Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
16:30 - MALKARA KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU İLK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
17:05 - CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ AYGUN, ÇORLU ATATÜRK HAVALİMANI SIKINTISINI GÜNDEME GETİRDİ:
16:55 - kIŞIN SICAK SU İLE BANYO YAPMAK EKZAMAYI TETİKLİYOR
17:37 - SAADET PARTİSİ EDİRNE TEŞKİLATINDAN AKALIN’A ZİYARET
17:34 - Ün Tarım Bakanı’na sordu:”Yurt dışından iade edilen ürünlerin ne kadarı imha ediliyor ?”
17:27 - YAKLAŞAN BOCUK GECESi COŞKUSU KARAAĞAÇ’TA SANATLA HAYAT BULDU
17:24 - TÜRKİYE’NİN EKONOMİK GERÇEKLERİ VE ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ: AKP İKTİDARININ 22 YILLIK KARNESİ
22:19 - Gazeteci Sonay Can’dan 3. Kitap: “Haluk Levent Anıları” yayımlandı
18:22 - ULUSLARARASI BALKANLARDA ALEVİLİK VE BEKTAŞİLİK SEMPOZYUMU BAŞLADI
Trakya’da aromatik bitki yetiştirilmesi konusunda çalışmaları bulunan Trakya Kalkınma Ajansı lavanta yetiştiriciliği konusunda bir istişare toplantısı düzenlendi.
Trakya Kalkınma Ajansı Konferans salonunda yapılan toplantıya Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Ümit Ortan, 24. Dönem Milletvekili Kemal Değirmendereli, borsa, birlik, kooperatif, üniversite, kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı. Toplantının başında bir açılış konuşması yapan Trakya kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin toplantının düzenlenme amacının lavanta üretimi konusunda kamu, STK, üniversite, özel sektör işbirliğinin araştırılması ve lavanta yetiştiriciliğinden bölgede gelir elde edilmesi, marka oluşturulması için neler yapılması gerektiğinin belirlenmesi olduğunu vurguladı. Şahin şunları söyledi:” Burada önemli olan bu işin Trakya da sistemli bir şekilde yapılması ve bu ürünü hammadde olarak kullanacak firmaların bölgemize yatırım yapmasıdır. Bu toplantıyı düzenlerken hedefimiz lavanta üretiminin ve elde edilen ürünlerin işlenmesinde yer alan tüm tarafları bir araya toplayarak bir yol haritası çıkarmaktır. Bu nedenle işin tüm tarafları olarak İle bir araya geldik. Konuyu istişare edeceğiz ve görüşleriniz doğrultusunda kararlar alacağız. Şimdi sözü sizlere bırakıyoruz.”
Toplantıda kamu, özel sektör, STK, üniversite, çiftçi temsilcileri lavanta üretimi konusunda bölgemizin güçlü, zayıf yönleri ve fırsat ve tehditlerini ele aldı. Toplantıda öne çıkan fikirler ve öneriler şunlar oldu:”
-Lavanta ve diğer aromatik bitkilerin üretilmesinde en büyük sıkıntı pazar bulmaktır. Bu işe girecekler büyük miktarlı üretim yapmalıdır. Pazarın istediği ürün özelliğine göre lavanta çeşidi seçilmelidir, çiçek için ayrı, yağ için ayrı çeşitler tercih edilmelidir. Büyük miktarlı üretimler için kooperatifleşmek önemlidir. Büyük miktardaki üretimler satışı da kolaylaştıracak, fiyatı da para kazandıracak düzeyde tutacaktır. Pazarlama yapısının iyi oturtulması gerekir.
-Birlik veya kooperatif olarak lavanta yetiştiriciliği konusunda daha çok yol alabiliriz. İstanbul’a ve Avrupa’ya yakın olmamız üretim ve satış için avantajımız olacaktır.
-Lavanta kalkerli ve kumlu yapıdaki marjinal toprakları sever, suya ihtiyaç duymaz, eğimli arazilerde yetiştirilebilir. Trakya’nın birinci sınıf tarım arazilerinde ekilmemesi gerekir. Lavantanın kullanılabileceği farklı alanların tespit edilmesi gerekir.
-Ülkemizin tüketim alışkanlıklarına göre lavantanın yeni kullanım alanları bulunabilir.
-Zararlısı bulunmadığı için süs bitkisi olarak ekilebilir, özellikle sivrisinek sıkıntısı bulunan Edirne’de bu bitki yaygın olarak ekilebilir.
-Arıların en fazla çiçek tozu aldığı bitki olan lavantadan elde edilecek bal karaciğerin yenilenmesine destek oluyor. Lavanta balı benzerlerine göre daha yüksek fiyattan alıcı bulabiliyor.
-Lavanta üretiminde etkin olan Fransız aileler, pazara yeni oyuncuların girmesine izin vermiyor. Özellikle lavanta yağı konusunda dünyada neredeyse tekel konumundalar ve fiyatların belirleyicisi durumundalar. Burada ülkemizin ve bölgemizin yapacağı ilk iş en azından ithal ettiğimiz kısmın ülkemizde üretilmesi olacaktır.”
Toplantı sonunda Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin tarafından Lavanta Eylem Grubu kurulması önerisi yapıldı. Bunun için kurumlardan, STK’lardan, özel sektörden, üniversitelerden, çiftçi birliklerinden birer temsilci seçildi ve gruba dâhil oldu. Bir sonraki istişare toplantısının bir ay sonra yapılmasına karar verildi.
Trakya Bağcılığı İhracata Katkıda Bulunuyor
Trakya Kalkınma Ajansı tarafından açılan 2016 Hibe programı kapsamında desteklenen ve İrem Çamlıca Bağcılık ve Tarımsal Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. tarafından uygulanan “Karıştıran Bağları” projesinin kapanış toplantısı Büyükkarıştıran’da yapıldı.
Firmaya ait üretim tesislerinde yapılan açılış toplantısına Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, firma sahibi Mustafa Çamlıca ve davetliler katıldı. Fabrikanın gezilmesinin ardından bir açıklama yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, geçmiş yıllardan bu yana bağcılığın Trakya’nın bir gerçeği olduğunu vurguladı. Şahin şunları söyledi:” Bölgemizde bağcılığın tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. 19 yy. sonu 20.yy başında Avrupa’ya ihracat dahi yaptığımız düşünülecek olursa bu alanda gerilediğimiz ortaya çıkacaktır. Bugün dünyanın hangi yöresine bakarsanız bakın bağların köken olarak Anadolu, Trakya, Kafkasya ve Ortadoğu’dan dağıldığını görürsünüz. Böylesine zengin bir çeşitlilikten dünya büyük paralar kazanıyor. Biz dünyada en fazla üzüm üretimi yapan ilk beş ülke içinde yer alıyoruz. Sıra üzümden üretilen ve para kazandıracak ürünlerin üretimine geldiğinde oldukça gerilere düşüyoruz. Zaten üretim de son dönemde Avrupa’dan Okyanusya ve Afrika’ya doğru kaymaya başladı. Ülkemiz bağ ve bağcılık ürünlerinin ihracatı için oldukça büyük bir kapasite taşımaktadır. Burada üretim altyapısının yenilenmesi ve tanınmış markaların oluşturulması önceliğimiz olmalıdır. Bu kapsamda biz de İrem Çamlıca Bağcılık firmasına üretim altyapısını uluslararası standartlara yükseltmesi için destek olduk. Kamu olarak üzerimize düşenin bir kısmını yerine getirmenin huzurunu yaşıyoruz, bundan sonra sıra sizde. Ülkemizin adını duyuracak markalar çıkarmanızı ve ihracatımıza destek olmanızı bekliyoruz. Üzümün anavatanından tanınmış markalar çıkarmanız dileklerimizle bu projede emeği geçen herkesi kutluyorum.”
Toplam bütçesi 897.190 TL olan projenin %50’si(448.595 TL) Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı. Proje ile Kırklareli ili Büyükkarıştıran beldesinde faaliyet gösteren işletmenin üretim kapasitesinin arttırıldı ve teknolojik olarak yenilendi. İhracat yeteneğini artıran firma proje kapsamında 23 adet farklı ebatlarda paslanmaz çelik fermantasyon ve stok tankı, 2 adet izoleli stabilizasyon tankı, 1 adet otomatik dolum ve mantar kapama makinası, 1 adet pnömatik pres ve 1 adet peristaltik pompa aldı.