Keşan Tıbbi ve Aramotik Bitkiler Üretimi ve Pazarlama Kooperatifi kuruldu.
Keşan Terziler Sitesi 1. katında bürosu bulunan kooperatif bölgede lavanta ekimi yapacak üreticilere her türlü desteği sağlayacak.
Bölgede yeni bir gelir kaynağı oluşturacak lavanta için üreticilerin öncelikle kooperatife üye olmaları gerekiyor.
Lavanta fideleri Bulgaristan’dan temin edilecek.
Aromatik bitkiler üzerine kurulan Keşan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ABİTKOOP) ile ilgili dün bir basın toplantısı düzenlendi.
Saat 12.00’de, Keşan Muhtarlar Derneğinde başlayan toplantıya, ABİTKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Karaca, Yönetim Kurulu ÜyeleriHalil Yan, Veli Çınar, Denetim Kurulu ÜyeleriCemal Serbest ve Halil Bölük katıldı.
Kooperatif hakkında bilgi veren Ahmet Karaca, ABİTKOOP’un, tıbbi ve aromatik bitkilerin ithalatının ancak üretici kooperatifleri ve kamu kurumlarınca yapılabilme zorunluluğundan dolayı üretim ve pazarlama kooperatifi olarak kurulduğunu belirterek, “ABİTKOOP lavanta yetiştiriciliğinin, ülkemizin bir çok yerinde olduğu gibi bölgemizde de gelenekselleşmiş olan ürün deseninin değiştirilmesine yönelik önemli bir açılım sağlayacaktır. ABİTKOOP Bölgemizin iklim şartları ve toprak yapısının lavanta bitkisinin gelişmesine uygun olduğu için Bulgaristan’da 5 yıllık lavanta bitkisinden üretilen fideleri ithal ederek çiftçilerimize sunmaktadır. ABİTKOOP’un ithal ettiği fideler lavanta çeşitleri arasında yağ oranı en yüksek olan SEVTOPOLİS ve HEMUS türleridir. ABİTKOOP tarafından ithal edilen fideler ziraai karantinaları yapılarak sertifikalandırılmıştır. ABİTKOOP çiftçilerimize lavantanın ekim, hasat ve yağ üretimi dönemlerinde her türlü teknik desteği verecektir.” dedi.
LAVANTA EKİMİ
Aromatik bitkilerin temel olan lavantadan bahseden Karaca, “Lavanta çok değerli bir uçucu yağ bitkisidir. Çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisinden birisidir. Lavanta uçucu yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayide kullanılmaktadır. Ayrıca güzel kokusu nedeniyle sabun, ilaç sanayinde ağrı kesici, sakinleştirici uykusuzluk giderici özellikleriyle aromaterapide kullanılmaktadır. Kuru lavanta çiçeğinin de kullanım alanları geniştir. Aynı tarladan lavanta balı da üretilebilmektedir. Fidelerin sağlıklı olması kısa sürede yüksek verim verebilmesi için 5 yıllık lavanta bitkisinden çelik alınarak üretilmesi önemlidir. Kooperatifimizin ithal ettiği fideler 5 yıllık bitkiden üretilmiştir. Fidelerin dikiminin Kasım-Aralık aylarında yapılması uygundur. Fideler 1.40 cm sıra 40 cm kök aralığında ekimi yapılmaktadır. Dekar başına yaklaşık 2000 adet fide ekilmektedir. Bitkinin toprakla olan ilişkisini kuvvetlendirmek için fide dikiminden sonra can suyu verilmelidir. Lavanta bitkisi susuz koşullarda yetişmekle birlikte sulama yapılması dekardaki çiçek verimini arttırmaktadır.”
OLDUKÇA VERİMLİ
Ahmet Karaca, lavantanın toprak yönünden seçici olmayan bir bitki olduğunu dile getirerek, “Kireççe zengin süzek ve ph’s 5. 8-8. 3 olan kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir. Kurağa, sıcağa oldukça dayanıklıdır. İlk 2 yıllık sürede yabancı ot kontrolü amacıyla yapılacak çapalama dışında önemli bir bakım işlemi yoktur. 2 yıllık sürede yabancı ot kontrolünün titizlikle yapılması bitki gelişimini olumlu etkileyecektir. İleriki yıllarda bitkinin allelopatik özelliğinden dolayı yabancı otlar baskı altına alınacağı için ayrıca bir mücadeleye gerek kalmayacaktır. Lavanta hasadı, Lavanta tür ve iklim koşullarına göre değişmekle birlikte Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenmeye ulaşır ve bu dönemde hasat edilir. Hasat testere ve ot bıçağıyla yapılabildiği gibi biçerdöver veya traktöre bağlı biçme makineleriyle hasat edilmeye uygun bir bitkidir. Hasat edilen çiçekler ya doğrudan uçucu yağ elde etmek için işleme alınır ya da gölgede kurutmaya bırakılır. Uçucu yağ verimi (randımanı) çeşitlerine göre dekar başına 10-15 litre arasında değişmektedir. Dekar başına kuru çiçek verimi tür, çeşit, iklim toprak koşullarına göre 180 kg ile 300 kg arasında değişmektedir.” şeklinde konuştu.
Bölgede ilk lavanta ekiminin önümüzdeki günlerde Yenimuhacir Beldesi’nde 12 dönümlük alana yapılacağı kaydedildi. Kooperatif üyesi Ayhan Şenol da Seydiköy’de 220 dönüm araziye lavanta ekeceğini söyledi. ABİTKOOP, aromatik bitkiler üzerine kurulan ilk kooperatif olma özelliğini taşıyor.
Akdeniz’in güneşli, taşlık ve dağlık bölgelerine özgü bir bitki olan lavanta günümüzde Güney Avrupa dışında Avustralya, Arap Yarımadası, Rusya, Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştirilmektedir. 60-100 santimetre yüksekliğe kadar uzayabilen bitki çok dallıdır ve yeşil yaprakları yukarı doğrudur.Lavantaya güzel kokusunu mor, mavi-mor renkli çiçeklerinin içinde bulunan yağ verir. Lavanta kokulu ürünler bu yapraklardan elde edilen öz ile hazırlanmaktadır. Geleneksel olarak parfüm yapımında, bahçe bitkisi ve dekoratif amaçlı olarak kullanılan bitki en iyi gün boyu güneş gören ortamlarda yetişmektedir.- Uykusuzluğa iyi gelir
- Sakinleştirici özelliği vardır
- Kaygıyı giderir
- Stresi azaltır
- Şişkinliği alır
- Kolik tedavisinde kullanılır
- Depresyon belirtilerini hafifletir
- Migren nedeniyle oluşan baş ağrısına iyi gelir
- Soğuk algınlığının çabuk geçmesine yardımcı olur
- Öksürüğü alır
- Astım belirtilerini hafifletir
- Solunum yollarını rahatlatır
- Terlemeyi arttırır
- Ateş düşürücüdür
- Ağız kokusunu giderir
- Kabızlık ve ishale iyi gelir
- Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
Lavanta Çayı Nasıl Hazırlanır?
2 bardaklık su kaynatın ve ateşin üzerinden alarak 2 çay kaşığı kurutulmuş lavanta koyun. Demliğin kapağını kapatıp 5-10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. Zaman içinde damak tadınıza göre sizin için en uygun olan lavanta miktarını ve demleme süresini belirleyebilirsiniz. Tatlandırmak için bal ve birkaç damla limon kullanabilirsiniz.
Lavantanın Sağlığa Faydaları
Lavanta çayı tarih boyunca sinirleri yatıştırmak, uyku bozukluklarının tedavisinde, romatizma ağrılarını hafifletmek için tüketilmiştir. Ancak lavanta sadece çay formunda değil yapraklarından elde edilen yağ ile kas ağrılarını hafifletmek, akne tedavisi, saç köklerini güçlendirmek gibi farklı kullanım alanlarına sahiptir.
Uyku getirmesi için halk arasında yastığa bir kaç damla lavanta yağı damlatmak oldukça popüler bir uygulamadır. Yine yağ olarak yanık ve açık yaraların temizlenmesinde kullanılır. Maden suyuna birkaç damla lavanta damlatıp güneşten yanmış cilde sürerek yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak lavanta yağıyla saç derisine masaj yapıldığında saç derisi yumuşar ve saç kökleri güçlenir.
Özellikle yaz aylarında sinek ve böcek sokmasından korunmak için bir miktar ayçiçek yağı içine bir kaç damla lavanta yağı damlatarak cildinize sürebilirsiniz.
Bitki uzmanları lavanta yağını mantar enfeksiyonları, açık yaralar, sivilce, egzama tedavisi için tavsiye etmektedir. Yağ bu tip cilt hastalıklarında yayılmayı engeller ve cildin sorunlu bölgesinde gözle görülür iyileşme sağlar.
Lavanta Tarihi
Lavanta yüzyıllardır farklı toplumlarda analjezik, anti bakteriyel, anti fungal, antidepresan, kas spazmlarını giderici, gaz giderici, yatıştırıcı ve uyku bozukluklarını düzenleyici bir şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Lavanta özü akne, egzama gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde tarih boyunca kullanılmış. Eski Mısır mumyalama işleminde kullanılan bitki Hindistan ve Tibet’te psikolojik sorunların tedavisinde kullanılmış.
Lavanta Yan Etkileri
Lavanta gibi sağlığa faydaları kabul görmüş ancak kullanımı ve etkisi hakkında yeterli bilimsel çalışma bulunmayan bitkileri tüketirken genel sağlık koşullarınızı göz önüne almalı ve kullanım miktarını iyi belirlemelisiniz. Bu tip alternatif tedavi yöntemlerini kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmak en doğru yol olacaktır.
Lavanta bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Bulantı, kusma, baş ağrısı ve titreme gibi yan etkilere rastlanabilir. Cilt üzerinde topikal olarak kullanıldığında ciltte kızarıklıklara ve tahrişe neden olabilir.
Ağız yoluyla alındığında kabızlık, baş ağrısı ve iştah artışı gibi yan etkiler görülebilmektedir. Hamile ve emzirme dönemindeki kadınların lavanta çayı içmesi tavsiye edilmez.
Lavanta kullanımının modern ilaçlarla etkileşimi konusunda henüz bir araştırma bulunmamasına karşın yatıştırıcı etkisi olduğu bilinen lavantanın anti depresan ilaçların etkisini arttıracağı yönünde görüşler bulunmaktadır. Depresyon tedavisinde kullanılan ve kaygı giderici ilaçlar olan lorazepam (Ativan), diazepam (Valium) ve alprazolam (Xanax) ile birlikte kullanılması önerilmez.