Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
11:17 - KEŞAN’DA SEÇİME DOĞRU… ENDER MAĞDEN’DE AÇIKLADI…
00:31 - BU BELİRTİLERİ YAŞIYORSANIZ DİKKAT! PROF DR. NUR ACAR GÖÇGİL UYARDI: KESİNLİKLE ERTELEMEYİN
00:25 - İklim krizi, Kırklareli Belediyesi’nin önceliklerinden
00:19 - CHP TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ AYGUN’DAN GIDA KRİZİ UYARISI:
00:12 - ÖZEL KEŞAN HASTANESİ’ NDE DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLARI (CİLDİYE) UZMANI HASTA KABULÜNE BAŞLIYOR
00:01 - CHP’Lİ YONTAR: EMEKLİLERE HAK ETTİĞİ VERİLMELİ
14:32 - KEŞAN’A 53 MİLYONLUK YATIRIM
13:47 - Kırklareli Belediyesi online sistemde de en aktif belediye
13:37 - Dokuzdere Mesire Alanı AB Projesi ile start alacak
13:19 - KIRKLARELİ SEÇİME DOĞRU…Kıyıköy Belediye Başkan Aday Adayı İlyas Değer Koç’un ziyaretleri…
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Edirne Bölge Müdürlüğü’nün 2019 Yılı Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistiklerine göre Tekirdağ, iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerde İstanbul’un ardından ikinci sırada yer alıyor.
Konuyu gündeme taşıyan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygün, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına soru önergesi verdi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını arz ederim.
Dr. İlhami Özcan Aygun
CHP Tekirdağ Milletvekili
Tekirdağ’da ısınma amaçlı kalitesiz yakıt kullanımı, Malkara, Süleymanpaşa, Hayrabolu ve Şarköy ilçelerinde linyit ocaklarının bulunması ve evsel ısınma ile sanayide yoğun olarak kömür kullanımı büyük bir hava kirliliği sorunu yaratmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2019 yılı verilerine dayanarak hazırladığı “Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu”nda Marmara Bölgesi’nde; “Bursa, Çanakkale, Kocaeli ve Tekirdağ” illerindeki hava kirliliği “öncelikli çevre sorunu” olarak tespit edilmiştir.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Edirne Bölge Müdürlüğü’nün 2019 Yılı Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistiklerine göre Tekirdağ, iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerde İstanbul’un ardından ikinci sırada yer almıştır. Solunum yolu hastalıkları en önemli ölüm nedenleri arasındadır. Hava kirliliği, Tekirdağ’da yaşayan vatandaşların sağlığını tehdit etmekte ve kanser riskini arttırmaktadır.
Bu bağlamda;
1. Ülkemizin doğal kaynakları ve biyoçeşitliliği çevresel baskılar sonucu yok olmaya başlamıştır. Türkiye’deki plansız kentleşme ve sanayileşmenin en çok darbe vurduğu illerin başında Tekirdağ yer almaktadır. İçinde canlı yaşayamaz hale gelen Ergene Nehri’nin yarattığı su kirliliği, büyük çevresel yıkımlardan biridir ve halen çözüme kavuşturulmamıştır. Fabrikalar arıtma tesislerini çalıştırmaksızın üretim yapmakta ve atıklarını denetimsiz şekilde Ergene’ye bırakmaktadır. Aynı sorun,
hava kirliliği konusunda da gözlemlenmektedir. Türkiye, “yeşil sanayi” politikasına geçememiştir. Ülkemiz pek çok uluslararası sözleşme ve antlaşmaya taraf olmasına karşın, bunları iç hukukuna etkin bir şekilde taşıyamamış ve uygulayamamıştır. Tekirdağ’da hava kirliliğini önlemeye dönük hızlı ve etkin adımlar içeren Eylem Planı’nı ne zaman hazırlayacaksınız?
2. Plansız sanayileşmeden ıstırap çeken Tekirdağ’da fabrikalar arıtma tesisi olmadan çalıştırılmamalıdır. Havaya salınan emisyonların ve atık oluşumunun kaynağında azaltılması gerekmektedir. Bu konuda hangi önlemleri alıyorsunuz?
3. Tekirdağ’da ısınma amaçlı kalitesiz yakıt kullanımını önleyecek misiniz?
4. Malkara, Süleymanpaşa, Hayrabolu ve Şarköy ilçelerinde linyit ocaklarının bulunması ve evsel ısınma ile sanayide yoğun olarak kömür kullanımı büyük bir hava kirliliği sorunu yaratmaktadır. Bu sorunu nasıl çözmeyi planlıyorsunuz? Doğalgaz kullanımı konusundaki hedef nedir?
5. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; sürdürülebilir tüketim ve üretim için “Hava, Su ve Toprak İçin Sıfır Kirlilik Eylem Planı’nı, neden 2023 yılının üçüncü çeyrek dönemine ertelemiştir?
6. Yerel ölçekte iklim değişikliği eylem planlarını ne zaman hazırlayacaksınız?