en Forum voor Democratie hebben juist veel minder aanhang onder de 70 plussers.
Terwijl we de verkiezingsuitslag analyseren is het niet mogelijk om de racistische partij van Wilders over te slaan. Wilders beweerde voor de verkiezingen dat hij op 40 zetels zou uitkomen, maar hij heeft er maar 17. Hij is dus een verliezer van deze verkiezingen.
Ook Groen Links en de Socialistische Partij hebben hun aantal zetels zien halveren en komen als verliezers uit deze verkiezingen.
VOLT, de partij waarvoor de Turks-Nederlandse Nilüfer Gündoğan kandidaat was en die waarschijnlijk gesteund wordt door de Europese Unie deed voor het eerst mee aan de verkiezingen en kreeg 3 zetels.
Sylvana Simons, de kandidaat die voor de vorige verkiezingen afsplitste van DENK, heeft nu een aanzienlijke tijd gehad om de verkiezingen goed voor te bereiden en het is haar gelukt om in haar eentje onderdeel te worden van het parlement. Meer dan de helft van de stemmen die nu naar Simons zijn gegaan, zouden naar DENK gaan.

Voorkeurstemmen
Het enige wat we kunnen zeggen over de voorkeurstemmen is dat de kandidaten “Van een koude kermis thuiskwamen”. De kandidaten die, om gekozen te worden, minimaal 30 duizend stemmen nodig hadden, bleven vaak rond de twee of drie honderd stemmen steken en kwamen van een koude kermis thuis.
Er waren natuurlijk ook opmerkelijke uitkomsten. Op de lijst van D66 op plaats 30 stond advocaat Nazmi Türkkol. Hij was er van overtuigd dat hij veel voorkeurstemmen zou halen, maar het bleef bij 2.502 stemmen. Hiertegenover stond Hülya Kat, die op plaats 17 van dezelfde lijst stond. Zij kreeg 15.372 voorkeurstemmen, maar ze werd direct gekozen omdat haar partij 24 zetels in het parlement krijgt.
Hier is een toelichting op zijn plaats: De kans dat Nazmi Türkkol, die op de 30e plaats staat toch nog in het parlement komt is groot. Want als er een coalitie wordt gevormd, waarbij de kans heel groot is dat D66 daar onderdeel van wordt, zullen er misschien 6 ministers en staatssecretarissen van deze partij komen. Deze mensen zullen hun plek in het parlement achter zich laten en dan zullen de volgende kandidaten van de lijst tot het parlement toe treden. Nazmi Türkkol zal dan als zesde Turkse Nederlander zijn toetreding maken tot het parlement.
De twee verkenners die een start hadden gemaakt met het vormen van de regering, hebben er een potje van gemaakt. Om deze reden zijn zij vervangen. De nieuwe verkenners zullen hun werkzaamheden voortzetten. Het lijkt erop of de vorming van de regering hierdoor wat langer zal gaan duren.
De langste vorming van een coalitie in Nederland in 2017 heeft 225 dagen geduurd en de kortste was in 2006 en duurde 8 dagen.
Ongetwijfeld zullen de politieke partijen meer belang hechten aan de Turks Nederlandse kiezers als men weet dat bij de afgelopen verkiezingen 80 % van hen een stem heeft uitgebracht.
U zult het zich herinneren: de Turkse Nederlanders Osman Elmacı en Ayhan Tonca stonden op de lijst van het CDA en Erdinç Saçan stond op de lijst van de PvdA. Naar aanleiding van een grote campagne die hierop volgde werd Fatma Koşer Kaya op de lijst van D66 op een niet verkiesbare plaats gezet, maar zij werd met voorkeurstemmen wel gekozen. Helaas hebben de politieke partijen, die uit deze gebeurtenissen lering zouden moeten trekken, nog steeds niet door wat de waarde van de stemmen van de Turkse Nederlanders is.
HIER IS DE LIJST VAN VOORKEURSTEMMEN
Dilan Yeşilgöz-Zegerius, VVD: 44.430
Mustafa Bal, CDA: 504
Hülya Kat, D66: 15.372
Nazmi Türkkol, D66: 2.502
Meyrem Çimen, D66: 1.526
Suat Kutlu, D66: 732
Yasin Elmacı, D66:158
Fatma Koşer Kaya, D66: 528
Nevin Özütok, GroenLinks: 10.600
Serpil Ateş, GroenLinks: 4.270
Ufuk Kâhya, GroenLinks: 444
Mahir.Ö.Alkaya, SP: 4.405
Murat Memiş, SP: 1.352
Songül Mutluer, PvdA: 4.836
Alptekin Akdoğan, PvdA: 895
Yasin Torunoğlu, PvdA: 620
Tunahan Kuzu, DENK: 69.940
Stephan van Baarle, DENK: 2.417
Ahmet Erdoğan, DENK: 4.524
Nur İcar ,DENK: 3.307
D.Enes Sarıakçe: DENK, 638
Gürcü Polat-Işıktaş: DENK, 1.811
Doğukan A. Ergin, DENK, 1.571
Ahmet Kaya, DENK: 2.382
A.Taha Çoban, DENK: 411
Nihal E. Altmış, BIJ1: 1.343
Öner Çatalpınar, CODE ORANJE: 205
Nilüfer Gündoğan, VOLT: 40.635
Nurullah Gerdan, NİDA: 397
Alihan Z. Uzun, NİDA: 186
B.Emre Şahin, NİDA: 239
Önder Duran, NİDA: 52
Aytaç Alpdoğu, NİDA: 120
Leyla Çakır, NİDA: 179
Şener Aslan, Partij van de Eenheid: 36
Zeliha Gündem Şen, Partij van de Eenheid: 33
Dit analysestuk is geschreven vóór het debat met de motie van wantrouwen en de motie van afkeuren tegen Rutte op 1 april.
**************************************************************************
Analyse in het Turks

İlhan KARAÇAY’dan
SEÇİM ANALİZİ

Türk kökenlilerin katılım oranı, iddiların aksine yüzde 40-45 değil, yüzde 80 oldu.

*DENK Partisi, Rotterdam, Amsterdam, Lahey ve Harderwijk’teki 11 seçim bürosunda
en çok oyu aldı.
*Başbakan’ın partisi VVD, 42 kentte en çok oyu aldı.
*Mektupla oy kullanan yaşlılar, en çok İşçi Partisi, Demokrat 66, CDA ve 50 Yaş Üstü
Partisi’ne oy verirken, ırkçı Demokrasi Forum’una oy vermediler.
*Tercihli oylarda Tunahan Kuzu 69.940 oy alırken, pek çok Türk kökenli aday,
boylarının ölçüsünü aldılar.

Eindhoven’de oyunu kullanmaya gelen bayan Erçetin
Hollanda’da geçen hafta yapılan genel seçimlerin resmi sonuçları dün açıklandı.
İlginç verilerin ortaya çıktığı seçim sonuçlarına göre, her seçim sonrasında ‘Türk kökenliler Hollanda seçimlerinde yüzde 40-45 oy kullanırken, Türkiye’deki seçimlere yüzde 75 olarak katılıyorlar’ iddialarının aksine, Türk kökenli seçmenlerin, yüzde 80 oranında katılmış olduklarını saptadım.
Elde ettiğim verilere göre, Türk kökenli adaylara tercihli oy veren Türk kökenlilerin sayısı
223.600 oldu.
Türk kökenli adaylar içerisinde yer alan Dilan Yeşilgöz 44.430 tercihli oy almış.
Yeşilgöz’e mutlaka 20 bin kadar Hollandalı tercihli oy vermiştir. Bu nedenle kendisine verilen Türk kökenli oylarınının 24 bin olduğunu düşünelim.
Nilüfer Gündoğan da 40.635 tercihli oy almış. Gündoğan’a da 20 bin Hollandalının oy verdiğini kabul edersek, Türk kökenlilerin verdiği tercihli oy sayısı da 20 bin olur.
Tunahan Kuzu’nun almış olduğu tercihli oyların hemen hemen tamamı Türk kökenlilerdendir.
Ama yine de her ihtimale karşı, Türk kökenli olmayan 5 bin kişinin Kuzu’ya oy verdiğini düşünelim.
Böyle bir hesaplama sonunda, Türk kökenlilere verilen 223.600 oydan, 45 bin oy düştüğümüz zaman geriye kalan sayı 178.600 oluyor.
Tabii ki, Türk kökenlilerin tamamı tercihli oy kullanmıyor. Partilere direkt olarak oy veren Türk kökenlilerin sayısını 30 bin olarak kabul edersek, Türk kökenlilerin verdiği oy sayısı 208.600 olur.
Hollanda’da Türk kökenli seçmen sayısı 260 bin olarak kabul ediliyor. Bu duruma göre sandığa giden Türk kökenlilerin oranı yüzde 80 oluyor. Hollandalılar’ın katılma oranı yüzde 82 olduğuna göre, demek ki Türk kökenliler de seçime aynı ilgiyi göstermişlerdir.
Hollanda medyası, Türk kökenlilerin varlığını küçümsemek için, her seçim sonrasında, Türk kökenlilerin yüzde 40-45 oranında sandığa gittiklerini kasıtlı olarak yazar. Ben de her seçim sonrasında yaptığım hesaplamalarda, Türkler’in yüzde 65-70’inin oy kullandığını ileri sürerdim. Demek oluyor ki, bu seçimler, Türk kökenlilerin ilgisini daha çok çekmiş ve katılım oranı yüzde 80 olmuş.
Bu hesaplamaya karşı çıkan bir akıllı çıkabilir ama, sizler de iyice incelediğiniz zaman, gerçeğin bu olduğunu anlayacaksınız.
Aşağıda sizlere, Türk adaylara verilen tercihli oyları görebileceğiniz listeyi sunacağım.
İLGİNÇ VERİLER
Seçim sonuçlarına göre, 3 milletvekiliği kazanan DENK Partisi, Rotterdam, Amsterdam, Lahey ve Harderwijk’teki 11 seçim bürosunda en çok oy alan en büyük parti olmuş. DENK Partisi Utrecht’te de VVD ile birlikte en çok oy alan parti olmuş.
Başbakan Rutte’nin Partisi VVD ise 42 kentte en büyük parti konumunda.
Kendisini çok övdüğümüz Sigrid Kaag’ın Demokrat 66 Partisi, Amsterdam ve Lahey’de en büyük parti olurken sandalye sayısını 24’e çıkararak, koalisyonun en güçlü adayı olmuştur.
Mektupla oy kullanan 70 yaş üstü seçmenlerin oylarında da bir ilginçlik var. Yaşlı seçmenler genellikle İşçi Partisi, Hıristiyan Demokratlar Birliği CDA, Demokrat 66 ve 50 Yaş Üstü Parti’ye oy vermişler. Yaşlı seçmenlerin, ırkçı Demokrasi Forumu’na ilgi göstermemişler.
Seçimlerin sonu analiz edilirken, diğer ırkçı Wilders’in partisine değinmemek olmaz tabii.
Seçim öncesinde 40 sandalye çıkaracaklarını iddia eden Wilders, sadece 17 sandalye elde ederek, seçimin kaybedeni oldu.
Yeşil Sol Partisi ve Sosyalist Parti de, oylarını yarıya düşürerek, seçimin kaybedeni oldular.
Türkiye kökenli Nilüfer Gündoğan’ın da yer aldığı, Avrupa Birliği’nin desteklediği sanılan Europa VOLT Partisi, ilk defa girdiği seçimde başarı elde ederek 3 sandalye elde etii.
DENK ile, geçen seçim öncesinde yollarını ayıran Slyvana Simons, bu defa uzun bir çalışma dönemi bulduğu için tek başına da olsa parlamentoya girmeyi başardı. Simons’un aldığı oyların yarıdan fazlası DENK’e gidecekti.
TERCİHLİ OYLAR
Tercihli oylar için söylenebilecek tek şey, ‘Boylarının ölçüsünü alan çok oldu’ lafıdır.
Seçilebilmek için en az 30 bin oy almaları gerekenlerin çoğu iki yüzlü, üç yüzlü oylarda kalarak boyunlarının ölçüsünü aldılar.
Tabii ki sürpriz sonuçlar da oldu. Örneğin, Demokrat 66 Partisi listesinin 30’uncu sırasında yer alan ve tercihli oylarda çok iddialı olan Avukat Nazmi Türkkol, sadece 2.502 oy alabildi.
Buna karşın, listede 17’inci sırada yer alan Hülya Kat, 15.372 tercihli oy aldı ama, partisi 24 sandalye kazandığı için direkt olarak parlamentoya girdi.

Burada şunu da açıklamam gerekecek. 30’uncu sırada yer alan Nazmi Türkkol’un, çok yakında parlamentoya girme şansı var. Zira kurulacak olan koalisyona mutlaka girmesi beklenen Demokrat 66 Partisi, kabineye en az 6 Bakan ve Devlet Sekreteri verecektir. Buralara seçilenlerin, parlamentodaki yeri boşalacağı için, listedeki yedekler sıra ile meclise gireceklerdir. Nazmi Türkkol da böylece parlamentoda altıncı Türk kökeli olarak yerini alacaktır.
Hollanda’da hükümetin oluşması için atanan iki arabulucu, görüşmeleri gözlerine yüzlerine buladılar. Bu nedenle değiştirildiler. Yeni atanan iki arabulucu şimdi koalisyon çalışmalarını sürdürecek. Hükümet oluşturmanın biraz gecikeceği sanılıyor.
Hollanda’da en uzun koalisyon kurma süresi 225 gün, en kısası da 25 gün sürmüştü.
İŞTE, TÜRK KÖKENLİLERİN TERCİHLİ OY LİSTESİ
Dilara Yeşilgöz-Zegerius, VVD: 44.430 (Beşinci sıradan seçildi. Tercihli oyu ile de kazandı)
Mustafa Bal, CDA: 504
Hülya Kat, D66: 15.372 ( Onyedinci sıradan seçildi. Tercihli oy ile seçilemezdi))
Nazmi Türkkol, D66: 2.502
Meyrem Çimen, D66: 1.526
Suat Kutlu, D66: 732
Yasin Elmacı, D66:158
Fatma Koşer Kaya, D66: 528
Nevin Özütok, Yeşil Sol: 10.600
Serpil Ateş, Yeşil Sol: 4.270
Ufuk Kâhya, Yeşil Sol: 444
Mahir.Ö.Alkaya, Sosyalist Parti: 4.405 (Üçüncü sıradan seçildi. (Tercihli oyla seçilemezdi)
Murat Memiş, Sosyalist Parti: 1.352
Songül Mutluer, İşçi Partisi: 4.836
Alptekin Akdoğan, İşçi Partisi: 895
Yasin Torunoğlu, İşçi Partisi: 620
Tunahan Kuzu, DENK: 69.940 (İkinci sıradan seçildi. Tercihli oyu ile de kazandı))
Stephan van Baarle, DENK: 2.417 (Üçüncü sıradan seçildi. Tercihli oyla seçilemezdi)
Ahmet Erdoğan, DENK: 4.524
Nur İcar ,DENK: 3.307
D.Enes Sarıakçe: DENK, 638
Gürcü Polat-Işıktaş: DENK, 1.811
Doğukan A. Ergin, DENK, 1.571
Ahmet Kaya, DENK: 2.382
A.Taha Çoban, DENK: 411
Nihal E. Altmış, BIJ1: 1.343
Öner Çatalpınar, CODE ORANJE: 205
Nilüfer Gündoğan, VOLT: 40.635
Nurullah Gerdan, NİDA: 397
Alihan Z. Uzun, NİDA: 186
B.Emre Şahin, NİDA: 239
Önder Duran, NİDA: 52
Aytaç Alpdoğu, NİDA: 120
Leyla Çakır, NİDA: 179
Şener Aslan, Birlik Partisi: 36
Zeliha Gündem Şen, Birlik Partisi: 33

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA