Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
16:58 - AK Parti’de yönetim kurulu üyeleri belirlendi
13:48 - Gaytancıoğlu:”ÖNCE BUĞDAY, SONRA AYÇİÇEĞİ ŞIMDİ DE ÇELTİKTE HAYAL KIRIKLIĞI FİYATI
13:43 - Belediye üniversiteye başlayacak genç kızlara ücretsiz kıyafet dağıtıyor
22:48 - İpsala Gümrük Kapısı’nda olay… Valilik açıklama yaptı
22:11 - Polisi görünce kaçtı ama yakalanınca üzerinden tabanca çıktı
22:39 - Keşan Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
Keşan’ı kış mevsiminde konumu gereği esir alan hava kirliliğinden kurtarması planlanan doğalgazla ilgili bilgilendirme toplantısı 29 Aralık 2016 Perşembe günü düzenlendi.
Toplantı, Keşan Belediyesi, Makine Mühendisler Odası Keşan Temsilciliği ve GAZDAŞ A.Ş. işbirliğinde gerçekleştirildi.
Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Personeli Osman Coşkun’un sunuculuğunda gerçekleştirilen ve Keşan Belediyesi tarafından yaptırılan Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’ndeki Konferans ve Tiyatro Salonu’nda yapılan ve saat 14.00’te başlayan toplantıya Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, GAZDAŞ Edirne İşletme Müdürü Cumhur Pedemir, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu; başta apartman yöneticileri ve konuya ilgi duyan vatandaşlar katıldı.
Toplantıda ilk olarak konuşan Özcan, şunları söyledi “Çok önemli bir çevre problemimizi halletmeye ramak kaldığımız günlerdeyiz. Geçmişi uzun uzun anlatacak değiliz. Ama son 4 yıldır artan nüfusumuz, yenilenen binalar, kullandığımız ısınma maksatlı Trakya Kömürü hakikaten sakin havalarda sağlığımızı ciddi tehdit eden hava kirliliklerine sahne oluyordu. Son geçen yıl alınan önlemlerle bu yıl geçen yılın aynı dönemlerine göre karşılaştırdığımızda kirlilikte % 50’den fazla bir düşüş oranı var. Hepimiz çok uğraştık doğal gaz gelsin diye. Sonunda Keşanlılar bunu başardı. Sağ olsun adını bir kez daha buradan anacağım bir önceki Valimiz Dursun Ali Şahin beye de buradan bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Gerekli sayılar vardı abone için ama daha sonra sayın bakan Müezzinoğlu’nun toleransıyla 5.000’e indirdiler. Hep beraber bir önceki kaymakamımızla birlikte oda başkanları, kamu ve kuruluşlar olarak, siyasi parti başkanları ve ben mahalle mahalle kahve kahve gezdik ama 1700 kişi de kaldık. Keşan Belediye Meclisi olarak bu rakamın geri kalanını belediye olarak ödemeyi üstlendik. Anlık ölçümlerde ilçemiz kirlilik değerleri yüksek olduğu için doğalgaz dağıtım bölgesi olarak kabul edildi. Trakya da 2005 yılında Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli doğalgaz dağıtım işini Zorlu Grubu aldı. Keşan da 15 Haziran 2016 tarihinde doğal gaz temelini attık. Firma yetkililerinin temel atma töreninde bizlere sözleri vardı. Bizlere 31 Aralık 2016 tarihine kadar Keşan’ın % 50 döşeme işinin tamamlanacağını belirttiler. Şu anda çok mutluyum döşeme işinde % 70’lere yaklaştık. Akşam itibariyle de yeni bir haber. Ana borudan çevrim istasyonuna çevrim istasyonuna gaz basılmaya başlandı. Yine temel atma töreninde bizlere sözleri vardı. 31 Aralık 2016 da ilk gazı vereceğiz diye. Yılbaşı olmasa aceleye gelmese bir tören yapmaya kalksak 31 Aralık Cumartesi günü ilk gazı yakma şansımız olacak ama biz bunu Ocak ayının ortalarına doğru aynı zamanda Gazdaş firmasının belediyemizden kiraladığı yerin açılışı ile 10-15 Ocak tarihlerinde hem gaz yakma töreni hem de Gazdaş’ın büro açılışını yapabiliriz. Değerli hemşehrilerim Nisan veya Mayıs ayında kalan % 30’luk döşeme işi de bitecek. İşin ondan sonraki kısmı konut bağlantılarını firmalar
kısa sürede yaparlar. Burada 2018 kışı için Mayıs ayından Ekim ayına kadar epey bir süremiz olacak. Konutların gaz şebekelerine dahil edilmesi, apartmanların dönüşüme geçmesi bir takım teknik sorumluluklar gerektirecek. Şu aşamada Keşan içinde doğalgazla ilgili ciddi bir Pazar var. Ben diyeyim 100 Milyon TL siz deyin 150 Milyon TL ve bu maksimum 3 sene içinde tüketilecek bir pasta. Bölgemdeki Makina Mühendisleri Odası meslektaşlarını bu pazara hazırladılar sanırım. Gazdaş burada bu işte direksiyonun başında olacak kurum olacak. Apartman büyüklüklerine göre yönetimler nasıl karar alacak. Sizleri bununla ilgili olarak birinci ağızdan yetkilileri olan Gazdaş Firması yetkilileri ve Makine Mühendisleri Odası yetkililerinden bilgi almanız için davet ettik. İstiyoruz ki temiz havaya kavuşurken insanlarımız üç beş masrafımız olacak ama insanlarımız aldanmasın. Hemşehrilerime tavsiyem Gazdaş’ın kurallarına uyalım. 1 lira ucuz değil kalitelisini kim yapıyor. Buna göre hareket etmenizde fayda var. Kahve köşelerinde bilen bilmeyenin söylediklerine kanmadan yetkili teknik adamların vereceği bilgiler doğrultusunda gerekeni, yapmanızı öneriyorum. Hepimize hayırlı olsun. İnşallah 2018 de ben kabaca Keşan’ın % 25 hedefe ulaşacağımızı 2-3 yıl içinde de Keşan’ın % 60’nın doğalgaza geçeceği kanaatindeyim. Hepinize saygılar sunuyorum. Hayırlı olsun.”
Özcan’ın ardından Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Aziz Avukatoğlu da bir konuşma yaparak şu bilgileri verdi.“Büyük bir atılım içersinde olan Keşan hava kirliliğinden kurtulmak için hızlı ve doğru bir çalışma yaptığına inanmaktayım. Mevcut oturduğunuz binalar merkezi sistemle ısınıyorsa doğal gaza geçişte yine merkezi sistemle devam edin. Kömür ücretini 12 aya böldüğünüz için düşük ücret ödediğinizi düşünüyorsunuz. Doğalgazda 22 dereceye ayarladığınızda sıcaklık 22 dereceye geldiğinde yakıtınız kesilecek ve tasarruf sağlamış olacaksınız. Doğalgaz da merkezi sistemi seçmeniz sizler için en iyi sistemdir. Doğalgazı yaptırmaya başladığınız zaman İstanbul’dan bir sürü firmalar dolacak buraya. Size ucuza yapıyoruz şöyle yapıyoruz böyle yapıyoruz diyerek sizi kandırmaya çalışacaklar. Bu konuda en çok dikkat edeceğiniz konu gideceğiniz firma gaz şirketinden yetki almış mı bunu mutlaka sorgulayın. Gazdaş’tan yetkisi olmayan firmalara sakın iş yaptırmayın. Sonra büyük sorunlar yaşarsınız. Gazdaş sizi muhatap kabul etmez yüklenici firmayı kabul eder., sizi abonelik için muhatap kabul eder. Yapım aşamasında muhatap yüklenici firmadır.”
Avukatoğlu’ndan sonra söz alan GAZDAŞ Firması Edirne İşletme Müdürü Cumhur Pekdemir de Keşan Belediyesi’nin doğal gaz çalışmaları ile ilgili bilgiler vererek şu açıklamayı yaptı. “ İstasyondan gaz basımı başladı. Keşan ve İpsala’da bu yılın ortasında başlatmış olduk. 16 Haziran 2016 tarihinde Keşan’da temel atma törenini gerçekleştirdik. Keşan2da 6 kilometrelik çelik hat, 56 kilometre polieten hat döşedik. 8 kilometre bir servis hattı, baktığımızda 70 kilometre bir hat döşenmiş oldu.Keşan hava kirliliğinde ilk beşten aşağı inmiyor. Doğalgazın geçilmesiyle hava kirliliğinin göreceli olarak düştüğünü göreceksiniz”
Pekdemir bunun dışında doğalgazla ilgili teknik bilgiler de verdi.
Pekdemir’den sonra söz alan Özgür Tunca Akar da abonelik konusu ile ilgili neler yapılabileceği konusunda bilgiler vererek, 10-15 Ocak 2017’de açılacak Gazdaş Büromuzda abonelikle ilgili başvuruları kabul edeceğiz.
Son bölümünde gerçekleşen bölümde ise vatandaşların sorduğu sorular cevaplandırıldı.
Ayrıca daha önce ödenen 335 TL abone bedeli ücretlerinin de Özel İdare Hesabına yatan bir ücret olduğu belirtilerek vatandaşların dekontlarıyla parayı yatırdığı bankaya giderek bu ücretleri geri alabileceği de açıklandı.