Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
14:19 - Dış piyasalarda rekabeti artırmak kaliteli yönetimden geçiyor
14:14 - Başkan Erkiş Kılıçdaroğlu için mücadeleye devam ediyor
14:10 - BAŞKAN ENGİN: SANDIKLARA SAHİP ÇIKACAĞIZ 13. CUMHURBAŞKANI KILIÇDAROĞLU OLACAK!
16:15 - Sinan Ateş’in adının bir caddede yaşatılması önergesi…
16:15 - Baba oğul kalp krizinden hayatını kaybetti
13:09 - BAHAR VE ASTIM BAHARIN GELİŞİ ALLERJİDEN BELLİ OLUR
22:32 - CHP EDİRNE MİLLETVEKİLİ EDİZ ÜN 2.TUR’DA KAZANACAĞIZ 13. CUMHURBAŞKANIMIZ KEMAL KILIÇDAROĞLU OLACAK
21:45 - ‘Burada Turizm Çok’ Panelinde Antalya Turizmi Mercek Altına Alındı
12:23 - Bağımsız Arslan:”Şehrimin güzel insanlarına son sözüm, iyi ki varsınız, hepinizi çok seviyorum”.
Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği Başkanı Murat Savaş, yıllar önce gazetecilerin oldukça geniş kazanımlar elde ettiği ve uzunca bir süre bayram olarak kutlanan 10 Ocak tarihinin artık bir bayram değil mücadele günü olduğunu söyledi.
Savaş “10 Ocak 1961 yılında yürürlüğe giren yasa kapsamında gazetecilerin sosyal ve ekonomik haklarının yasal güvence altına alınması o dönemki basın işverenlerini rahatsız etmiş ve bu kez işverenler greve gitmiştir. Gazete işverenleri 11 -12 – 13 Ocak 1961 tarihlerinde gazete çıkarmayarak gazetecilere verilen geniş yasal hakları protesto etmiştir. 10 Ocak tarihinde verilen bu yasal hakları kutlayan gazeteciler 11 Ocak tarihinden itibaren üç gün boyunca kendi olanaklarıyla “Basın” adlı bir gazete çıkarmışlar ve Türkiye’yi gazetesiz bırakmamışlardır. Fakat bu hakları 62 yıl boyunca yapılan düzenlemelerle budanmış ve o haklardan elde neredeyse hiçbir şey kalmamıştır. Bu olumsuzluklar karşısında meslek örgütlerinin çabaları da yetersiz kalmıştır” dedi.
Savaş söyle devam etti: “Önemli bir işkolu olan basın sektöründe çalışan gazetecilere bugün reva görülün ancak bir asgari ücrettir. Aldığı ücretle nasıl geçineceğinin derdine düşen meslektaşlarımız diğer yandan dayatılan baskılarla, hapis ve işsiz kalma tehdidi ile de karşı karşıyadır. Günümüzde gazeteciler çok basit eleştiriler nedeniyle tutuklanıp hapis yatabilmektedir. Oysa gazetecilik özgür ve baskı hissetmeden yapılması gereken bir meslektir. Daha özgür basın koşullarının oluşması için mücadele verme zamanı gelmiş ve hatta geçmiştir. Mesleği yeniden 1961’lerin 10 Ocak günü seviyesine getirebilmek için mücadeleden başka yolumuz yoktur. 10 Ocak’lar artık bayram değil mücadele günü olmalıdır. 10 Ocakların yeniden bayram olarak kutlanacağı günlerin yakın olmasını dilerim