Trakya’da dünya ortalamasının üzerinde pirinç üretiliyor

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Balcılar: ”Dünya ortalaması dekara 480 kilogram,Trakya2da ise bir tona kadar çıkıyor.”

Türkiye’nin çeltik ambarı İpsala ilçesinde yüksek teknoloji ve yeni geliştirilen tohumlar sayesinde dünya ortalamasının iki katı verim alınıyor.

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, yaptığı açıklamada,   Trakya’da 500 bin dönümlük alana çeltik ekimi yapıldığını bunun 200 bin dekarının da İpsala bölgesinde olduğunu söyledi.

Türkiye’de bir milyon dekara çeltik ekimi yapıldığını aktaran Balcılar, bunun yüzde 50’sin Trakya Bölgesi’nde üretildiğini belirtti.

Trakya Bölgesi’nin verim açısından da üstün olduğunu vurgulayan Balcılar, sözlerine şöyle devam etti. ”Bölgede yüksek teknoloji ve yeni geliştirilen tohumlar sayesinde dünya ortalamasının üzerinde verim alınmaktadır. Dünya ortalaması dekara 480 kilogram olmasına rağmen,  bölgede verim bir tona kadar çıkmaktadır. Bölgede kullanılan teknoloji sayesinde kaliteli ve GDO’suz üretim yapılmaktadır. Eskiden hangi tohum kullanılıyorsa, yine ayni tohumlarla üretim yapılıyor. Ürettiğimiz pirinç Türk damak tadına uygundur. Yurt dışından getirilen çeşitlerle mukayese edilemeyecek kalitedir.”

 

– Çeltik üreticisi Sami Dubacı: Çeltik tarımı Trakya’da dünya standartları seviyesinde yapılmakta”

 

Türkiye’nin çeltik üretiminde söz sahibi olan İpsala’da çeltik üretimi dünya standartlarında gerçekleşiyor.

Çeltik üreticisi Sami Dubacı, geçen yıl dekara 600-700 kilogram ürün alındığını, bu yıl ise dekarda 800 kilogram ürün almayı hedeflediklerini belirtti.

Dubacı, şunları kaydetti: ” Türkiye çiftçisi dünya teknolojisini özümsemiş kendisini bilgilendirmiş şekilde tarım yapmaktadır. Çeltik tarımı Trakya’da dünya standartları seviyesinde yapılmaktadır. Edirne Zirai Araştırna Enstitüsü’nün geliştirdiği tohum çeşitleri ve devletin sağladığı imkanlar ile arzu edilen verimler alınmaktadır.. Çeltik şu anda  çok iyi. Beklentimiz   dekarda 800 kilogram.  Yüzde 80 yerli ürün yetiştirmekteyiz. İyi bir harman bekliyoruz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir