Başarı Hikâyeleri söyleşilerinde bu hafta Enez’e konuk olduk. Trakya Kalkınma Ajansı’nın kurulduğu ve destek vermeye başladığı 2010 yılından bu yana her mali destek programında bir projesi olan Enez Kaymakamlığı ve bağlı birimleri adına proje ekibinin başında olan Sayın Yasin Samuk ile sohbet ettik.
TRAKYAKA: Dilerseniz sohbetimize Enez’i sizin ağzınızdan dinlemekle başlayalım.
Yasin Samuk: Enez, köyleri ile birlikte 11.000 nüfusa sahip, Saros Körfezi’ne 23 km’lik bir sahil şeridi olan, 19 köy, 3 mahalleden oluşan, Keşan’a 60 km, İpsala’ya 40 km uzaklıkta bulunan ve Türkiye’nin en batı noktasında bulunan bir ilçedir. İlçemizin anayolların üzerinde bulunmaması, son nokta olması nedeniyle bazı sıkıntıları var. İstanbul gibi bir metropole yakın olmasına rağmen Enez turizm konusunda beklediği yatırımları alamıyor. Bunda 2004 yılına kadar askeri yasak bölge olmasının da payı var. Bu dezavantajların getirdiği bir avantaj da var tabii. Son noktada bulunması ve askeri yasak bölge olması nedeniyle de denizi ve doğası korunmuş bir ilçedir Enez. Sınırlarımız içinde bulunan Gala Gölü canlı çeşitliliği ile dikkat çekmektedir. Burada 160 çeşit kuş türünü gözlemleme şansı bulabilirisiniz; ayrıca lagünlerimizin bir benzeri Türkiye’de bulunmamaktadır. Enez’in 7500 yıllık bir tarihi var. İlçemizden çıkarılan tarihi eserler bir müzemiz olmaması nedeniyle Edirne’de sergileniyor.
TRAKYAKA: Biraz da kendinizden bahseder misiniz?
Yasin Samuk: 7 Yıldır Enez’de görev yapıyorum. Aslen Erzurumluyum. Halen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda 2009 yılından beri Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne de vekâlet ediyorum. Ziraat Mühendisiyim, evliyim ve iki çocuk sahibiyim. Geleceğini Enez’e bağlamış birisiyim, Allah izin verirse buradan ayrılmayı düşünmüyorum. Enez Spor’un yönetimindeyim ayrıca çocuklarımızın spor yapması için yakın zamanda bir taekwondo kulübü kurduk onun başkanlığını yürütüyorum. Bir dernek kurduk, Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği. Onun da yönetiminde yer alıyorum. Enez’i bir yerlere getirecek ve yaşanabilir bir çevre oluşturmada sivil toplum kuruluşlarının önemine inanıyorum.
TRAKYAKA: Enez’de turizmin gelişmesi önündeki en büyük engel sizce nedir?
Yasin Samuk: Enez’in en büyük problemi ne yazık ki altyapıdır. Belediyenin bütçesi yaz aylarında nüfusu adeta patlayan ilçeye yetmemektedir. Normal zamanlarda ilçenin nüfusu 4.000 iken yaz aylarında 50 binin üzerine çıkmaktadır. Merkezden belirlenen bütçe ise 4 bin kişilik bir ilçeye yetecek kadardır. Bu kadarlık bir bütçe ile altyapı yatırımı yapmak mümkün değil tabii ki. Belediyenin kamu kaynakları dışında diğer kaynaklara ulaşması da mümkün görünmüyor çünkü borçları nedeniyle belediye proje teklifinde bulunamıyor. Altyapı sorununun çözümü için güçlü bir belediye bütçesi gerekli. Ülkemizin güneyinde bulunan Enez gibi küçük belediyelerin şansı yıllardır turizmden önemli gelirler elde etmesi ve turizmin gelişmesi ile birlikte ciddi altyapı yatırımları almasıdır. Enez’deki yasak bölge sınırlamasının kalkması ile birlikte ilçemize de önemli bir talep oldu ancak mevcut altyapı bu talebi karşılayamamaktadır. Diğer sıkıntımız ise ilçede yeterli konaklama tesisinin bulunmamasıdır. Yakın zamanda açılan iki otel ise buna yeterince çare olamamıştır. Turizm belgeli tesis eksikliği yanında yine pansiyonculuğun yetersiz olması da konaklamada sorunlar yaratıyor. Enez genelinde 10 bin konutumuz var. Yasal olmayan yollardan pansiyonculuk yapılıyor. Ancak bunu belgeli hale getirirsek kaliteyi arttırabiliriz. Pansiyonculuğu geliştirmeliyiz, bu çaba işsizliğe de yatak kapasitesinin artmasına da destek olacaktır. Burada deniz mevsimin kısa olduğu söylenir bu doğru değildir, sezon mayısta başlar ekim başına kadar devam eder. Enez’e ilgi gösterenler genelde daha çok yazlıkçılardır. Yabancı turisti bu bölgeye çekemiyoruz. Yazlıkçılar genelde hazirandan sonra gelirler ve okulların açılmasıyla birlikte dönerler. Enez’in hareketli olduğu yaklaşık olarak iki aylık bir zaman dilimi vardır. Bu nedenle Enez’de turizm sezonu uzun sürmüyor, yerli ve yabancı turisti çektiğimiz zaman sezon rahatlıkla beş ayı bulabilir.
TRAKYAKA: Bize biraz projecilik geçmişinizden, Trakya Kalkınma Ajansı ile tanışmanızdan ve ajans desteği ile yürüttüğünüz projelerden bahseder misiniz?
Yasin Samuk: Projecilikle tanışmam burada daha önce görev yapan ve şu anda Hatay Arsuz Kaymakamlığını yapan Sayın Fatih Baysal sayesinde oldu. Onun teşvikiyle başladım proje yazmaya. Proje yazmak, yürütmek ve ortaya bir eser çıkarma süreci insana tat veriyor, mutluluk veriyor. Devlet memurlarının bazıları dayatmayla da olsa proje yapar ancak bu iş gönül işidir, zora gelmez. Bugüne kadar geçen projelerimizi düşündüğümüz zaman merkezi bütçeden çok fazla pay alamayan Enez gibi küçük bir ilçeye farklı fonlardan kaynak getirdik. Bütçemizden yapamayacağımız tesisleri bitirdik ve ilçemize kazandırdık. Bu işleri üzerine alan arkadaşlarımızın en çok yaptıkları hata soru sormamaktır. Ben takıldığım noktalarda mutlaka sorarım, sağ olsun Ajansta bulunan arkadaşlarımız da bıkmadan usanmadan sorularımıza yanıt verdiler ve bizi doğru yönlendirdiler. İzleme bölümünde ve diğer bölümlerde neredeyse tanımadığım uzman yoktur. Hemen hepsiyle iletişime geçmişimdir. Belli bir zaman sonra sorduğunuz sorular azalıyor çünkü işi öğreniyorsunuz. İlk projemizi 2010 Mali Destek Programları kapsamında verdik. Proje kapsamında Büyükevren, Küçükevren, Sultaniçe ve Gülçavuş köylerine bir atık su arıtma tesisi kazandırdık. Bu tesis kurulmadan önce köylerimiz atık sularını Saros Körfezi’ne akıtıyordu. Bu projeyi Edirne İl Özel İdaresi’nin çalışanları ile birlikte yaptık. Proje yapmayı atık su arıtma projeleri ile öğrendik. Her sene farklı projeler hazırladık, kimisi değerlendirmeden geçti kimi ise geçemedi. Ancak hazırladığımız tüm projeler bölgemizin önceliği olan turizm üzerine oldu. Atık su arıtma tesisi projelerinden sonra Enez’de Güvenli Turizm projemiz ajans tarafından kabul edildi. Enez güvenli bir yer olmasına rağmen yaz aylarında artan nüfusumuz ve sınır bölgesi olmamız nedeniyle suç oranı da bir miktar artıyordu. Bunun önüne geçmek ve gerçekleşen olayların faillerinin tespit edilmesi amacıyla kente Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteği ile bir izleme sistemi kurduk. Halk arasında MOBESE olarak adlandırılan bu sistem sayesinde aydınlatılan olaylar oldu. 2011 Mali Destek Programları kapsamında başlatılan bu projenin uygulanması sona erdi. 2012-2013 Mali Destek Programları kapsamında ise Büyükevren Köyü Muhtarlığı adına bir proje teklifimiz oldu Ajansa. Bu da kabul edildi ve hala uygulaması devam ediyor. Proje kapsamında bir kumsal temizleme aracı satın aldık. Bu araçla yaklaşık 25 kilometre olan sahilimizin tamamını 20 cm derinliğe kadar temizleme imkânı bulacağız. Aracın testleri başarı ile tamamlandı, 2014 yılı nisan ayı başında Enez sahilleri bu araçla tertemiz olacak. Projelerimiz sayesinde istihdam imkânı da yarattık. En son AB Sınır Ötesi İşbirliği Programı(IPA) kapsamında toplam bütçesi 399.000 Euro olan bir projemiz kabul edildi. Bu projeyi Bulgaristan ile birlikte yürüteceğiz.
TRAKYAKA: Projelerin yürütülmesi sırasında ne gibi zorluklarla karşılaştınız. Ajans bu sorunları çözmenizde size ne kadar yardımcı oldu?
Yasin Samuk: Projelerin yürütülmesi sırasında Ajans çalışanları safha safha bize yardımcı oldular. Üç projeyi peş peşe yürütünce insan oldukça şey öğreniyor. Ancak yine de sürekli yapılan uygulamalar olmadığı için unutulabiliyor. Uygulama safhası gerçekten projenin en zor kısmı. En çok sorunla bu kısımda karşılaşıyorsunuz. Basit bir örnek vereyim bütün harcamalarınızı proje bütçesinden yapacaksınız ve mutlaka belgeleyeceksiniz. Buna dikkat etmezseniz ilgili harcama proje bütçesinden karşılanmaz. Okunması gereken rehber ve diğer yönlendirici belgeleri dikkatli bir şekilde okurum ve takıldığım yerlerde mutlaka Ajans uzmanlarına danışırım. Bu da hata oranını en aza indirir. Tüm bu nedenlerle benim Ajansla ilgili hiçbir sıkıntım olmadı. 2013-2014 Mali Destek Programı için de hazırladığımız bir proje oldu. Bu yılki programda özelikle kırsal alanlarda sosyo-ekonomik yaşam seviyesinin yükseltilmesine yönelik girişim ve işbirliğinin geliştirilmesi konusunda içlerinde Enez’in de yer aldığı ilçelere öncelik verilmesi bence de çok isabetli olmuş.
TRAKYAKA: Peki bundan sonra Kaymakamlık ve bağlı kurumlar olarak Enez için ne gibi projeler geliştirmeyi düşünüyorsunuz?
Yasin Samuk: Şüphesiz yeni projelerimiz de turizm üzerine olacak. Gördüğünüz 25 km’lik sahil şeridi boyunca doğru dürüst tuvalet ve soyunma kabini yok, olan da yeterli değil. Şimdi 11 noktaya tuvalet, soyunma kabinleri ve 4 adet kamelya yapılması için bir proje hazırladık. Daha sonra önümüzdeki yıl Gala Gölü Milli Parkı ile ilgili projemiz olacak. Burası çok değerli bir alan, burada 160’a yakın kuş türü bulunmakta veya uğramaktadır. Gala Gölü’nde kuş gözleme alanları ve diğer tesislerin yapılması için bir projemiz olacak. Bir kervansarayımız var. Buranın restorasyonu ve çevre düzenlemesi için de bir çalışmamız olacak.
TRAKYAKA: Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Bundan sonraki proje çalışmalarında size ve ekibinize başarılar dileriz.
Bir yanıt yazın