SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

Çeltik üreticileri ÖTV ile KDV SORUNUNA dikkat çekiyor:

Çeltik üreticileri ÖTV ile KDV SORUNUNA dikkat çekiyor:
Bu haber 30 Eylül 2013 - 23:10 'de eklendi ve 168 kez görüntülendi.

Ahmet AK

İpsala’da çeltik üreticileri ve yörenin sorunlarının konuşulduğu Tek Rumeli televizyonundan da canlı yayımlanan bir “açıkoturum” düzenlendi.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, İpsala Ticaret Borsası, TÜ İpsala Meslek Yüksek Okulu ve İpsala Belediyesi ile İpsala Kaymakamlığı ve KEYİAD (İstanbul’daki Keşanlı Yöneticiler ve İşadamları Derneği) katkılarıyla gerçekleştirilen programı İpsalalılar, gazeteciler ve yerel basın mensupları da izledi. 28 Eylül Cumartesi akşamı saat 21.30’daki program İpsala Meslek Yüksek Okulunda çekildi. Konuşmacıların dikkat çektiği sorunlar, çözüm odaklıydı.
Örneğin Pirincin hammaddesi olan çeltikte KDV oranı % 1 ve mamul olarak satılan pirinçte ise % 8 olarak uygulanmaktadır. Ayrıca çeltik işlenmesinden çıkan yan ürünlerde, çeltik kabuğunda %18 ve çeltik kepeğinde % 8 KDV uygulanmaktadır.
Pirinçte yapılan bu uygulama kayıt dışına yönelişe sebebiyet vermektedir. Bulgurda da aynı durum söz konusuydu ve bu düzeltilmiştir. Aynı şekilde; un, şeker, bakliyat ürünlerinde %1 KDV uygulanmaktadır. Böyle bir ortamda da dürüst çalışan firmaların piyasaya mal satış şansları kalmamaktadır. Pirinç önemli bir besin maddesidir, beslenme piramidinde önemli bir yeri vardır, temel gıda maddesidir. Temel gıda maddelerinde yapılan KDV indirimi ile amaçlanan “kayıtdışılığın ortadan kaldırılması” çalışmaları pirince de yansımalıdır.
İpsalalı çeltik üreticilerinin isteği ve önerisi; KDV oranı nihai tüketici bazında % 8 olarak bırakılmalı, ancak tacirler arası yapılan ticarette %1’e indirilmelidir. Tüketiciye pirinç satanlar KDV’yi fiyatlarına ilave edecekler ve yaptıkları tahsilatı da KDV olarak ödeyeceklerdir. Bu durumda hem hazine tam olarak yapması gereken tahsilatı yapabilecek, hem de kayıt dışı ortadan kalkabilecektir.
17 çeltik fabrikasının bulunduğu İpsala, kapasitesinin ancak yüzde 20 kadarını kullanıyor.
Programda konuşmacıların dikkat çektiği sorunlardan bir diğeri de GİRDİ FİYATLARININ YÜKSEK OLMASI:
Ülkemizde çeltik üretiminde kullanılan, motorindeki ÖTV, elektrik, gübre ve kimyasal ilaçlar gibi temel girdilerin fiyatları, ülkemize pirinç ithalatı yapılan ABD, Mısır, Tayland, İtalya, Arjantin ve Uruguay gibi ülkelerin fiyatları ile karşılaştırıldığında, oldukça yüksektir. Bunun da ülkemizde üretim maliyetini artırdığını. Bunun sonucu ucuz maliyetli ithal pirinç ile rekabetin zorlaştığını anlatan katılımcılar, Türkiye’de çeltik ekim maliyetinde en ciddi payı icar bedeli almaktadır. İcar bedelleri ise son yıllarda bazı bölgelerde rekor seviyelere ulaşmıştır ve çok yüksektir, diyorlar.
* * *
Pirinç üretiminde Osmancık 97 tohumu Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla elde edilen ve 1997 yılında tescil ettirilen çeltik çeşidi olduğunu, aslında baldo pirinç çeşidiyle birlikte İPSALA’nın onuru ve gururu olduğunu, yaygın olarak Hamzadere (Keşan-İpsala-Enez) ovasında yetiştiğini biliyor muydunuz?
Öğrendik ki sofralarımızı süsleyen pirinç pilavı sağlık için son derece yararlıdır. Uzakdoğu’da pirinç tüketimi nedeniyle az kilolu, oboziteden uzak, sağlıklı ve  uzun ömürlü insanlara bu nedenle sıkça rastlanmaktadır.
* * *
Program, İstanbul Işık Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Ferman’ın “Ekonomide Ufuk Turu” adını taşıyor, Tek Rumeli televizyonunda her cumartesi yayımlanıyor.
Bu defa programın moderatörlüğünü KEYİAD başkanı Keşanlı Ahmet Eler yaptı.
Programda Prof. Dr. Murat Ferman, “İpsala pirinci, dünyada birinci, sofralarda bir inci. Petrol kadar değerli ve yaşamsal bir ürün” diyerek dünyada ve Türkiye’de çeltik üreticiliği konusunu ayrıntılı olarak değerlendirdi. İpsala’nın çeltik üretimine verdiği katkıya dikkat çekti.
İpsala ve çeltik üreticilerinin sorunlarının konuşulduğu programa, İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Hamzadere Sulama Birliği Başkanı Seçkin Şimşek, TÜ. Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayati Arda konuşmacı olarak katıldı. Her biri konusuna hakimdi, kutlarım, başarılarının devamını dilerim.
__________ o __________

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA