SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

KÖY ENSTİTÜLERİ – AYDINLANMA IŞIĞI 76 YAŞINDA

KÖY ENSTİTÜLERİ – AYDINLANMA IŞIĞI 76 YAŞINDA
Bu haber 14 Nisan 2016 - 15:18 'de eklendi ve 198 kez görüntülendi.

KÖY ENSTİTÜLERİ, Öğretmen okullarının kurulduğu 1848 yılından itibaren ,  sadece kentli insanların  bilgi sahibi olmalarını sağlamaya yönelik sistemin yerine, Cumhuriyet sisteminin istediği insan tipini yaratmak için, köylünün mevcut toprak ve üretim sisteminden farklı bir yapıya kavuşması ve  bilgiyle beslenen, üretime dayalı bir eğitim almasıyla yaşayacağı gelişimi mümkün kılmak için, diğer eğitim kurumlarından farklı olarak, sadece okullardaki öğretmen açığını kapatmak değil, aynı zamanda köylerde yaşayan halkın gereksinmelerine de yönelik çalışmaların bütünüdür.

 

Adı Köy Enstitüleri ile bütünleşen  İsmail Hakkı Tonguç diyor ki ; Köylüye bir şey öğretebilmek için ondan birçok şey öğrenmek gerekir. Kanımızı ve iliklerimizi isteyerek köyün içine akıtmadıkça, kırk bin köyün kenarına münevver insanın mezar taşı dikilmedikçe, bu köyün sırlarını anlayamayız. Köylüyü anlayabilmek, duyabilmek için onunla kucak kucağa, nefes nefese gelmek lazımdır. Onun içtiği sudan içmek, yediği bulgurdan yemek, yaktığı tezeğin ifade ettiği sırları sezebilmek ve yaptığı işleri yapabilmek gerekir.”

 

Köy Enstitüleri, o dönemin dünya ve ülkemiz koşullarının doğru bir değerlendirilmesi  sonucu ortaya çıkmış bir sentezdir.

 

Köy Enstitüleri kapatılmasaydı neler olurdu ? sorusunun yanıtını bulmak çok zordur. Köy Enstitüleri  deneyiminden dersler çıkartan inanmış ve kararlı kadrolarla bugün için ne yapılacağının planlamasını yapmak, yol haritasını çizmek önemlidir.

 

Köy Enstitüleri; ülkemizin yüzyıllardır bir türlü değiştirilemeyen üretim ve yaşam biçimini değiştirmeye yönelik adımlar atılmasına neden olmuştur.

Sanat, bilim ve teknolojik gelişmelere açık,  toplumda yerleşik olan biat kültürü yerine  soran, sorgulayan, akla ve bilime dayalı, ‘’iş içinde eğitim‘’ felsefesi ile toplumsal değişime yönelik önemli adımlar atılmasını sağlamış ve bu çalışmalar sayesinde Mustafa Kemal’in tanımladığı demokratik toplumun altyapısı oluşmaya başlamıştır.

 

Enstitülü demek,

Mustafa Kemal ile  somutlaşan aydınlanma devrimlerinin uygulayıcıları olan Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un ilkelerini benimsemektir.

İnsanlığın sahip olduğu evrensel hakları savunmak, . Bu nedenle hukuk, sağlık, eğitim, doğa, vb alanlarda evrensel haklar için mücadelesi vermek demektir.

Ülkeyi demokrasiden koparmadan aydınlanma yolunda yürüten ve bu güzel coğrafyada herkesi kucaklayacak yaşamayı savunmaktır.

 

Köy Enstitülerinin 76. Kuruluş yıldönümü olan bugün, ülkemizde her gün daha da çıkmaza giren  eğitim sistemine karşı aydınlanmacı, laik, demokratik, insana ve doğaya saygılı  insanlar yetiştirmek için başvuracağımız kaynak,  Köy Enstitüleri ve onun oluşturduğu eğitim ilkeleri ve felsefesi olmalıdır.

 

BİZLER,  BU ETKİNLİĞE İMZALARINI KOYANLAR OLARAK ,   HASAN ALİ YÜCEL’İN VE  İSMAİL HAKKI TONGUÇ’UN 17.NİSAN.1940’TA YAŞADIĞI HEYECANI YAŞIYORUZ. KÖY ENSTİTÜLERİNİN  DEVRİMCİ, LAİK, DEMOKRAT VE AYDINLIK GELENEĞİNE  DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE SAHİP ÇIKIYORUZ VE ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ. 

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA