HASAT DEVAM EDİYOR…

Bölgemizde hububat hasada devam etmektedir. Bazı köylerimizde hasat bitmiş olmak ile birlikte, bazı köylerimizde de biçer döverler yeni girmiş ve de hasat yeni başlamıştır. Bu gidişle önümüzdeki günlerde hasat tamamlanacaktır.

Oluşan piyasa şartlarında da üretici genelde ürünlerini TMO vermektedir. Randevu sistemi ile üretici ürününü TMO ya teslim etmektedir. Bu uygulama bir anlamda iyi de olmuştur. Çünkü üretici ürününü belirlediği gün TMO getirmekte ve de teslim etmektedir. TMO da o gün ne kadar mal alacağını bilmekte ve de ona göre tedbirlerini almaktadır. Gereksiz bir yığılmalara meydan verilmemektedir. Diğer taraftan diğer kurum kuruluşlar ile birlikte tüccarımızda mal almaktadır. Ancak bütün kesimler randımanlı mal aramaktadır.

Bu anlamda ürünlerin verim ve de randımanları açısından değerlendirdiğimizde ise şunları söylememiz mümkündür. Yapmış olduğumuz tespitlerimiz doğrultusunda hububat dekara verimlerinin 300 Kg ile 800 Kg aralığında verimlerin olduğu görülmüştür. Randıman esaslarına göre alımların yapıldığı da dikkate alındığında ise fiyatların da TMO bazında kg fiyatlarının 0,720 TL ile 0,820 TL, Ticaret Borsasında da 0,680 TL ile 0,840 TL aralığında ürünlerin değer bulduğu görülmektedir.

Üretime bağlı olarak randıman esaslarına göre alımların bu denli aralıklarda olması aslında bir anlamda düşünülmesi gereken önemli bir konu olduğunu söylememiz mümkündür. Diğer bir ifade ile bu topraklarda dekardan 800 KG ürün alınabiliyorsa neden 300 KG ürün alınıyor değerlendirilmesi yapılmalıdır. Aynı şekilde randıman esaslarına göre alımların yapıldığı da dikkate alındığında randıman değerleri yüksek olan buğday üretimi yapılır iken neden düşük randımanlı buğday üretiliyor nedenleri üzerinde de durulmalıdır.

Diğer taraftan bölgemizin önemli bir kuruluşu olan Trakya Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz; kaliteli ve de verimi yüksek çeşitlerin de üretilmesine gayret sarf etmekte olduğunu da biliyoruz. Bu gün dekara 1.000 Kg verim alınacak çeşitlerinde üreticimizin kullanımına sunduğunu da biliyoruz. Peki bu iş nasıl yapılacak. İşte önemli olan bu dur.

Tabiidir ki emek fiyat ile iyi bir şekilde pekiştiğinde anlam kazanır. Aksi durumda her zaman bir taraf üzülür. Gönül ister ki tarafların üzülmemesidir. Çünkü tohum toprağa atıldığından itibaren soframıza gelinceye kadar pek çok kişi ve de kuruluşu ilgilendirmektedir. Temel besin kaynağı olduğu gibi, önemli bir emtiadır buğday.

Önemli bir konuyu da değerlendirmeden geçmek istemiyorum. Bu konu da ürünün hasadı konusudur. Diğer bir ifade ile Biçerdöverlerin biçimleri esnasındaki biçim şekli ve de davranışlarıdır. Bu itibar ile bu konu çok iyi değerlendirilmelidir. Bir yıllık emeğin hasadı bu kesim tarafında yapılmaktadır. Bu anlamda bu sektör önemli bir kamusal görev görmektedir. Ancak üreticimize de önemli işler düşmektedir. Tarlada seyyar bir fabrikanın yürüdüğü konusu unutulmamalıdır. Biçim esnasında değişik olumsuzluklar yaşanabilir. Bu anlamda biçim başlar başlamaz biçim kontrol edilmeli ve de biçimin ilerleyen devrelerinde de kontroller tekrar yapılmalıdır. Çünkü biçim esnasında ciddi anlamda ürün kayıpları oluşmaktadır. % 1 dane kaybının dekara kaybı da küçümsenmeyecek düzeylerdedir. ortalama olarak bir dekardan 500 kg verimin; ortalama %1 ürün kaybının dekar maliyetinin 15 ile 20 TL aralığında olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Kaldı ki Teknik kabullerde %3 dane kayıpları kabul edilmekle birlikte bu oranın artması ile kayıpların ne derece bir maliyet oluşturduğunun hesaplamakta fayda vardır. Üzerinde ciddi anlamda durulması gereken önemli bir konu olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Bütün bunlara karşın Yapılan iş emektir. Masraftır. “Emeğin yatırım girdileri ile iyi bir şekilde pekiştirilmesi üretime anlam kazandırır” ifademizi bir kez daha bu noktada da tekrarlamak istiyorum. Bu itibar iledir ki bu konuda tüm yetkili kurum ve de kuruluşlara ciddi anlamda iş düştüğünü düşünmekteyiz. Tabiidir ki bu kuruluşların başında çiftçimizin bağlı olduğu kuruluşlar geldiğini de söyleyebiliriz. Bugün oluşan olumsuzluklar ajandamızın kenarına not edilmeli uygun zaman ve de mekanlarda konu tartışılmalıdır. Çünkü hasadın bitiği noktadan itibaren yeni üretim sezonu hazırlıkları da başlayacaktır.

Bu vesile ile hayırlı bir hasat döneminin geçmesini temennimizdir. 4.07.2015

Lütfü Açar

Uzman Tarım Danışmanı.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Muhasip üyesi

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir