Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
21:07 - Yücel Balkanlı: “Edirne’nin eğitimdeki gerilemesi endişe verici”
20:01 - Filenin Keşanlı Sultanı Duru Zambak, Eczacıbaşı’nda forma giymeye başladı
18:13 - CHP’li Nurten Yontar peruğunu çıkardı, Meclis ayakta alkışladı
18:06 - Ali Alemdaroğlu: “Yeni Anayasa Adı Altında Yeni Devlet ve Kurucu Devlet Başkanlığı Planlanıyor”
17:49 - En İyi Üniversiteler sıralamasında Türk üniversiteleri ilk 400’e girebildi
17:47 - Keşan’ın Kanalizasyon Hatları, İBB İşbirliğiyle Temizleniyor
16:41 - Kent Müzesi Bahçesindeki Büfe Alanı, Kent Hizmetleri Tarafından İşletilecek
CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli :”Bizim yer altı zenginliklerini değerlendirme mecburiyetimiz var. Bunu iş güvenliği standartlarına göre yapmamız gerekiyor.”dedi.
Değirmendereli, yaptığı açıklamada, bu yıl madencilik sektöründe yaşanan kazaların, iş güvenliği önlemlerinin daha üst düzeyde alınması konusunda bir duyarlılık oluşturduğunu söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Türkiye’nin birçok noktasındaki maden ocaklarını denetim altına aldığını vurgulayan Değirmendereli, eksikleri görülen maden ocaklarının eksikliklerinin tamamlanmasına kadar kapatıldığını belirtti.
Değirmendereli şunları kaydetti:”Hızlı bir denetime tabi tutulup, günlük tespit edilen eksikleri tespit edilip tamamlanması ile ilgili olarak kapatma kararları çıktı. Bu kapatma demek madenler ilelebet çalışmayacak anlamında değil. Yani iş güvenliği önlemleri ile ilgili olarak eksikler tamamladığında Maden İşleri Genel Müdürlüğü veya Çalışma Bakanlığı kapattı ise oradaki müfettişleri davet ederek, “tamamladık eksikleri” diyerek, onlar ortaya konduktan sonra açılmak üzere kapatılmış.
Üst üste gelen olaylar herkesi daha hassas davranmaya sevk etti. Bu işletmeleri eksikleri tamamlayıncaya kadar kapatıyor, İşletmeler de önümüzde kış var, onu da unutmamak lazım. İşletmeler hızla eksiklerini tamamlıyor. Bu sebeple yaşanan fiyat dalgalanması geçici olarak yaşanıyor. Torba yasa ile gelen yükümlülükler madencilerin maliyetlerini yüzde 50 civarında arttırıyor.
Yani çalışma süresi 6 saate indiriyor. Asgari ücret minimum 2 katı artıyor, tazminatları artıyor. Bunlar maliyetleri artırıyor. Ama bakanlık da bu yapılan çalışmaların aceleye geldiğinin farkında. Yeni bir yasa ile bunu düzeltme konusunda yeni bir irade ortaya koyacağını düşünüyorum.
Bizim yer altı zenginliklerini değerlendirme mecburiyetimiz var. Bunu iş güvenliği standartlarına göre yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili bizim teknik zorluklarımız, uluslararası piyasada rekabet etmek için, buna da hükümetin gerekli katkıyı yapması gerekiyor.”