Yük. mühendis ve enerji yöneticisi Hüseyin ERKİN,çeltik saplarının ve kavuzunun organik gübre ve elektrik üretiminde kullanılabileceğini belirtti.
Erkin, yüzde 40 çeltik üretiminin yapıldığı Edirne’nin İpsala ovasında, 550 bin dekardan fazla çeltik üretimi yapıldığını kaydetti.
.Erkin şöyle devam etti.”420 bin ton civarında çeltik üretilebilmektedir. Çok su isteyen ve tarımı kısmen zor ve pahalı olan çeltik üretiminin getiriside giderek düşmektedir. Hasat sonrası tarlada kalan saplar sürme ve tarlayı işlemede sıkıntı yarattığı için üreticiler tarafından yakılmaktadır. Bu yıl bu yakma hemen hemen aynı günlere isabet etti ve kesif bir duman oluştu. Halbuki yakılan 350 bin ton çelltiksapları ve 60 bin kavuzdan gazlaştırma prosesiyle yılda 185 milyon kwh elektrik elde edilerek 50 bin ton organik gübre (biochar) elde edilecektir. Yani 25 MW lık bir biyokütle enerji santralı ile çeltik üreticilerinin sulama mevsimindeki elektrik ihtiyacı da karşılanmış olacaktır. İpsalaya veya Keşan Tarım İhtisas OSB veya Uzunköprü OSB ye böyle bir tesisin kurulması bölgemizin önemli bir elektrik ihtiyacını karşılayacağı gibi organik gübre ihtiyacının bir bölümünüde karşılayacaktır. 25 MW biyokütle santralının kurulum maliyetide yaklaşık 50 milyon dolardır. Daha küçük kapasiteli olarak önce 5 MW kuurlur sonra ilave üniteler eklenebilir. Bu projeyi 2015 yılı seçim kampanyasında da gündeme getirmiştim, zaman zaman gündeme getiriyorum hatta bu yıl bir yatırımcıya 1 MW bir santral girişimimiz oldu. Çevresel anlamda ve ekolojik olarak ta yararlı projemin desteklenmesinde fayda var sanırım”.