SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

AB, Türkiye’ye mültecilerin eğitimi ve göç konusunda destek için 560 milyon Avro ek kaynak ayırdı

AB, Türkiye’ye mültecilerin eğitimi ve göç konusunda destek için 560 milyon Avro ek kaynak ayırdı
Bu haber 06 Ocak 2022 - 21:12 'de eklendi ve 198 kez görüntülendi.

Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki mültecilere yönelik AB yardımların 2021-2023 döneminde de devam ettirilmesiyle ilgili olarak Komisyon Başkanı von der Leyen tarafından Haziran 2021’de duyurusu yapılan 3 milyar Avroluk ek desteğin bir parçası olarak, Türkiye’deki mülteciler için kapsayıcı ve kaliteli eğitim ve yükseköğretime erişim ile göç ve sınırların korunmasına yönelik destek sağlanması amacıyla, 560 milyon Avro tutarında iki finansman kararını kabul etti.Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olivér Várhelyi iki tedbirin kabul edilmesi münasebetiyle yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Türkiye’deki mültecilere ve ev sahibi topluma yönelik bu yeni fon, Avrupa Birliği’nin taahhütlerini yerine getirmeye devam ettiğini gösteriyor. Bu destekle yüz binlerce mülteci çocuğun okula devam etmesi ve kaliteli bir eğitim almayı sürdürmesi sağlanmış olacak; bu da, bu çocukların gelecekte iş bulma perspektifine sahip olması ve genel sosyo-ekonomik iyileşme açısından kilit bir önem taşıyor. Ayrıca, özellikle Türkiye’nin doğu sınırında gelişen durum göz önüne alındığında, göçle ilgili hususların ele alınabilmesi ve sınır korumasının arttırılması için yetkili [kurumlara] da finansman sağlayacağız.”Türkiye’deki mülteciler için kapsayıcı ve kaliteli eğitimi desteklemeye yönelik tedbir:530 milyon Avroluk ilk tedbir, özellikle burslar yoluyla, Türkiye’deki mültecilerin kapsayıcı ve kaliteli bir eğitime ve yükseköğrenime erişmesini destekleyecektir:

  • 2016 yılında başlayan Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) mülteci çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonuna önemli destek sağlamaktadır. Proje kapsamında öğretmen maaşları, [okula ve eve] ulaşım masrafları, eğitim ekipman ve gereçleri, öğrencilere telafi ve destek dersleri, Türkçe dil eğitimleri, öğretmen eğitimleri, okul rehberlik ve danışmanlık programı, erken çocukluk eğitimleri karşılanırken sosyal uyum da tam entegre şekilde teşvik etmektedir. Bugüne kadar iki adet PIKTES projesi uygulanmış olup üçüncü aşama, Ekim 2022’de başlayacaktır.
  • Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı’nın (FRIT) insani yardım paketi kapsamında 2016 yılında başlayan Eğitim için Şartlı Nakit Transferi Projesi (ŞEY): Bu çok önemli desteğin dördüncü turu, nakit transferleri yoluyla 695.000 civarında mülteci çocuğun okullaştırılmasına yönelik teşviklerin devamlılığını sağlayacak ve aynı zamanda dış erişime de odaklanacaktır.
  • Üçüncü bileşen olan (BEUrs) ise daha iyi istihdam fırsatları elde edebilmeleri için gereken becerilere sahip olmalarını sağlamak amacıyla, burslarla ve ilgili destek hizmetleri yoluyla mültecilerin yükseköğrenime erişimlerini desteklemektedir.

Türkiye’de göç ve sınır yönetimine yönelik destek:

  • İkinci finansman kararı kapsamında, göç ve sınır konularında karşı karşıya kalınan zorlukların aşılmasına yardımcı olmak için 30 milyon Avroluk bir destek öngörülmektedir. Bu kapsamda Türkiye’de [mültecilerin] ağırlandığı merkezlerin kapasitelerinin geliştirilmesi, standartlarının ve koşulların iyileştirilmesi; Türkiye’deki havalimanlarında göçle ilgili hususların daha iyi bir biçimde ele alınabilmesi çalışmaları yer almaktadır. Destek, özellikle aşağıdaki müdahaleleri kapsayacaktır:
  • 2016 AB-Türkiye Bildirisi’nde öngörüldüğü üzere, AB’nin Göç İdaresi Başkanlığı’na (GİB) yönelik doğrudan desteğinin devam etmesi. Bu müdahale, kabul ve ağırlama merkezlerinin yönetiminin, insan hakları standartları ve toplumsal cinsiyete duyarlı yaklaşımlar doğrultusunda iyileştirilmesini amaçlamakta; düzensiz göçmenlerin güvenli ve insan onuruna yakışır bir şekilde transfer edilmesini, kaliteli hizmetlere erişimi ve ağırlama ve barınmanın uygun koşullarda yapılmasını sağlamaktadır.
  • Türkiye’nin Düzensiz Göç Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı’nın (2021-2025) etkin bir şekilde uygulanması yoluyla GİB’in sarf ettiği çabalara dönük destek. Eylem planı, menşe ve varış ülkeleriyle işbirliğini güçlendirmelidir. Düzensiz göçün önlenmesine yönelik çabalara önemli bir katkı sağlayan düzenli göçün teşvik edilmesi konusu da ele alınacaktır.
  • Kurumlar arası işbirliğini geliştirmek ve havalimanlarında faaliyet gösteren göç ve sınır yönetimi kurumlarının kapasitesini sürdürülebilir bir şekilde artırmak üzere Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile yürütülecek ortak bir müdahale.

ÖnbilgiTürkiye, dünyanın en büyük mülteci topluluğu olan yaklaşık 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu sayı 3,6 milyon kayıtlı Suriyeli mülteci ve diğer ülkelerden 370,000 kayıtlı mülteciyi kapsamaktadır. Türkiye, mülteci ve göçmenleri kabul etmek, desteklemek ve onlara ev sahipliği yapmak için övgüye değer çabalar göstermeye devam ediyor.24-25 Haziran 2021 tarihli Avrupa Konseyi toplantısında, Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Aracı kapsamındaki kaynakların tamamının taahhüt edilmiş olması nedeniyle, 2021-2023 dönemi için AB’nin Türkiye’deki mültecilere ve ev sahibi topluluklara verdiği desteğin devam ettirilmesi istenmiştir. Avrupa Komisyonu Haziran ayında, bölgedeki mültecilere destek için toplam 5.7 milyar Avroluk bir paket önermiş olup bu paketin 3 milyar Avrosu Türkiye’ye tahsis edilecektir.2016 AB-Türkiye Bildirisi’nin en önemli bileşenlerinden biri olan Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT), AB’nin Türkiye’deki mültecilere verdiği desteği önemli ölçüde artırmıştır. 3 milyar Avroluk AB bütçesinin yanında, AB Üye Devletleri de bu Program kapsamında 3 milyar Avroluk bir katkı sağlamaktadır. 6 milyar Avronun tamamı sözleşmeye bağlanmış, 4.35 milyar Avronun üzerinde bir ödeme yapılmıştır. Kalan rakam ise 2022-24 döneminde projeler sahada ilerledikçe ve tamamlandıkça ödenecek olup nihai ödemelerin 2025’te yapılması planlanmıştır. 2020’de AB, Türkiye’deki mültecilere 535 milyon Avronun üzerinde bir geçiş fonu-bridge humanitarian funding- tahsis etmiştir.25 Haziran 2021 tarihli Avrupa Konseyi toplantısının ardından Komisyon Başkanı von der Leyen tarafından açıklanan, Türkiye’deki mültecileri desteklemeye yönelik 3 milyar Avroluk ek paketin bir parçası olarak daha önce de 325 milyon Avroluk bir insani yardım desteği Aralık ayında duyurulmuştu. Bu yardım, Türkiye’deki 1,5 milyondan fazla mülteciye temel ihtiyaçlarını karşılamaları için aylık nakit transferi sağlayan Sosyal Uyum Yardımı Programının (SUY) da 2023 yılı başlarına kadar uzatılmasını sağlayacaktır.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA