Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
15:25 - Kışın Yüzünüzdeki Kızarıklık ve Kuruma İçin Önemli İpuçları:Seboreik Dermatiti Anlamak ve Yönetmek
20:56 - Keşan Belediyesi’ne Ait Taşınmazların İhalesi Gerçekleştirildi
20:46 - BEYLİKDÜZÜ VE PADERBORN KARDEŞ ŞEHİR OLDU
15:46 - Keşan DOÇEK’ten Sonbaharın Büyüleyici Atmosferinde Bisiklet Keşif Turu
12:54 - Üzerinden tabanca ve 14 adet fişek çıktı
13:53 - KEŞANLILAR, FENER ALAYI KORTEJİNDE BULUŞTU
13:26 - Kongre Meydanı tek ses tek yürek “İyi ki varsın cumhuriyet”
Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş,temel hedeflerinin gençlere çevre bilincini aşılamak olduğu söyledi.
.Karadeniz Havzası’ndaki önemli sulak alanlarında kirliliğin azaltılması ve gençlerde doğa koruma zihnin oluşması hususunda yürütülen sınır ötesi işbirliği proğramı geregince Enez’deki Gala Gölü Milli Parkı’nda öğrencilere yönelik açılan açık hava sınıfında düzenlenen programda konuşan Göktaş,çevrenin önemine değinerek,”Siz çevreyi yok sayarsanız,çevre temizliğini görmezden gelirseniz,çevre de doğada size ayni mukavemeti gösterir.”dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar I. Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Erdal Ceyhan’da konuşmasında.” ‘Meriç Deltası sulak alanındaki Gala Gölü, Türkiye’nin 36. Milli Parkı olarak ilan edilmiştir. Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları, Önemli Kuş Alanları ve Önemli Bitki Alanları listelerinde bulunan ve Ramsar Kriterlerinin üçüne sahip uluslararası A sınıfı Meriç Deltası Sulak Alanının içerisinde bulunmaktadır. Karasal ve Sucul Ekosistem olarak 2 ana kısımda değerlendirilmiştir. 511 bitki ve 532 hayvan çeşitliliğiyle toplam 1043 canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Önemli kuş göç yolunun üzerindedir. Gala Gölü’nde kuş tür sayısı 232’dir’ diye belirtti.
Edirne Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Kerim Yapça’da konuşmasında Gala Gölü’nün Türkiye’nin 36. Milli Parkı olduğunu söyledi.
Gala Gölü’nde 217 kuş ve bitki çeşidi bulunduğuna işaret eden Yapça,buranın doğal güzellik olarak korunması gerektiğine işaret etti.
Edirne Doğa Koruma ve Milli Parklar Proje ekibinden Şenay Çekiç’de proje’nin 2020 yılında başladığını ve 2022 yılı şubat ayında sona ereceğini belirti.
Açılış etkenliğinde Edirne Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından mayıs ayında başlatılmış olan ‘Bioçeşitliliği Kirleticilerden Koruyorum’ resim yarışmasında dereceye giren 15 çocuğa çeşitli ödüllerin yan ısıra bisiklet hediye edildi.
Daha sonra Orman Mühendisi Gökhan Üstün tarafından açık hava sınıfındaki öğrencilere ve ailelerine Gala Gölü Milli Parkı hakkında ders verildi.
PROJE HAKKINDA BİLGİLER….
Avrupa Birliği Başkanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü ENI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan BSB142 sayılı BioLearn isimli proje kapsamında toplam 6 ortağın sulak alanların korunması konusunda ortak çalışmalarına başlamış bulunmaktadır.
“Biolearn’ projesinin 01.01.2020 tarihinde sözleşmesi imzalanarak; Enez Kaymakamlığı/Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığı I. Bölge Müdürlüğü Edirne Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü/Türkiye, Agricola Sivil Toplum Kuruluşu/Ukrayna, Foundation Caucasus Environment/ Gürcistan, Green Balkans Sivil Toplum Kuruluşu/Bulgaristan, Management Body of Evros Delta and Samothraki Protected Areas/Yunanistan ortakların işbirliğinde yürütülmektedir.
26 ay boyunca proje süresince sulak alanların korunması, yerel vatandaşların ve özellikle gençlerin doğa koruma hususunda farkındalığın arttırılması ve daha temiz bir çevre için hem kapasite hem de işbirliğin arttırılması gibi proje ana amaçlarına ulaşılması hususunda çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi planlanmıştır.
Karadeniz Havzası’ndaki önemli sulak alanlarında kirliliğin azaltılması ve gençlerde doğa koruma zihnin oluşması hususunda projenin Türkiye ayağında bölgemiz için büyük önem taşıyan Edirne İlin Edirne ili, Enez ve İpsala ilçelerinde bulunan Gala Gölü Milli Parkında Açık Hava Sınıfı yapımını gerçekleştirdi.
Gala Gölü Milli Parkı; Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları, Önemli Kuş Alanları ve Önemli Bitki Alanları listelerinde bulunan ve Ramsar Kriterlerinin üçüne (4., 5. ve 6. kriterlere) sahip uluslararası A sınıfı bir sulak alan olan Meriç Deltası Sulak Alanının içerisinde bulunmakta olup; Karasal Ekosistem ve Sucul Ekosistem olmak üzere 2 ana kısımda ele alınarak değerlendirilmiştir.
Milli Parkın sınırları içerisinde ulaşımı kolay ve geniş görüş alanına sahip olan açık hava sınıfında amfitiyatro şeklinde oturma alanı, pergola ve kara tahta bölümleri yer almaktadır.
Proje kapsamında Gala Gölü Milli parkı sınırları içerisinde oluşturulmuş olan Açık Hava Sınıfında öğrencilerin açık alanda doğanın değeri ve çevrenin korunması hususunda dersler almaları, önemli sulak alanlarında yaşayan canlıları yerinde görmeleri, onların yaşam alanlarına dair detaylı bilgi almaları gibi konuları içeren eğitim ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi Edirne Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından desteklenecektir.
Açılış etkenliğinde Edirne Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından mayıs ayında başlatılmış olan ‘Bioçeşitliliği Kirleticilerden Koruyorum’ resim yarışması kazananların açıklanması ve ödül töreni yapıldı.
Yarışmaya resimleriyle katılım sağlamış üç ayrı yaş grubunda birincilik kazanan çocuklara bisiklet hediye edildi.
Ayrıca, proje kapsamında çocuklara yönelik doğa konusunda yeni eğitim programı ve çevrimiçi 12 ayrı doğa ve çevre konusunda olan eğitim serilerin ve kitapçıkların hazırlanmıştır. 8-14 yaş çocuk grubuna uygun olan eğitim serilerine çevrimiçi http://bio-learn.org/e-learning-giris adresinden ulaşılır.
Projenin toplam bütçesi 936 642.00 EUR olup, Avrupa Birliği tarafından 861 710.64 EUR destek sağlanmıştır.