SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

Anlayarak hızlı okumak mümkün mü?

Anlayarak hızlı okumak mümkün mü?
Bu haber 20 Eylül 2017 - 0:30 'de eklendi ve 199 kez görüntülendi.

Samsun 19 Mayıs üniversitesinde geliştirilen bir yazılım, Edirne’de 30 bin öğrencide uygulandı. Sonucu TRT muhabirleri Yavuz Demir ve Necdet Uybaş araştırdı.

Okumadığın gün karanlıktasın

 

Bu cümle artık minik yüreklerin en sevdiği cümle. Anlayarak hızlı okuma programı kitap sevgisini arttırdı.

Ercan Ay (Edirne Keşan 75 Yıl İlkokulu Müdürü): «Programı takip eden öğrencilerimizde kitap okuma isteğinin arttığı, kitap okumayı sevdikleri ve kitap okumaya yönelik arzularının yükseldiği görülmekte.»

Okuma hızlarında da önemli gelişmeler kaydedildi.

Yavuz Demir (TRT muhabiri): «Türkiye’de bir öğrenci dakikada ancak yarım sayfa okuyabiliyor, fakat programı başarıyla bitiren öğrenciler ise bunu 3 sayfaya çıkarabiliyor»

Edirne Okuyor projesinin hayata geçirildiği okullardan biri de 75. Yıl İlkokulu. Anlayarak hızlı okuma programından faydalanan öğrencilerin dikkat ve konsantrasyonlarının arttığı, öğretmenlerin gözlemi.

Ercan Ay (Edirne Keşan 75 Yıl İlkokulu Müdürü): «4. sınıf öğrencilerimizde de sınavlarda daha dikkatli oldukları ve sınav başarısının arttığı da gözlenmekte.»

Kitap okuma aşkının hayat boyu peşlerini bırakmaması hem eğitimcilerin, hem de velilerin ortak dileği. Okumaları, sorgulamaları ve daha iyi bir hayat adına her adım onlar için değerli.

(2. sınıf öğrencisi):«Daha hızlı kitap okuyorum, hem kitap okumayı daha çok sevdim hem de kitapları daha çabuk bitirmeye başladım, hem de çok iyi anlıyorum.»

(2. sınıf öğrencisi):«Kitap okumaya başladım, sayfalarımın sayısı da daha çok arttı.»

Pilot uygulama kapsamında Edirne’de 169 okulda 30.403 öğrenci belirlendi.

(4. sınıf öğretmeni):«Öğrencilerimin, bu program sonucunda göz kaslarının geliştiğini, odaklanma noktalarının arttığını ve dikkat eksikliği yaşayan öğrencilerimde bunun azaldığını gördüm.»

1.619 öğretmen gözetminde yürütülen program sayesinde anlama düzeyleri de test edildi. Öğrenciler, okudukları metinlerin sonunda yöneltilen soruların tamamına yakınına doğru cevap verdi.

(Sınıf öğretmeni):«Dersleri tamamlayan öğrencilerde dikkatlerini toplama, konsantrasyonlarını arttırma yönünde faydalı olduğunu düşünüyorum.»

(Sınıf öğretmeni):«Kitap okuma merakları arttı, okuduktan sonra sorulara daha fazla doğru cevap verdiklerini gördük.»

Öğrencilerdeki değişimden veliler de memnun.

(Veli):«Faydalı olduğu kadar eğlenceli de bir program. Kızım her gün istekli bir şekilde -Hadi anne programı açalım, bir an önce başlayalım- diye isteklerde bulunuyordu.»

(Veli):«Programın eğlenceli olması bizim için çok önemliydi. Kitap okumayı seviyordu, bu program sayesinde daha da çok sevdi.»

Hızlı okuyarak anlama programı Türkiye’de geliştirilen özel bir yazılım.

Şadi Coşgun (Yazılımcı):«19 Mayıs üniversitesi Teknopark bünyesinde Ticari olarak geliştirme kararı aldık ve 22 kişilik bir eğitim kadrosuyla birlikte biz bu yazılımı geliştirdik. Yazılımın esas amacı, çocukların dikkat noktasında, konsantrasyon noktasında gelişmelerini sağlamak, odaklanmalarını arttırmak.»

4 yıldır pilot uygulama çalışmaları devam ediyor. Son olarak 10 gün boyunca 10’ar dakikalık kullanımlarla Edirne’deki 30.403 öğrenciye uygulandı. Keşan Yekta Baydar Ortaokulu’nda da öğrenciler programa dahil oldu.

(Öğretmen):«Çocukların motivasyonu arttı, derse katılımları arttı.»

(Veli):«Çok eğlenerek yaptılar, sınıfça güzel bir başarı elde ettiklerini düşünüyoruz.»

(8. sınıf öğrencisi):«TEOG’da paragraf çıkacağı için sürekli paragraf çözüyoruz. O paragrafları çözerken çok yararlandım.»

Okuduğumuzu anlıyoruz, okumayı çok seviyoruz.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA