SON DAKİKA

16:58 - AK Parti’de yönetim kurulu üyeleri belirlendi

13:48 - Gaytancıoğlu:”ÖNCE BUĞDAY, SONRA AYÇİÇEĞİ ŞIMDİ DE ÇELTİKTE HAYAL KIRIKLIĞI FİYATI

13:43 - Belediye üniversiteye başlayacak genç kızlara ücretsiz kıyafet dağıtıyor

22:48 - İpsala Gümrük Kapısı’nda olay… Valilik açıklama yaptı

15:46 - 3. Açık Su Yüzme Şampiyonası, Erikli Sahili’nde gerçekleştirildi Gençlik ve Spor Bakanlığı, Edirne Valiliği, Keşan Belediyesi ve Türkiye Yüzme Federasyonu iş birliğinde düzenlenen 3. Açık Su Yüzme Şampiyonası, Erikli Sahili’nde büyük bir katılımla tamamlandı. YARIŞLARA, 202 SPORCU KATILDI 8 farklı kategoride düzenlenen yarışlara Türkiye’nin dört bir yanından 202 sporcu katıldı ve kıyasıya bir mücadele sergilendi. Sabahın erken saatlerinde başlayan şampiyonada, sporcular zorlu parkurlarda performanslarını sergilerken, seyirciler de bu heyecan dolu anları yakından izledi. Su sporlarına uygun doğal yapısı ve eşsiz güzelliğiyle dikkat çeken Erikli, bu şampiyona ile su sporları dünyasında bir kez daha adından söz ettirdi. DERECEYE GİREN YÜZÜCÜLERE MADALYALARI VERİLDİ Açık Su Yüzme Şampiyonası’na katılan sporcular, performanslarıyla izleyicilere keyifli ve rekabet dolu anlar yaşattı. Yarışlar sonrası düzenlenen ödül töreninde, dereceye giren yüzücüler madalyalarıyla onurlandırılırken, katılımcıların tümü organizasyondan memnun kaldıklarını dile getirdi. Erikli Sahili’nde gerçekleştirilen bu önemli spor etkinliği, aynı zamanda bölgenin turizmine de katkıda bulunarak Erikli’yi açık su yüzme yarışlarının merkezi haline getirme yolunda önemli bir adım oldu.

22:11 - Polisi görünce kaçtı ama yakalanınca üzerinden tabanca çıktı

22:39 - Keşan Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

20:48 - 2.ENEZ ULUSAL BİSİKLET FESTİVAL…İ

14:13 - CHP Edirne Milletvekili Ün,Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle ayçiçek tarlaları adeta yol oluyor

13:51 - 78 suçtan aranan bir kişi sahte kimlikle yakalandı

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

Kazakistan’da yaşayan Bulgar topluluğu

Kazakistan’da yaşayan Bulgar topluluğu
Bu haber 15 Aralık 2020 - 17:29 'de eklendi ve 225 kez görüntülendi.
Photo: Valentina Şatova özel arşiv

Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan Kazakistan devleti Bulgaristan’da çok az tanınan bir ülke. Buna rağmen iki ülke arasında görünmez bir bağ var. Bu bağ, 18 milyonun üstünde nüfusu olan ülkede yaşayan yaklaşık 4 500 kişiden oluşan Bulgar topluluğudur.

Bu Bulgarlar Kazakistan’a ne zaman ve nasıl yerleşmiş? Geleneklerini ve dilini korumayı nasıl başarmışlar? Bu konuyu Bulgaristan Radyosu’na verdiği söyleşide 2012’den beri Kazakistan’ın Pavlodar şehrinde bulunan “Zdravets” Bulgar Kültür Merkezi Yöneticisi Valentina Şatova anlatıyor.

19. yüzyılda Osmanlılar’dan Besarabya’ya kaçan Bulgarların bir kısmı 1907-1911 yılları arasında tekrar yerlerinden göç etmiş.

Bu sefer de Rus İmparatorluğu’nda Başbakan Pyotr Stolipin tarafından girişilen tarım reformu nedeniyle evlerinden göç etmek zorunda kalmışlar. Toprak ve daha iyi bir yaşam aramak için Kazakistan bozkırlarına yönelmiş bu Bulgarlar. Eşyalarıyla birlikte bu insanlar yanlarında ağaç fidanları, tohumlar da almış. Valentina Şatova, bunları annesinin anlattıklarından biliyor.

Yerli Kazaklar, Bulgarlara çamur ve samandan ev yapmayı öğretiyor. Bu evler her zaman temiz ve bakımlı duruyor. Çünkü diyor Valentina, Bulgarlar çok çalışkan bir halk.

Bugün Kazakistan’daki Bulgar topluluğunun çoğu Pavlodar ve Aktübin bölgelerinde yaşıyor. Buradaki Bulgar topluluğu, şimdiki Bulgar dilinden farklı görünse de kendi dilini hala koruyor.

“100 yıl önceki dedelerimizin konuştuğu gibi konuşuyoruz. Bu ağız genel olarak evde, tamamen Bulgar ailelerinde korunuyor.”

Valentina Şatova, kendisi Bulgar etnisiteli, ancak Bulgaristan’a ilk gelişi 2016’da Veliko Tırnovo’da düzenlenen Uluslararası Bulgar Dili ve Kültürü semineri vesilesiyle gerçekleşiyor.

“Uçağımız Sofya havaalanına indiği zaman, genetik boyutta köklerime geri döndüğümü hissettim” diye hatırlıyor sesinde heyecanla Valentina ilk Bulgaristan ziyaretini.

Günümüzde, Valentina’nın yönettiği kültür merkezinde Kazakistan’daki Bulgar çocukları dilimizi, geleneklerimizi, kültür ve mutfağımızı tanıyorlar.

Kazakistan’daki Bulgarların en çok sevdiği bayramlar ise Noel Arifesi, Noel ve “Marta Nine” günü. 1 Mart’ta Bulgar Kültür Evi’nden çocuklar sadece kendi aralarında değil, Bulgar diasporasının dışından yerli insanlara da marteniçka hediye ediyorlar.

Kültür merkezinde yürütülen ana faaliyetlerden birisi de Bulgarca dili öğrenimi.

“Muhteşem sınıf odalarımız var. Bulgaristan’ın Kazakistan Büyükelçiliği ve Bulgaristan Eğitim Bakanlığı sayesinde birçok kitabımız, okul kitapları, video ve ses kayıtlarına erişimimiz var.”

Bu kurslarda Bulgaristan Eğitim Bakanlığı kotaları kapsamında ülkemizde eğitim görecek gençler de öğrenim görüyor. Artık 30 Kazakistanlı Bulgar genci Bulgaristan’a gelip eğitimlerine başladı bile.

Fotoğraflar: Valentina Şatova özel arşiv

Çeviri: Özlem Tefikova

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA