Güncel söylem haline gelen Güneş enerjisi, elektrik fiyatlarının hızla yükselme beklentisinden dolayı giderek önem kazanmaktadır. Güneş enerjisi Nedir ? Güneş enerjisinin pek çok çeşidi vardır. Teknik olarak incelediğimiz de, yeryüzündeki bütün enerji kaynakları geçmişte ya da şimdi Güneşle ilgilidir. Kömür, doğalgaz ve petrol.gibi fosil yakıtlar.. bir zamanlar canlı olan karbon elementi ve büyük canlıların çok uzun süre yüksek ısı ve basınca maruz kalarak kömür, doğalgaz ve petrole dönüşmüş şeklidir.
Rüzgârın kaynağı da güneştir. Güneş doğduğunda, Yeryüzünün Güneşi gören bölümündeki gölleri, dağları, vadileri, ovaları, vb. farklı derecelerde ısıtır. Bu sıcaklık farkları nedeniyle hava basıncı değişir ve bazen çok uzak mesafelerde hava hareketleri meydana gelir. Dağların eteklerinde uçan kuşlar bazen kanat çırpmadan yükselirler. Bu kuşlar Güneşin sebep olduğu hava hareketinin yukarıya çekme etkisinden yararlanır…
Güneş ayrıca yağmur, buharlaşma ve yoğuşmaya yol açarak su döngüsünde büyük rol oynar. Bu su döngüleri rüzgâr tarafından taşınır.Güneş olmasaydı dünya su döngüsü olmayan, donmuş, işe yaramaz bir gezegen olurdu.Hidroelektrik santralar ve baraj diye bir şey olmazdı.
Güneş, ısı ve ışık enerjisi saçar. Fotovoltaik hücreler (PV) denilen paneller kullanarak bu ışık zerreciklerindeki enerji elektriğe dönüştürülmektedir.Güneş ışığı, yarı iletkenler ve teller sayesinde doğru akım elektrik enerjisine dönüşür.Elde edilen elektrik doğru akım şeklinde veya invertörler ile alternatif akıma dönüştürülerek kullanılmaktadır. Özellikle enerji hattı çekmenin pahalı olduğu yada dizel jenaratör – motopom çalıştırılan yerlerde Güneş enerjisinden elektrik elde etme çok ekonomiktir.Yaz aylarında damlama sulama sistemlerin de ve küçük besi çiftlikleri elektrik ihtiyacı için ideal bir uygulama alanı olan Güneş Panellerine rağbet hızla artmaktadır.Tarım bakanlığının bu konuda hibe destekleri de mevcuttur.
Sonuç itibarıyla, uçurtma uçurmamızı, sıcak denizlerde yüzmemizi, bronzlaşmamızı ve hatta yemek pişirmemizi sağlayan Güneş, evlerimiz, iş yerlerimiz için elektrik üretmemize de yardımcı olmaktadır….
Güneş panellerinin binlerce kullanım alanı vardır. Dikdörtgen kare veya rulo levha şeklinde imal edilebilen Güneş panellerinin, tamamen görünmez şeffaf olanları da vardır. Bazı evlerin çatıları ve dış duvarları güneş panelleriyle kaplanarak enerji üretiminde kullanılır. Güneş panelleri; su pompaları, ısıtıcılar, klimalar ve hatta otomobiller de kullanılmaktadır.
Güneş panelleriyle akü şarj ederek yani elektriği depolayarak Güneşin olmadığı zamanlarda da enerjisini kullanmak mümkündür. Bu yüzen elektriğin depolanması son yıllarda üzerinde büyük araştırmalar yapılan önemli konulardan biridir. Edirne ilimiz Güneş enerjisi açısından oldukça iyidir.Yılda 1300 saat global Güneş görme imkanına sahip olup Nisan – Mayıs – Haziran – Temmuz – Ağustos – Eylül ayları global güneş görme süresi ortalama 7 saattir.
.
Yük.müh Hüseyin ERKİN – Trakya Doğalkaynakları ve Enerji Der. Bşk.
Bir yanıt yazın