SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

  Gökçetepe’de Hıdırellez  şenliği

  Gökçetepe’de Hıdırellez  şenliği
Bu haber 09 Mayıs 2017 - 12:55 'de eklendi ve 213 kez görüntülendi.

   Keşan’ın Saros Körfezi kıyısındaki  şirin köyü Gökçetepe’de bu yıl 4. Hıdırellez şenliği yapıldı.

Köy Muharı  Abdullah Kemik,insanlara hizmet etmeye çalıştıklarını belirterek,  şunlara kaydetti:”Köyde Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen göçmenler bulunuyor.Burada atalardan gelen gelenekleri genç nesillere aktarmak istiyoruz. Keşkek de gelenekler arasında bulunuyor. Şenlik öncesi kadınlarımızın hazırladığı keşkekleri de gelen misafirlerimize sunuyoruz. Amacımız gelecek nesillere bir şeyler bırakmak.”

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’da Gökçetepe’nin Türkiye’nin ve dünyanın cenneti olduğuna işaret ederek,bugün burada geleneklerin yaşatılacağını söyledi.

Saros Körfezi’nin en güzel yerinde bulunan Gökçetepe’nin bu gece yüzlerce misafiri ağırlayacağını aktaran Helvacıoğlu,bölgedeki etkinliklere desteklerinin süreceğini söyledi.

Şenliğin açılışında konuşan muhtar Kemik,bu etkinliği gelecek nesiller için düzenlediğini söyledi.

Gelen misafirlere teşekkür  eden Kemik, herkese iyi eğlenceler diledi.

Etkinlikte mehter takımı, Lalacık  Halk Oyunları Ekibi,Keşan Halk Eğitim Merkezi Folklor Ekibi ile  yöremizin medarı iftiharı sanatçı Ayşe Engin Aslanca’da  seyircilere söylediği şarkılar ile güzel bir gece yaşattı.

Bu arada gelen misafirlere de keşkek ikram edildi.

Geceye Keşan  Kaymakamı Nuri Özder’de katıldı.

Program önümüzdeki günlerde TEK RUMELİ TV’de yayımlanacak.

Gökçetepe Muhtarı Kemik, geceye  katılanlara teşekkür etti.

  Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılan Hıdırellez’de neler yapılır? Hıdırellez nedir? Hıdırellez gecesi ve sabahı neler yapılması gerekir?

Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü nedir? Hıdırellez’de hangi dua okunur? Gecesi ve sabahında neler yapılır?

Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.

6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.

Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

Hızır ve İlyas’ın bir araya geldikleri gün olan Hıdırellezde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor. Hıdırellez gecesinde gül ağacında dilek dilemenin dışında hıdırellez günü de ateş üzerinden atlama ritüeli vardır.

Ateşten atlamak Hıdırellezin olmazsa olmazı peki manası nedir neden Hıdırellezde ateşten atlanır?

Hıdırellezin en yaygın ritüelü ateş yakıp üzerinden atlamaktır. Hıdırellez günü ateş üzerinden atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. Bu ritüel adeta Hıdırellez’le özdeşleşmiştir.

Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır.

Hıdırellez Bayramı’nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir

Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur.

Hıdrellez’de baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA