Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin 55. Olağan Genel Kurulu İstanbul, Bahçelievler’de bulunan Nurettin Topçu Kültür Merkezi Kongre Salonunda gerçekleştirildi.
Türkiye genelindeki tüm şubelerden yoğun bir katılımın gerçekleştiği kongreye ayrıca üyemiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu, Rumeli Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Kerim Erdem, Bursa Şube Başkanı Uzm. Dr. Ali Eminlatif, Zeytinburnu Şube Başkanı Vet. Hek. Fatih Hacıbedel, İzmir Şube Başkanı Mümin Durmuş, Adapazarı Şube Başkanı Hayri Latif, Bakırköy Şube Başkanı Mümin Öztürk, Gaziosmanpaşa Şube Başkanı Şaban Sakalı, K.Çekmece Şube Başkanı Hakkı Vedat Meşeli, Soma Şube Başkanı Mehmet Akın, Üsküdar Şube Başkanı Hasan Küçük, İzmit Şube Başkanı Lütfü Bodur, Yalova Şube Başkanı Kamil Akıncı, Çanakkale Temsilcilerimiz Hamit Giroğlu ve Umut Yunus, Edirne Temsilcisi Kubilay Haliloğlu, İstanbul Batı Trakya Türkleri Spor Kulübü Başkanı Hakan Güler, Bursa Batı Trakya Türkleri Spor Kulübü Osmangazi Şube Başkanı Av. Orhan Kayalı, eski Genel Başkanlarımız, Tek Rumeli TV Sahibi İşadamı Atilla Baykal katıldı.
Kongrenin açılışını yapan Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Hasanoğlu “Bu gün buraya BTTDD 55. Olağan Genel Kurulu için toplandık, fakat hepinizin malumu bu gün ayrıca anneler günü, bu sebeple ben camiam adına öncelikle son günlerde tartışma konusu yapılan Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, hemşehrimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde hanım olmak üzere, tüm annelerimizin ve geleceğin anneleri kadınlarımızın anneler gününü kutlar, karşılarında saygı ile eğiliyorum.
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin 55. Olağan Genel Kuruluna hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz” dedi.
Ardından kürsüye ulaşan divan önergesini okuyup oylattı ve Opr. Dr Mustafa Rumelili’nin Divan Başkanı, Opr. Dr. Erol Kaşifoğlu’nun Divan Başkan Yardımcısı, Pınar Küçük ve Ahmet Kereci’nin katip üye olarak önerildiği önerge oybirliği ile kabul edildi.
Divan kurulunun yerini almasından sonra Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile genel kurulun gündem maddelerine geçildi.
54. Dönem yönetim kurulunun faaliyetlerini içeren 13 dakikalık bir barkovizyon sunumundan sonra kürsüye gelen Genel Başkan Av. Necmettin Hüseyin öncelikle tüm şubelerden gerçekleşen muhteşem katılımdan dolayı üyelere teşekkür etti. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Bursa Şubemiz tarafından yılın annesi seçilen ve Batı Trakya’da ziyaret edilerek kendisine plaket takdim edilen 15 Temmuz Demokrasi Şehidimiz Mustafa Cambaz’ın annesinin nezdinde, anneler gününde çocuklarını bırakıp gelen annelere veya annelerini bırakıp gelen çocuklara teşekkür ederek anneler gününü kutladı.
Hüseyin sözlerine “İki yıl önce bu bayrağı devir alırken bir söz vermiştik, genel merkez koordinasyon merkezi olacak, taban ile derneğin önünü açacağız ve şubelerin aktivitelerinin arttırılmasına destek olacağız demiş idik. Bu gün burada bunu başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Çünkü verdiğimiz sözün özünde tüzük değişikliği yapmak vardı ve bunu gerçekleştirdik, bunun sonucunda da geçtiğimiz aylarda şölen havasında şube kongreleri gerçekleştirdik, bugün de burada bu şölenlerin devamını yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bir kez daha Türkiye’nin her köşesinden gece yarısı yollara düşüp buraya gelen üyelerime teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum.
SORUNLARIN KÖKÜNÜ KAZIDIK
Bir diğer verdiğimiz söz de anavatan Türkiye’de yaşayan Yunanistan vatandaşı Batı Trakya Türklerinin kronikleşen sorunlarının çözümüne yönelik çalışma yürüterek sorunların kökünü kazıyacağız demiştik, bu gün de sorunların kökünü kazımış olmanın mutluluğu ve gururu ile karşınıza çıkmış bulunuyorum.
Saygıdeğer Batı Trakyalılar, fazla vaktinizi almak istemiyorum ama kısaca da neydi bu sorunlar ve çözümleri ne oldu, buna değinmeden de geçemeyeceğim.
Ben ve yönetimimin 11 başlık altında hazırladığı, sorunları ve çözüm yollarını içeren raporu ilk başta sayın bakanıma 2015 Eylül ayının başında 1.5 saatlik bir görüşme ile tüm detaylarını paylaştım.
Peki neydi bu sorunlar ve biz çözüm önerisi olarak neleri sunmuştuk?
İlk başta 2014 yılında yürürlüğe giren Göç İdaresi Kanununa istinaden o güne kadar Batı Trakya Türklerinin pasaport süresince alabildiği 5 yıllık İkamet Tezkeresi hakkı yitirilmiş ve bir yıllık turistik vb ikamet tezkeresi alır duruma gelmiştik, bunun tekrar eski haline getirilmesi talebimiz sayın bakanımın Mart 2017 başında Zeytinburnu şubemizde düzenlenen kahvaltıda müjdesini verdiği şekli ile artık Yunanistan vatandaşı her Batı Trakya Türkü eskiden olduğu gibi 5 yıllık İkamet Tezkeresi alabiliyor.
Bir diğer sorunumuz ile ilgili talep ve çözüm önerimiz de çalışma izinlerindeki evrak ve süreç ile alakalı sıkıntılar idi. Bu da sayın bakanımızın çalışması ve talimatı ile 15 güne kadar indi.
Bir diğer önemli sorunumuz Türkiye’nin farklı illerinde ikamet eden 2 bin 500 civarındaki Haymatloz ve İskat pozisyonundaki vatandaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçememeleri sorununa istisnai çözüm bulunulması talebimizdi. Bu sorun da 23 Mart 2017 tarihinde Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Balkan – Rumeli Çalıştaylarının finalinde sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdesi verilerek açıklandığı gibi istisnai Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçiş hakkı verilerek çözümlendi.
Bir diğer önemli sorun ve acil çözüm bekleyen tespitimiz de, YÖS sınavının kaldırılması ile sonrasında ortaya çıkan yüksek öğrenim harçları konusu idi. Bu konuda da bizim talebimiz üniversitelerdeki öğrenci harçlarının Batı Trakya Türkleri öğrencilerine 2012 öncesinde olduğu gibi en alt limitten alınması idi. Fakat bu konuda da bizim talebimizden fazlası oldu ve Haziran ayından sonra harçların sıfırlanacağı müjdesini ben bir kez daha buradan sizlerle paylaşmış olayım.
En önemli sorunlarımızdan biri de sosyal güvence kapsamında yaşadığımız sorunlardı. Bu konuda da sayın bakanımızın koyduğu irade ile artık sadece burada ikamet eden Batı Trakya Türklerinin sosyal güvence ile alakalı sorunları değil, Yunanistan’da olup orada yaşayan Batı Trakya Türkleri de Türkiye Cumhuriyeti devletinin GSS kapsamında faydalanma hakları ortaya çıktı. Bunun için yapmaları gereken tek şey etabli belgeleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından muafiyet belgesi alacaklar ve sonrasında da isterler ise 53 TL GSS katkı paylarını Yunanistan’daki Ziraat Bankası şubelerine dahi yatırarak Türkiye’de GSS kapsamında sağlıktan faydalanabilecekler. Evet bu konuda da bizim talebimizin çok daha fazlasına kavuşmuş olduk. Ben bu sebeple huzurunuzda bir kez daha sayın bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na teşekkür ediyorum.
Evet sorunların kökünü kazıyacaktık kazıdık.
Şimdi bugün burada koyduğumuz virgülden sonra eğer siz saygıdeğer üyelerimiz bize gelecek dönemde de görev verir ise önümüzdeki üç yılda da derneğimizin yapısal ve kurumsal sorunlarına eğilerek, üyelerimiz ile olan irtibatlarını arttırmaya yönelik çalışmalarımız olacak. Şubelerimizin kendi mülklerinde daha geniş sosyal tesisleri ile üyelerinin buluşmasını sağlayan mekanlara kavuşması, kurumsal yapı ile ilgili iyileştirmelerde bulunulması ile ilgili çalışmalarımız olacak.
Fakat gelecek dönemde devam eder isek öncelikli ve ana çalışma konumuz, Batı Trakya Türklerinin Lozan’dan doğan ve bugüne kadar gasp edilen haklarının geri kazanımı için, ayrıca Batı Trakya’da, Batı Trakyalılara yönelik her alanda çalışmalar yürütmek olacaktır. Bunu da Batı Trakya’daki kurumlarımız ile koordineli şekilde yürüterek katkı koymak için elimizden gelenin fazlasını yapacağız.
Ben yine şölen havasında bir genel kurul yapmamıza vesile olan siz saygıdeğer üyelerimize bir kez daha teşekkür ederek, saygılarımı sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Daha sonra kürsüye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu çıktı.
Batı Trakyalı olmanın bir ayrıcalık olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Sıkıntılarına, zorluklarına, eziyetlerine rağmen Batı Trakyalı olmanın ayrı bir onuru ve gururu var. Batı Trakyalılar olarak tarihi geçmişten bugüne ayrı sıkıntıları, sorunları, dayanılamaz eziyetleri, zulümlere göğsünü gererek bugünlere geldi. Bundan sonra da daha güzel günleri birlikte göreceğiz. 80 milyon Türk milletinin ve sınırlarımız dışında kardeşlerimiz, soydaşlarımızla birlikte büyük bir millettin ve medeniyetin mensupları olarak, Batı Trakyalılar da burada asli unsur olarak birlik ve beraberlik, kardeşlik içinde, yanlışlıkların, ayrışmanın, çatışmanın içinde olmadan görevi ve sorumluluklarını yapan bir tarihi çizgiyi bugünlere taşıdık. Tarihi gelecekte de bu çizgisini bozmayacaktır.” diye konuştu.
Müezzinoğlu, 15 Temmuz’da şehit olan Yeni Şafak gazetesi Foto Muhabiri Mustafa Cambaz’ın Batı Trakya Türk’ü olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Mustafa Cambaz kardeşimizin duruşu bir Batı Trakyalı, Balkanlar duruşudur. Bu büyük Türk milletini asli unsuru olma duruşudur. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı değilim, insani ikametle veya daha önceki statüsü ile haymatlos olarak duruyorum, dolayısı ile beni ilgilendirmez’ demedi. ‘Türk milletinin kaderi ile ilgili ne varsa beni ilgilendirir. Bu milletin kaderi ile oynamak isteyen hainlerin karşısında canı pahasına da olsa ben o meydana çıkar ve canımı feda ederim.’ dedi ve 249 şehidimizle birlikte o da Batı Trakya, Balkanlar adına gerek şahsi, gerek milli duruşu sergiledi. Rabbim onun şansında tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Genel başkan az önce söyledi. Değerli annesini yılın annesi seçtik ve elini öptük.’ dedi. Kendilerine teşekkür ediyorum. Kendisi sadece işini yapan bir fotoğraf sanatçısı değil aynı zamanda tarihi eserlerimize sahip çıkan ve onunla ilgili belgesel eserler verebilecek bir geçmişi var.”
Türkiye’de 10 binlerce Batı Trakyalı ailenin bulunduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, bu ailelerin gençleri ve çocuklarının Batı Trakyalılık ruhunu yakalayabilecekleri ve derinliğini hissedebilecekleri gençlik festivalleri ve buluşmaları yapılmasını önerdi.
Müezzinolğlu, Batı Trakyalıların birçok sorununu çözdüklerini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sorunları hiçbir Batı Trakyalı kardeşimizin yaşamaması gerekirdi. Zaman zaman uluslararası hukuk ve yaptığı dönüşümler bazen Batı Trakyalılara ve Balkanlar’daki insanlarımıza yabancı statüsü gibi bir statüyü önümüze getiriyor, sonra da bizler onları düzeltmekle uğraşıyoruz. Düzeltmiş olmanın başarı alkışlarını alıyoruz. Bu içimizi buran alkışlar. Keşke farklı başarılara imza atabilip keşke Batı Trakyalı ve Balkanlar’daki insanların geleceğe olan umutlarının ve güvenlerinin farklı boyutlarıyla güçlendiği alanlarda başarılarımız olsa. Balkanların ve Batı Trakyalıların gücünü artırabileceğimiz alanlar oluşturmak, dinamiklerini geliştirmek, insan ve beşeri sermayelerini güçlendirebilmek gibi yeni bakış açılarını sizlere birlikte şekillendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Sadece Batı Trakya’da değil, tüm Balkanlarda ortak vizyonla bu bir ideali olmalıdır. Bana göre o ortak ideal de tek bir cümle ile özetlenebilir. O cümle de genç Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘bu büyük Türk milletine muasır medeniyet seviyesinin üzerinde yer yakışır’ cümlesidir ve hedefidir. Biz ufak ufak gruplarla, hatta kendi içimizdeki bölünmelerle ne Batı Trakya’ya ne Batı Trakyalıya hizmet edemeyiz. O nedenle biz ana felsefemizi birlik ve beraberlik üzerine kurmalıyız. Ve birlikte ortak hedefler ortak ilkeler çerçevesinde ortak geleceğe ilerlemeliyiz. Bizler, Batı Trakyalılar, Balkanlar ve büyük Türk milleti adına nefislerimizin mahkumu olamayız. Vicdanımız merkezinde o büyük milletin ve büyük milletin hayalleri, büyük hedefleri ve medeniyet yolculuğu olmalıdır.”
Müezzioğlu kongrenin birlikteliğe vesile olmasını dileyerek, seçilecek yönetimin tüm istek ve taleplerini yerine getirmeye çalışacağını söyledi.
Sonrasında Rumeli Türk Dernekleri Federasyon Başkanı Kerim Erdem, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil de birer selamla konuşması gerçekleştirdi.
Faaliyet raporunun Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Hasanoğlu tarafından okunmasından sonra gerçekleştirilen müzakeresinde söz alan üyeler 54. Dönem faaliyetleri hakkında görüşlerini beyan ettiler ve sonrasında faaliyet raporu ile 54. Dönem yönetim kurulu oy birliği ile ibra edildi.
Kesin hesap raporunun veznedar Yrd. Doç. Dr. Adnan Apti ve Denetim Kurulu raporunun da denetim kurulu üyesi Necmettin Kahya tarafından okunması ile de raporlar oy birliği ile kabul edildi.
55. Olağan Genel Kurulun seçimli gündem maddesine geçildiğinde Av. Necmettin Hüseyin Başkanlığındaki listeden başka listenin divan kuruluna verilmemesi üzerine, Divan Başkanı Opr. Dr. Mustafa Rumelili genel kurula, yönetim kurulu seçilme işleminin açık oylama ile yapılabilmesini oylamaya sundu, yapılan oylama sonucunda da oy çokluğu ile açık oylama yapılması kabul edildi.
Yapılan açık oylama ile de Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin 55. Döneminde görev yapmak üzere Av. Necmettin Hüseyin Başkanlığındaki aşağıdaki liste genel kurula katılan üyelerin oybirliği ile seçildi.
Av.Necmettin Hüseyin
Genel Başkan
YÖNETİM KURULU
ASİL | YEDEK |
Sebahattin MERİÇ – Doktor | Tuna RUMELİLİ – Bilgisayar Grafik Tasarım |
Musa YURT – İşadamı | Meriç HAKGÜDER BAŞKAN- Avukat |
Rabia Ebrar AKINCI – Yrd.Doç.Dr. | Gizem KAŞİFOĞLU – Görsel İletişim Tasarım |
Besim İSMAİLBASA – İşadamı | Seher MUSTAFA – Avukat |
Hakkı Vedat MEŞELİ – Ekonomist | Bilgenur YILDIRIM – Avukat |
Mehmet HASANOĞLU – Doktor | Ercan HÜSEYİN – Avukat |
Gökhan ERDİNÇOĞLU – İnşaat Mühendisi | Pınar KÜÇÜK – Fransızca Öğretmeni |
Burcu Ahmet – Bilgisayar Mühendisi | Özlem ÜSTÜN – Endüstri Mühendisi |
Aylin SERİ – Avukat | Mustafa UZUN – İşadamı |
Adnan APTİ – Yrd.Doç.Dr. | Hüseyin KOÇ – Avukat |
DENETİM KURULU
ASİL | YEDEK |
Seyit SAYİTOĞLU – Makina Mühendisi | Hasan ŞAHİN -İşadamı |
Ahmet KERECİ – Makina Teknisyeni | Galip HACIOSMAN – Yönetici |
Necmettin KAHYA – İşadamı | İsmail YUSUF – Sanat Yönetmeni |
DİSİPLİN KURULU
ASİL | YEDEK |
Hasan YAZICI – Avukat | Mustafa MESTAN – İşadamı |
Selahattin MERİÇ – Avukat | Bülent VATANSEVER – İnşaat Mühendisi |
Nuray SEÇİLMİŞ – Avukat | Gökmen MEHMETÇİK – Muhasebeci |
RUMELİ TÜRK DERNEKLERİ FEDERASYONU DELEGE LİSTESİ
1- Mustafa RUMELİLİ | 16-Lütfi BODUR |
2- Tahsin SALİHOĞLU | 17-Hasan KÜÇÜK |
3- Burhaneddin HAKGÜDER | 18-Mehmet AKIN |
4- Erol KAŞİFOĞLU | 19-Mümin DURMUŞ |
5- İsmail RÜSTEMOĞLU | 20-Hakkı Vedat MEŞELİ |
6- Ömer DEVECİOĞLU | 21- Ahmet KERECİ |
7- Necmettin Hüseyin ADALETOĞLU | 22- Seyit SAYİTOĞLU |
8- Sebahattin MERİÇ | 23- Şaban SAKALI |
9- Recep ÜSTÜN | 24- Ahmet UZTETİK |
10- Selahattin MERİÇ | 25- Mümin ÖZTÜRK |
11- Hasan ŞAHİN | 26- Hakan GÜLER |
12- Fatih HACIBEDEL | 27- Asım GÜVEN |
13- Ali EMİNLATİF | 28- Kamil AKINCI |
14- Mehmet HASANOĞLU | 29- İsmail BEYLİ |
15-Hayri Latif RAİF | 30- Besim İSMAİLBASA |
Genel Başkan’ın Mesajı
Yazarlarımız
Yalçın BAYER
SYRİZA, Türkler ve Batı Trakya
Rahmi ER
Türk-Yunan Dostluğu
Etkinlik Rehberi
Son Videolar