Erkek cinsel fonksiyon bozuklukları ereksiyon bozuklukları (erektil disfonksiyon), boşalma sorunları ve cinsel isteksizlik olmak üzere üç başlıkta incelenmektedir.
EREKSİYON BOZUKLUKLARI (EREKTİL DİSFONSİYON)
Sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) başarılı cinsel teması sağlayabilecek sertlik düzeyine ulaşamama veya bu sertlik düzeyini yeterince sürdürememe hali olarak tanımlanır. Sertleşme sorunu çok sık karşılaşılan bir problemdir. Ara sıra karşılaşılan sertleşme sorunundan tamamıyla yitirilen sertleşme fonksiyonuna kadar uzanan geniş bir yelpazeyi içerir. Yapılan araştırmalarda 40–70 yaş arası erkeklerin %30′ unda sertleşmeyle ilgili sorunlar olduğu bulunmuştur. İlerleyen yaşla beraber sertleşme sorununun görülme sıklığı ve şiddeti artış gösterir. Sigara ve alkol tüketimi, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kan yağlarında yükseklik, kalp hastalığı, depresyon ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar sertleşme sorunu açısından risk faktörü oluşturur.
Problemin genelde birden çok nedeni vardır. Bunlar psikolojik ve organik olarak iki gruba ayrılabilir, bazı kişilerde her iki etken birden rol oynar. Hangi etkenin rol oynadığını ortaya çıkarmak tedaviyi saptamak için önemlidir çünkü nedene yönelik tedavi yapılmalıdır.
Organik Nedenler
- Dolaşım Sistemi Bozuklukları:En sık karşılaşılan sebeplerdir. Penise gelen kan akımının azalması veya sertleşmenin devam etmesi için penisin içinde kanın hapsedilmesi olayının yetmezliği söz konusudur. Penise gelen atardamarların ateroskleroz nedeniyle sertleşip genişleyebilme kapasitesini kaybetmesi ve damar sertliği yapan hastalıklar (kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, sigara) en sık karşılaşılan nedenlerdir.
- Sinir Sistemi Bozuklukları:Sinirlerin fonksiyonlarını bozan şeker hastalığı, multipl sklerozis ve alkolizm gibi hastalıklar penise ulaşan sinirlerin normal fonksiyon görmesini bozarlar.
- Ameliyat ve Yaralanmalar:Trafik kazaları sonucunda ortaya çıkan leğen kemiği kırıkları ve omurilik yaralanmaları veya kanser operasyonları, ışın tedavileri, penise gelen sinir ve kan damarlarında hasar yaparak ereksiyon bozukluğuna neden olurlar.
- Kronik Hastalıklar:Akciğer, karaciğer, böbrek, kalp hastalıkları, aşırı miktarda sigara tüketilmesi ve uyuşturucu kullanımı, hemodiyaliz programında olmak ereksiyon problemi yaratan önemli sebeplerdir.
- İlaçlar:Bazı ilaçlar sinir sistemi fonksiyonlarını bozarak ereksiyon problemine sebep olabilir. (Yüksek tansiyon, depresyon, astım ilaçları, sakinleştiriciler gibi)
- Hormonal Bozukluklar:Tiroid ve prolaktin hormonu düzensizliklerinde ereksiyon bozukluğu ve cinsel istek azalması görülebilir.
Sertleşme Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi yönteminin seçimi nedenin fiziksel veya psikolojik olmasına bağlıdır. Örneğin genç bir hastada uykuda sertleşme oluyorsa, fizik muayene, kan/idrar testleri normalse ve genel durumu iyiyse neden büyük olasılıkla psikolojiktir. Böyle bir durumda seks terapisi konusunda uzmanlaşmış psikologların yardımı alınmalıdır. Hastanın partnerinin de katıldığı görüşmeler yapılabilir. Fakat genel olarak sertleşme sorunu tedavisinde kullanılan 4 ana tedavi yöntemi vardır:
- Ağız yoluyla kullanılan ilaçlar: Sertleşme sorununun ilk basamak tedavisini ağızdan alınarak kullanılan ve fosfodiesteraz tip 5 enzim inhibitörleri olarak adlandırılan ilaçlar oluşturur. Bu grubun ilk üyesi sildenafıl sitrattır. Vardenafil ve tadalafil piyasaya yeni sürülen diğer grup üyeleridir. Sertleşme sorunu olan erkekler bu ilaçları cinsel aktiviteye başlamadan önce alırlar. İlaçlar cinsel temas esnasında ortaya çıkan doğal sinyalleri güçlendirir. Bu şekilde daha kaliteli ve uzun süren bir sertleşme sağlanmış olur. Bu ilaçlar güvenilir ve oldukça etkilidir. Hastaların yaklaşık %80′ inde sertleşme sorununu giderir. Fosfodiesteraz tip 5 enzim inhibitörleri hafif ve genellikle geçici yan etkilere sahiptir. Yan etkilerin şiddeti sürekli kullanımla beraber azalır. En sık gözüken yan etkiler baş ağrısı, burunda dolgunluk hissi, sıcak basması ve kas ağrısı olarak sıralanabilir. Fosfodiesteraz inhibitörleri kalp hastalığı olay riskini arttırmamaktadır. Bu ilaçlar nitratlarla birlikte kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Vakum Cihazı
- Penis İçi Enjeksiyon
- Penis Protezi: Penis protezi cerrahi müdahale ile penis içine yerleştirilen iki adet sentetik silindirden oluşur. Protez idrar yapma eylemini ve boşalma, orgazm gibi cinsel fonksiyonları etkilemez. 2 tip protez kullanılmaktadır. Bükülebilen (malleable) yarı-sert protez ve şişirilebilen protez. Şişirilebilen protezler, penisteki silindirlere ek olarak bir adet pompa ve bir adet rezervuar içerir. Sıvı rezervuarlardan silindirlere pompalanır ve böylelikle penis sertleşir. Pompanın tabanındaki bir düğmeye basmak suretiyle silindirlerde toplanmış sıvı rezervuara geri döner ve penis yumuşar. Şişirilebilen protezler daha yüksek başarı oranlarına sahiptir ve daha doğal bir görünüm sağlar. Penis protezleri daha ziyade yukarıda sıralanan tedavi yöntemlerinden fayda sağlayamayan hasta grubuna uygulanır. Bu grubu kontrolsüz şeker hastalığı olanlar, prostat kanseri veya mesane kanseri tanısıyla cerrahi veya radyoterapi uygulanmış hastalar oluşturur. Bu grup hastada penis protezi yerleştirilmesi %90′a varan hasta memnuniyeti oranlarıyla sonuçlanmıştır.
Sonuç olarak; Sertleşme konusunda yaşanılan her türlü sorunda mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulmalı ve mümkün olduğunca doğru ve ayrıntılı bilgi verilmelidir. Aslında bu rahatsızlığın çok yaygın olduğu ve utanılacak bir durum olmadığı bilinmelidir. Her yıl yeni tedavi yöntemleri ortaya çıkmaktadır ve her türlü sertleşme sorununun tedavisi mümkündür.