Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
21:07 - Yücel Balkanlı: “Edirne’nin eğitimdeki gerilemesi endişe verici”
20:01 - Filenin Keşanlı Sultanı Duru Zambak, Eczacıbaşı’nda forma giymeye başladı
18:13 - CHP’li Nurten Yontar peruğunu çıkardı, Meclis ayakta alkışladı
18:06 - Ali Alemdaroğlu: “Yeni Anayasa Adı Altında Yeni Devlet ve Kurucu Devlet Başkanlığı Planlanıyor”
17:49 - En İyi Üniversiteler sıralamasında Türk üniversiteleri ilk 400’e girebildi
17:47 - Keşan’ın Kanalizasyon Hatları, İBB İşbirliğiyle Temizleniyor
16:41 - Kent Müzesi Bahçesindeki Büfe Alanı, Kent Hizmetleri Tarafından İşletilecek
Edirne‘nin Enez ilçesinde; Trak, Troya, Ceneviz, Roma, Bizans ve Osmanlı’ya kadar uzanan medeniyetlerin ayak izlerinin ortaya çıkarılması için kazılar 45 yıldır devam ediyor.
Kazılarda bin 400 yıllık kilise kalıntıları ortaya çıkarıldı.
Enez’de Taşaltı dalyan gölünün kıyısında kral kızı diye anılan mevkide bulunan kilisede kazılar 9 yıldır devam ediyor.
Kilise kazısında görev yapan Avusturyalı arkeolog Prof .Dr. Stefan Karwiese,kesanhaber.net’e yaptığı açıklamada,bu yıl çok güzel mermer parçalarına rastladıklarını söyledi.
Buradaki kazı çalışmalarına 9 yıl önce başladıklarını ifade eden Karwiese,şunları kaydetti:” Esas olarak 9 yıl önce başladık bu kazıya. Yani esas bir şekilde.. yani biraz daha geniş bir şekilde ve titiz.O arada elimize geçen çok ilginç bulgular var .İlk önce yani bu kilisenin boyu 40’a 30 metre. yani demek ki gerçekten büyük bir alan.İçinde özel şeyler olarak 2 tane sarnıç o veya çeşme olarak adlandırılabilen tesisler rastladık.Onda taha da su taşıyor demek ki bu su tabi yamaçtan aşağı iniyor ve orda toplanıyor.
Fakat bu yıl özellikle çok güzel mermer parçalarına rasladık.Yani kilisenin iç donatımına çok güzel ışık atan parçalar var.Bazen o kadar çok büyük tonluk 5 tonluk bile parçalar var.Onu şimdi meydana getirmek ve anlamak ve bildirmek üzere devam ediyoruz.
İlk önce bu kilisenin ilk yapımı 12’inci yüz yılda yer aldığını zannettiler. Fakat biz şimdi biliyoruz bu kilisenin temeli 6’ıncı yüz yılda yaratıldı.Yani imparator Justinyanus zamanında… Bu şekilde 1400 yıl burda duruyor.
E bu çok uzun zaman bir sır kaldı.Fakat şimdi belki çözdük.İsim kral kızı suni bir isim değildir.Yüz yıllarca halk arasında bu şekilde tüm yani bizim şimdi bulunduğumuz mevkiye isim olarak verilmişti.Demek ki her halde buraya bir kralın kızı gelmiş. Enez’in tarihinde böyle bir şey buluyoruz ya…Bir kralın kızı buraya evleniyordu ve öldü.O şey bu şekilde isim kaldı.
Şimdi bu kiliseden doğru isminin ne olduğunu böyle bir şekilde bulduk ona rastladık Bir mezarın üstünde bir freske rastladık.Ve bu freskte Pantokuratos yani isa kendisi bulunuyordu. Şimdi böyle bir gösteriyor ki, bu kilisenin sahibi İsa kendisi idi.”