SÜNE TİMİ SAHAYA İNDİ

Ülke ekonomisine büyük zarar veren süne böceği 12 ay boyunca takip ediliyor.

Edirne Gıda Tarım ve  Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Koordinatörü Ziraat Mühendisi Nadi Aygen, yaptığı açıklamada, Keşan ilçesinde Karlıköyü yakınlarında ki meşe ormanında ağaç yapraklarının altında kışı geçirmeye hazırlanan  sünelerin sayımını yaptıklarını söyledi.

Süne ile mücadele kapsamında 12 ay boyunca takip yaptıklarını anımsatan Aygen, Edirne ve ilçelerinde sünelerin barındığı 11 kışlakta çalışma yaptıklarını belirtti.

Bir yıllık bir hayatı olan sünenin yumurtalarını buğday yaprakları üzerine bıraktıktan sonra kendisinin de öldüğünü aktaran Aygen, çıkan yumurtaların mücadele yapılmazsa buğdaya zarar verdiğini ifade etti.

Aygen sözlerine şöyle devam etti:” Bizler çiftçilerin bildiği gibi sadece bir ay boyunca değil de, tüm yıl boyunca süneyi takip ediyoruz ve bunun içinde bugün buradayız. Edirne’de bizim belirlemiş olduğumuz 11 tane kışlağımız var. Bu 11 tane kışlakta sünelerin varlık durumunu takip etmek için bir çalışma yapıyoruz.
Buğdaya büyük zarar veren süne, 12 ay boyunca takip edilerek, zararlarını en aza indirilmeye çalışıyoruz. Buradaki yaptığımız çalışma da asıl amaç, sezonda yaptığımız işin doğruluğunu tespit etmek. Bir sonraki yıla ne kadar süne böceği tarlalara yansıyacak, bunların hareketlerini de tespit ederek ilkbaharda da aynı çalışmaları yapacağız  .Sünenin bir yıl boyunca  hareketlerini takip etmek için böyle bir çalışma yapıyoruz.”

-Çitçiler ergin mücadelesi yapmasınlar

Çitçilerin ergin süne mücadelesi yapmamaları gerektiğini de vurgulayan Aygen, sünelerin yaşam ömrünün bir yıl olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:” Bu da demektir ki önümüzdeki yıl nisan ayında tarlalara indikten sonra çiftleşip yumurta bıraktığında zaten kendiliğinden ölecek bu böcekler. Bizim için önemli olan sünelerin bırakmış olduğu yumurtadan çıkacak liflerdir. Ürünümüze zarar yapacaklar ve tekrar kışlığa onlar çıkacaklar, diğerleri tarlalarda ölüp kalacak.
Doğada var olan küçücük arıcıklar vardır, parazoitler vardır. Süne yumurtasının içerisine kendi yumurtasını bırakıp o yumurtadan bir arıcık çıkar. Doğal olarak süne yumurtalarını bozarlar. Bunları da öldürmüş oluyorlar. Biz kendi kendimize doğayı katletmiş oluyoruz. Lütfen tekrar rica ediyorum çiftçilerimizden, ergin mücadelesine son verelim.”

Son aşama olarak da buğday tarlalarında  sünenin bıraktığı yumurtaların sayımı yapılarak ilaçlı mücadele  kararı verildiğini aktaran Aygen,Türkiye’ nin buğdayla beslenen bir ülke olduğunu ve buğday olan her yerde süneninde zarar vermeye devam edeceğini kaydetti.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir