İpsala ilçesinde belediye karşısındaki parkın köşesinde daktilo ile dilekçe yazarken gördüm Ahmet Örs’ü…
İpsala Adliyesi’nde 26 yıl görev yapmış mübaşir olarak. Hukuk adına bir şeyler öğrenmiş,insanlarda kendisine güvenerek dilekçelerini yazdırıyorlar.
Bir kızı avukat olmuş. Onunla gurur duyuyor.
19 yıldan bu yana parkın bir köşesinde bazı günler küçük masası ile daktilo başında kendisini görmek mümkün.
Adliye’den emekli olduktan sonra başlamış arzuhalcilik işine.
İpsalalılarda kendisini orada gördüklerinde varsa devlet dairelerine bir dilekçeleri yanına oturup dilekçelerini yazdırıyporlar. Şimdiye kadar yazdığı dilekçelerden hiçbiri geri dönmemiş.
Mesleğini vatandaşın talebi doğrultusunda elinin erdiğince sürdürmek niyetinde.
AERUHALCİ KİME DENİR
Arzuhalci, eskiden belediye veya adliye gibi devlet dairelerinin yakınında, köşebaşlarında, halkın mektup, dilekçe yazmak gibi işlerini yapan kişiydi.
GÜVENİLİR KİMSELER YAPARDI
Arzuhalcinin yegane sermayesi, küçük bir masa ile birkaç divit veya kamış kalem, bir mikdar kağıt, zarf ve kurutma tozundan ibaretti.Bugün bunların yerini önce daktilo,sonra da bilgisarlar aldı. Genellikle bunlar namuslu, güngörmüş hukuki meseleleri iyi bilen, ihtiyar halkın sempatisini kazanmış kişilerdi
SAYILARI TÜKENİYOR
Halkın her çeşit ihtiyacına cevap veren arzuhalcilerde, bazen acelesi olanlar için hazır yazılmış mektuplar bulunurdu.
Bugün eski divitler yerine daktilolar kullanan arzuhalcilere; vergi daireleri, hükümet konakları ve adliye yakınlarında az da olsa rastlamak mümkündür.
Arzuhalci, arz-u hâl yapan kişi manasına gelir. Arz-u hal ise durumu belirtmek manasına gelir.
Yani hali, durumu, vaziyeti söyleyen, bildiren kişi manasına gelir. Fakat kelime anlamının ötesinde arzuhal dilekçe demektir. yani Arzuhalcinin tam Türkçe karşılığı dilekçecidir.
Bir yanıt yazın