SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

“Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu – SİROMA”

“Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu – SİROMA”
Bu haber 01 Kasım 2017 - 16:46 'de eklendi ve 206 kez görüntülendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Romanların Türkiye’deki varlığının gurur duyulacak bir zenginlik olduğunu belirterek “Geçmişte özellikle Avrupa coğrafyasında Roman kardeşlerimiz başta olmak üzere birçok insanın maruz kaldığı acı tecrübeler hepimiz için ibretlik dersler veriyor. Nefretle başlayan bir kıvılcımın bütün insanlığı kuşatan ve söndürülmesi mümkün olmayan daha büyük yangınlara, dindirilemeyecek acılara sebebiyet verdiğini biliyoruz. O yüzden hep birlikte nefreti değil, sevgiyi ve kardeşliği büyütmenin gayreti içindeyiz” dedi.

Bakan Kaya, bir otelde düzenlenen, Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu – SİROMA Kapanış Konferansı ile resim yarışmasının ödül törenine katıldı.

Bakan Kaya, etkinlikteki konuşmasında, projenin hem Türkiye ile Avrupa Birliği hem de Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarının iş birliğinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Hiç kimsenin dezavantajlı koşullarda yaşamayı hak etmediğini vurgulayan Bakan Kaya, dünyamızın koşulları ve zenginliklerinin, bugün her türlü tahayyül sınırını aşan imkan ve nimetlerin bütün dezavantajları ortadan kaldırmaya yettiğini söyledi.

– “Yeni projeleri hızla devreye soktuk”

Hükümet ve Bakanlık olarak 15 yıldır Türkiye’de, öncü ve dünyada yankı uyandıran gelişmelere, zihniyet dönüşümüne imza atıldığını aktaran Bakan Kaya, mutlu birey ve güçlü ailelerden oluşan müreffeh bir toplum için bu zihniyet dönüşümünün özellikle sosyal politikalar alanında somut projelerle desteklenmeye devam edildiğini ifade etti.

Aile ve toplum refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm toplumu kuşatan katılımcı bir anlayışla adil ve bütüncül sosyal politikalar ürettiklerini dile getiren Bakan Kaya, 2002 yılında 1,3 milyar lira olan bütçelerini 2016’da yaklaşık 33 milyar liraya yükselttiklerini bildirdi. Bakan Kaya, 15 yılda 235 milyar lira kaynak kullanarak ihtiyaç sahiplerinin yanında olduklarını söyledi.

Eğitim, sağlık, sosyal yardım ve hizmetlerde devrim niteliğinde uygulama projelerini eşit ve adil bir anlayışla hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Kaya, vatandaşlar arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin, bu hizmetlerden yararlanılmasını sağladıklarını vurguladı.

Uygulama ve izleme süreçlerinde karşılaşılan eksiklikleri gidermek, vatandaşların hizmete erişimini kolaylaştırmak için yeni projeleri de hızla devreye soktuklarını dile getiren Bakan Kaya, Bakanlık olarak Roman vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde dezavantajlı, yoksul kadınların toplumsal uyumunu arttırmak için 6 ilde 15 Sosyal Dayanışma Merkezi’ni (SODAM) faaliyete geçirdiklerini hatırlattı.

Bakan Kaya, Roman nüfusun yoğun yaşadığı yerlerde, TOKİ ile iş birliği içinde yürütülen Sosyal Konut Projesi kapsamında bugüne kadar 15 ilde, 31 projede 4 bin 608 konut inşa edildiğini de bildirdi.

– “Türkiye’nin kapıları Romanlara sonuna kadar açık oldu”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye’de demokrasi ve özgürlükler alanında gerçekleştirilen reformların Roman vatandaşlar tarafından da büyük bir heyecanla karşılandığını ve sahiplenildiğini belirten Bakan Kaya, 2010 yılından itibaren Roman vatandaşlara yönelik yeni bir açılım siyasetinin devreye girmesinin önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Bakan Kaya, bu kapsamda Roman vatandaşlara yönelik strateji belgesi hazırlık çalışmalarına başlanarak kurumların, STK’lerin ve akademik çevrelerin görüşleri alınarak belgeye son şekli verildiğini ve Nisan 2016’da yayımlandığını hatırlattı.

Romanların dünyanın her köşesinde, tarihin her döneminde türlü çilelere maruz kaldığını, dışlandığını, ötekileştirildiğine işaret eden Bakan Kaya, neşe dolu, hayat dolu, sevgi dolu Romanların insanlık dışı muamelelerin, acıların, hüzünlerin muhatabı olduğunu söyledi.

Bakan Kaya, tarihin her döneminde Türkiye’nin kapılarının Romanlara sonuna kadar açık olduğunu anımsatarak “Bu topraklarda Roman kardeşlerimiz, dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar özgür oldular, dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar devlet makamlarında, sosyal hayatta, ekonomik ve ticari hayatta yer aldılar” dedi.

– “Herkesin sağduyulu hareket etmesi önem taşıyor”

“Roman kardeşlerimizin varlığı bize asla yük değil, bize güç katıyor” diyen Bakan Kaya, şöyle devam etti:

“Roman vatandaşlarımızın ülkemizdeki varlığı bizim için gurur duyulacak bir zenginliktir. Geçmişte özellikle Avrupa coğrafyasında Roman kardeşlerimiz başta olmak üzere birçok insanın maruz kaldığı acı tecrübeler hepimiz için ibretlik dersler veriyor. Hiçbirimizin hatırlamak istemeyeceği o acı tarih bize, nefretin bulaşıcı ve son derece tehlikeli bir hastalık olduğunu söylüyor. Nefretle başlayan bir kıvılcımın bütün insanlığı kuşatan ve söndürülmesi mümkün olmayan daha büyük yangınlara, dindirilemeyecek acılara sebebiyet verdiğini biliyoruz. O yüzden hep birlikte nefreti değil sevgiyi ve kardeşliği büyütmenin gayreti içindeyiz.”

Bakan Kaya, bugün Avrupa’da yükselen ırkçılık ve yabancı düşmanlığının yeni nefret kıvılcımlarına yol açmaması, daha büyük yangınlara sebebiyet vermemesi için herkesin sağduyu içinde hareket etmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Bakan Kaya, “Bunu söylerken elbette Türkiye olarak kendi içimizde nefret söylemini körükleyenleri dışarıda bırakacak değiliz. Maalesef dün yine parlamentoda milletvekilliği yapan birinin takındığı nefret söylemi, milletimiz tarafından büyük bir ayıp ve utançla karşılanmıştır. Her türlü edep, saygı ve terbiye sınırlarını aşan bu talihsiz ve utanç verici açıklamaları sahibine iade ediyor, en şiddetli şekilde kınadığımı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

– Projenin bütçesi 10 milyon 430 bin avro

Avrupa Birliği ile 2015 yılında uygulamaya başlanılan ve toplam bütçesi 10 milyon 430 bin avro olan SiROMA-Sosyal İçerme Projesi ile dezavantajlı grupların sosyoekonomik statülerinin yükseltilmesi, ekonomik, sosyal ve kültürel bütünleşmelerinin sağlanması için somut adımlar atıldığını aktaran Bakan Kaya, projenin hedef grupları Romanlar, Romanların yoğun olarak bulunduğu gecekondu bölgelerinde yaşayanlar ve göçmenler, yoksulluk içinde yaşayan ya da yoksulluk riski ile karşı karşıya olan dezavantajlı kişiler olarak belirlendiğini anlattı.

SİROMA Projesi’nin, Roman vatandaşlara yönelik açılım politikalarına da önemli katkılar sağladığını belirten Bakan Kaya, proje kapsamında yapılan hizmetlere ilişkin bilgi verdi.

Yaklaşık 2 bin kişiyi mesleki eğitim kurslarına, bin 14 kişiyi okuma yazma kurslarına ve 501 kişiyi de girişimcilik eğitimlerine yönlendirerek eğitim almalarını sağladıklarını ifade eden Bakan Kaya, girişimcilik kurslarına katılan vatandaşlardan 13’ünün kendi iş yerlerini kurduğunu kaydetti.

Bakan Kaya, projenin sonuç ve çıktılarının sürdürülebilmesi için bu ve benzeri çalışmaların paydaş tüm kurumlar nezdinde devam etmesini diledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Öznur Çalık ve Ravza Kavakcı Kan, AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals’ın da katıldığı programda, SİROMA Girişimcilik Kursuna katılarak iş sahibi olan Hamit Ökke ve Tuncay Soğukbınar da projenin Romanlara sağladığı katkıları anlattı.

Proje kapsamında düzenlenen “İşte hayalim gelecekteki mesleğim” temalı resim yarışmasında da dereceye girenlere ödülleri verildi.

 

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edildi.

Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’dır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen SİROMA Projesi ile

ülkemizde yaşayan Roman vatandaşların işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırarak sosyal içermenin artırılmasını amaçlandı.

SİROMA Projesi Adana, Ankara, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kırklareli, Manisa, Mersin, İstanbul, İzmir, Tekirdağ olmak üzere

12 pilot ilde 9 Kasım 2015 – 9 Kasım 2017 tarihleri arasında uygulandı.

Proje ile Romanlara hizmet sunan kurumların kapasitelerinin artırılması, sunulan hizmetlerin

kalitesinin iyileştirilmesi ve koordinasyonun artırılması, hizmet sunanlar için kapasite artırıcı ve ayrımcılığın önlenmesi temelinde eğitimler verilmesi,

konu hakkında kamuoyunda farkındalık sağlanması ve Romanların mesleki niteliklerinin geliştirilerek

sürekli ve güvenceli işlere girişlerinin desteklenmesi temelinde faaliyetler yürütüldü.

 

SİROMA ZAMAN TÜNELİ

12 pilot ilde 20 adet “Sosyal Hizmet Koordinasyon Birimi” (SHKB) hayata geçirildi.

 

Eğitim, istihdam, sağlık ve sosyal yardımların iyileştirilmesine dayalı yeni bir “Entegre Sosyal Hizmet Sunumu Modeli” geliştirildi. Modelin uygulanması için Sosyal Hizmet Koordinasyon Birimi ve Faydalanıcı bakanlıkların personeline proje uygulama süresince altı defa beşer günlük; sosyal içerme, eğitim, aile ve sağlık, istihdam, barınma ve çevre, çalışma usullerinin geliştirilmesi eğitim verildi. Eğitim programlarına 608 personel katıldı.

 

Kamu kurumları ve STK’lar için Modüler Sosyal İçerme Rehberi, Sosyal İçerme Eğitici El kitabı ve Sosyal İçerme Katılımcı Kitabı hazırlandı . 50 kişiye sosyal içerme eğitici eğitimi verildi. Eğici eğitimi alanlar 1.562 faydalanıcı kurum temsilcisine sosyal içerme eğitimi verdi. Sosyal İçerme Eğitici El kitabı ve Sosyal İçerme Katılımcı Kitabı’larından 3.000’er adet basılarak ilgili kurum ve kuruşlarda görev yapan uzmanlara dağıtıldı. Modüler Sosyal İçerme Rehberi’nden 6.000 adet basılarak paydaşlara, üniversitelere, faydalanıcı bakanlık personellerine dağıtıldı.

 

Faydalanıcı bakanlıkların üst düzey temsilcileri ve uzmanlarının AB üye ülkelerinin dezavantajlı bireylerle ilgili iyi uygulamalarını görmeleri amacıyla İspanya ve Portekiz’e iki çalışma ziyareti düzenlendi. Her iki ülkede; hedef grupları eğitim, sağlık, istihdam, sosyal yardım ve koruma hizmetlerine yönlendiren danışmanlık modellerini geliştiren kurumlar ziyaret edildi, modellerin işleyişine dair bilgi alındı.

 

Proje hakkında paydaş kurumları bilgilendirmek, proje hedefleri ve yürütülen faaliyetler konusunda kamuoyunu aydınlatmak amacıyla gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarıyla yaklaşık 10.000 kişiye ulaşıldı.

 

Proje görünürlüğünün sağlanması için sosyal hizmetler, eğitim, sağlık ve istihdam konularında 6.500 adet bilgilendirici poster 40 adet roll-up hazırlandı. Eğitim, istihdam, sağlık ve sosyal hizmetler konularında bilgilendirici broşür hazırlandı 20.000 basılarak dağıtıldı.

 

Projeyi tanıtmak ve Proje temelinde gerçekleştirilen hedefler konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla iki farklı film hazırlandı, yayınlandı.

 

 

Detaylı bilgi…Fotoğraf, Video ve Resim Yarışmaları düzenlendi. Yarışmalara başvuru yapan 1896 fotoğraf, 170 resim ve 10 kısa filmin değerlendirmesi jürilerce gerçekleştirildi. Ödül alan fotoğraf ve resimler SİROMA Tanıtım Toplantısı ve Kapanış Konferansında sergilendi.

 

Roman rol modellerin katılımıyla kırk dört pilot okulda gerçekleştirilen “Eğitimin Önemi” hakkında    farkındalık toplantılarına 1.966 öğrenci katıldı.

 

44 pilot okulda eğitim ihtiyaçlarının tespit edilmesi amacıyla; 44 okul müdürü, 447 eğitimci, 13 okul personeli ve 1261 öğrenciye anket uygulandı ve raporlar hazırlandı. Raporlar doğrultusunda dezavantajlı çocukların eğitimini desteklemek için 18 adet müfredata ek eğitim programı geliştirildi. 18 müfredat dışı eğitim programı konusunda 1.210 eğitimciye eğitim verildi.

 

Erken çocukluk gelişim modellerinin uygulanmasına destek için 12 pilot ilde 40’ar kişinin katılımıyla seminerler düzenlendi. 44 pilot okula ihtiyaçları temelinde gelişim planları yapmaları konusunda danışmanlık verildi. Okula devam etmeme riski ile karşı karşıya kalan çocuklar için sunulan rehberlik hizmetlerinin güçlendirilmesi hedefiyle rehber öğretmenlere eğitimler verildi.

 

941 STK temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderlerine birer günlük sağlık okuryazarlığı eğitimi verildi.

.

121 yerleşim biriminde 4.040 kişi sağlık konusunda bilgilendirildi. Hedef gruplara yönelik oluşturulacak sağlık politikalarına temel oluşturmak amacıyla sağlık anketleri gerçekleştirildi. 12.000 sağlık broşürü ve 5.000 çocuklar için olmak üzere 15.000 sağlık kiti dağıtıldı.

 

250 toplantıya katılan 8.562 kişi hayat boyut öğrenme, genel kurslar, mesleki eğitim ve girişimcilik kursları konusunda bilgilendirildi. 1.014 kişi okumayazma ve yaşam becerileri kurslarını tamamladı. 1.958 kişi MEB Halk Eğitim Merkezleri işbirliğinde mesleki eğitim kurslarını, 501 kişi ise İŞKUR ve KOSGEP işbirliğiyle girişimcilik kurslarını tamamlayarak sertifikalarını aldı. 13 kişi kendi iş yerini açtı.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA