İpsala anılarım…

İpsala Turk-Yunan sınırının kadim şehri.

Annem İpsalalı. Nazife ve Mustafa Toroslu’nun kızı.

İlk İpsala ziyaretimi 1948 yılında  40 günlükken yapmışım. Dedem hastalanmış. O zaman sadece atların çektiği posta arabaları var. Annem beni şubat ayı ortalarında götürmüş İpsala’ya. Dedem beni 40 günlükken görmüş  ve sonraki günlerde de vefat etmiş.

Küçüklüğümde Kapucu Mahallesi’nde evin bahçesinde bir traktör vardı.Üzerine biner oynardım. Dedem çiftçi olduğundan 1940’lı yıllarda traktör almış.

O zamanlar Keşan-İpsala yolu  eski yol. Gürel otobüsleri var. Bir kış günü yollar kar. Hatırlıyoruö o eski otobüsle biraz zor bir yolculuktan sonra İpsala’ya gidebilmiştik. Kapucu Mahalesi’nde caminin yanında iner,200 metre uzaklıktaki eve bahçeli eve giderdik. Bahçede bir kocaman karaağaç vardı. Evler tabii ki şu anda yıkılmış durumda.Şu anda aileden biri almış.

Eski Hükümet Konağı’nı hatırlıyorum. Şu anki  meydanda çay ocağı’nın oradaydı.

Sonra mahallede susam yağı üreten bir yapı vardı. O yapı hala dimdik ayakta.

Sonraki yıllarda belediye başkanlarını tanıdım. İlk tanıdığım başkan Esat Ölçer’di o zamanlar Tercüman Gazetesi muhabiriydim. Babaküstü’de evlerin metre karesini 2.5 liradan verdi o zamanlar vatandaşa.Şu anda  orası kocaman bir mahalle.

Daha sonra Edip Yüksel başkan oldu. Onunla da birkaç görüştüğümü hatırlıyorum ama ne haber yapmışım onu hatırlamıyorum.

Hasan Solak dürüstlüğü ile tanıdığım bir başkan. Belediye başkanlık odası’nda kapııyı kaldırmıştı. Vatandaş istediği gibi odasına girip çıkıyordu. Sonraki başkanlar da o kapıyı  hep açık tuttular.

Daha sonra  Emin Başaran geldi. Başaran iki dönem Anap’tan bir dönem de MHP’den başkan oldu.

İpsala’ya damga vuran başkanlardan.Halk adamı. Hala da öyledir.

Sonra Mehmet Karagöz geldi. İpsala’da ilk festivali gerçekleştirdi. Kurbağa yarışmaları basının ilgisini çektiğinden  bir çok gazete ve TV de her yıl haber olarak yer aldı. Çok güzel festivaller oldu.Ülkenin tanınmış sanatçılarını halkla buluşturdu.Sonraki başkanlar da festivali devam ettirdiler.

Mehmet Kerman’da festivali devam ettiriyor.Kerman’ın İpsala için en önemli saydığım faaliyeti ilçede kaplıca su arayışı oldu. İlk döneminde epey gayret sarfetti. Sonra nadasa girdi bir beş yıl.  Abdullah Naci Ünsal beş yıl görev yaptı. Ama ne yaptı ben gazeteci olarak bilmiyorum. Basın ile pek konuşması yoktu. Büyük bir faaliyetini de hatırlamıyorum. Rutin işler haricinde bir projesi vardı ama onu bir türlü gerçekleştiremedi. 500 kişi çalışacaktı çiçek üretecekti İstanbul Belediyesi’ne ama  bir türlü gerçekleşmedi. Ama belediye’ye bir çok işçi aldı. İnsanlara iş ve aş verdi. Kerman’da yeniden geldi 119 kişiyi çıkardı. Kim haklı ona ilçe halkı karar verecek.

Şimdi Kerman’dan beklenen İpsala’da kaplıca suyunu bulması.İpsala’nın hemen karşısında  Yunanistan’da 600 yıllık bir Osmanlı devrinde ortaya çıkan bir kaplıca var. Şimdi gözler  o projede.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir