Ziraat Yüksek Mühendisi ve Tarım Danışmanı Lütfü Açar:
Ceviz tesislerinin kurulumundaki hatalar bugün ortaya çıkmıştır!
Ziraat Yüksek Mühendisi ve Tarım Danışmanı Lütfü Açar, Orman Genel müdürlüğü ile Edirne Valiliği tarafında bölge genelini kapsayan Ceviz Eylem Planı ve Ceviz Paneli hakkında değerlendirmelerde bulundu.
GEÇMİŞTE YAPILAN HATALAR BUGÜN ORTAYA ÇIKMIŞTIR:
Açar, açıklamasında şunları kaydetti: “Bütün bitki ve de meyvelerde olduğu gibi cevizin de kendisine özgü yapısı ile pek çok faydaları olduğu yazılmakta ve de her fırsatta dillendirilmektedir.
Ceviz’in beslenmedeki bu denli gizemli faydaları yanında, üretim ile ilgili olarak yarattığı ekonomik faaliyetleri de dikkate alındığında önemli bir tarımsal ve de pazarlanma faaliyeti olduğu görülmektedir.
Yapılan her toplantının muhakkak ki faydaları vardır. Ancak toplantılarda konuşulan ve de dillendirilen konuların geçmişten günümüze baktığımızda hep aynı konsepte olduğu görülmektedir. Diğer bir ifade ile zaman içerisinde mevzuatlar ile bazı konuların değişmiş olması dikkate alınmadan toplantıları fırsat bilenler hep aynı nakaratlarını “fırsat bu fırsat” deyip tekrarlamaktadırlar.
Evet, başta ilçemiz olmak üzere il genelinde son 15 senede önemli denilebilecek alanlarda ceviz ve de badem tesisleri kurulmuştur. Özellikle ağaçlandırılacak orman alanları olmak üzere özel mülkiyetlerde de bu tesisler kurulmuştur. Kurulmaya da devam edilmektedir. Bu gibi alanların bu şekilde değerlendirilmesi tabiidir ki önemlidir.
Ancak gelinen noktada geçmişteki gerek tesis kurum öncesi ve de gerek ise tesislerin kurulma esnasındaki hatalar bu gün ortaya çıkmıştır. Nitekim en son yapılan ve de sayın valimizin de katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda ceviz üretimindeki olumsuzluklar dile getirilmiştir. Akabinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlümüz ile Su ve Orman bakanlığının yetkilileri ile de yapılan toplantıda ceviz ve ceviz üretiminde yaşanan sorunlar 15 madde şeklinde belirlenmiş olduğu deklare edilmiştir. Diğer bir ifade ile takriben 15 sene önce başlatılan ceviz kurum tesisleşmesi sorunları 15 maddede toplanabilmiştir.
Bu 15 maddelik sorunların içeriği kamuoyunca bilinmemekle birlikte gelinen bu durum ile ilgili de düşüncelerimizi paylaşmak isterim.”
TEKNİK KURALLARA UYULMAMIŞTIR
Ceviz tesisleşmesi konusunda tarım ve orman teşkilatları adı altında iki başlılığın bulunduğuna dikkat çeken lütfü Açar, “ Bu konu net olarak ortaya konulmalıdır. Çünkü il genelinde özellikle bozuk orman alanlarında ceviz tesislerin kurumu tamamen orman teşkilatı sorumluluğunda olmuştur. Özel mülkiyetler üzerinde kurulan tesislerde, bunun paralelinde oluşmuştur. Ancak gelinen noktada tarım teşkilatı sorumlu tutulmaya çalışılmaktadır.
15 sene önce bu ilçede ceviz tesisleri genel olarak ağaçlandırılacak orman alanlarında ve de orman teşkilatınca projelendirilip, finans edilmek sureti ile genel anlamda başlatılmıştır. Fidan üreticileri ile tesis sahipleri arasında oluşturulan bir tesisleştirme sonuçlarında bu gün ağaç başı 5 kg ürün alınıyorsa tarım teşkilatları nasıl sorumlu tutuluyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Bunun yanında özel mülkiyetler üzerinde kurulan ceviz tesisleri de, özellikle fidan üreticileri ile üreticiler arasında oluşan ticari mantık anlayışı ile tesisleşme oluşmuştur. Teknik kurallara uyulmamıştır. Bugün ilgili sivil toplum kuruluşu yetkililerinin söylemlerinde tekniği aykırı söylemlerin hale devam ettiği de görülmektedir.
Her şeyden önce kamu genel anlamda tüm üretici kesimlere hizmet vermek ile sorumluluk içerisinde yol göstericidir. Özel anlamda iş takipçisi olamaz. Ancak özellikle bakanlığımız son yıllarda bu konuda da çağdaş anlamda bir projeyi devreye sokmuş ve “Serbest Tarım Danışmanlık Müessessisini” oluşturmuştur. Ancak valilik makamında yapılan toplantıda; Su ve Orman Genel müdürlüğü yetkililerinin sayın valimizden “iki ziraat mühendisi” bulunmasını ve de “ceviz ve badem konusunda yetiştirilmek üzere maaşlarını orman genel müdürlüğünce ödeneceğini” beyan edildiği görülmektedir. Tabiidir ki devletimizin gücünü sınayacak değilim. Ama kusura bakılmasın bu söylem, tabiri yerinde ise topu taca atmaktır. İlgili bakanlığın böyle bir yetkisi var ise gerekli atamaları yapar ve de sorunu çözer. Bu kadar basit.”dedi.
BU TESİSLER KURULURKEN PROJELER HAZIRLANMADI MI?
Açar, açıklamasına şöyle devam etti: “2008 yılından önce dikilen cevizlerin az verimli olduğu ifade edilmekte ve de şimdi ise önümüzdeki yıldan itibaren il özel idaresi destekli bir proje ile verim artırıcı çalışmaların yapılacağı ifade edilmektedir. Peki bu durum neyin nesidir? Lütfen açıklanmalıdır. Bu tesisler kurulur iken projeler hazırlanmadı mı? Projeler gereği bölgeye sertifikalı fidanlar getirilmedi mi? O gün getirilen fidanlar bölgeye uygun değil midi ki bugün aşılama yoluna gidilmek istenilmektedir. İşte bu noktada tesisleşmenin şekli ve yöntemi kendini göstermektedir.
İlgili sivil toplum yetkilileri bir arayış içerisinde oldukları görülmektedirler. Bu toplantıları fırsat bilip istek ve de taleplerde bulunmakta, hatta önerilerde de bulunmaktadırlar. Konuşmaları içerisinde afaki söylemlerin devam ettiğini de görmemek mümkün değildir.
Sayın valimizi dinler iken bazı konuların geçmişten günümüze ne kadar değiştiğini görme fırsatı da buldum. Özellikle sayın valimizin “geçmişe sünger çekelim”, “geleceğe bakalım” yönündeki söylemlerin bir temenniden ibaret olmakla birlikte konunun ciddiyetle ele alınması konusundaki kararlılık da vurgulanmaktadır. sayın valim, affınıza sığınarak geleceğe bakarken tespit edilen 15 maddenin ne olduğunu kamuoyu bilmiyor amma geçmişteki yanlışlıklardan da ders alınmalıdır diye de ifade etmeden geçemeyeceğimi de ifade etmek isterim.
Temennimiz geçmişten ders çıkarılmasıdır. Konun çözümü aslında kendisi içerisinde vardır. Yeter ki sayın valimizin kararlığına karşı ilgililer konuya samimiyetle yaklaşsın.
Bir yanıt yazın