Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar:
Aspir önemli bir bitkidir.
Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, dün yaptığı açıklamada, son günlerde gündeme gelen Gıda,tarım ve hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in aspir üretimine destek verileceği ve üreticilerin, ürününü pazarlama sorunu yaşamayacakları yönündeki değerlendirdi. Açar, aspir bitkisinin tarımsal üretimde tohumlu bitkilerle alternatif, bir çeşit olduğunu ve son dönemde üretiminde ciddi devlet desteği bulunan bir bitki çeşitleri arasında yer aldığını dile getirdi.
ÖNEMLİ BİR BİTKİDİR…
Lütfü Açar, bu ürün çeşidinin ekiminin bölgemizde yaygınlaşması gerektiğine vurgu yaparak, ürün hakkında şu bilgileri verdi.”Dünya arzı üzerinde geniş bir ekim sahasına sahip olan Aspir bitkisi ülkemizde de ekilişi yapılmaktadır.Tek yıllık bir bitki olup geniş yapraklı ve de sarı, kırmızı, turuncu, beyaz ve krem renklerinde çiçeklere sahiptir. dikenli ve dikensiz tipleri olan aspir bitkisi, kurağa dayanıklıdır. Tohumlarında ortalama yağ oranı % 30-50 arasında değişebilen yağ bulunmaktadır. Bu itibar ile de yağlı bitkiler grubundan mütalaa edilmektedir. Önceleri tıbbi amaçlı olarak yetiştirlir iken bugün yağı için yetiştirilmeye başlanılmıştır.Yağı alındıktan sonra da küspesinde %25 civarında protein bulunması hayvancılık sektöründe de önemli bir yem katkı maddesidir. Yeşil olarak hayvanlara yedirildiği gibi silaj ve de kuru ot olarak da kullanılabilir. Bütün bunlara ilave olarak; tohum kabukları da kağıt yapımında, tuğla ve seramik yapımında ve de yalıtım amacı ile de dolgu maddesi olarak kullanılmasının yanın da ambalaj paketi yapımında da kullanılmaktadır. Bu itibar ile de önemli bir bitkidir.
HUBUBAT TARIMINDA KULLANILAN TÜM EKİPMANLAR ASPİR BİTKİSİ TARIMINDA DA KULLANILIR!
Aspir bitkisinin Türkiye’de yaklaşık 13 bin hektar alanda ve 18 bin ton civarında üretim yapıldığı dile getiren Açar, şunları kaydetti: “Son yıllarda aspir yağının kanola yağı gibi yüksek kalitede biyodizel üretimine uygun olduğu anlaşılmış olup, bu nedenle de aspir üretiminde artışların olduğu gözlenmektedir.Aspit bitkisinin dikenli ve dikensiz formları bulunmakta, dikenli formlarında yağ oranı daha fazla olmakla birlikte soğuğa ve de kurağa daha dayanıklıdır. Dikensiz aspir çeşitlerinde Toprak bakımından pek seçici olmamakla birlikte drenaj problemi olmayan ve de Ph sı nötr topraklarda tarımı idealdir. Aspir tarımını kolaylaştıran diğer bir husus da ekimden hasada kadar hububat tarımında kullanılan tüm ekipmanlar aspir bitkisi tarımında da kullanılması çiftçimiz açısından önemlidir.Ülkemiz şartlarında genel olarak Akdeniz sahil kuşağında güzden ekimi yapılmak ile birlikte ülkemizin diğer bölgelerinde genel olarak ilk baharda mart- nisan aylarında yapılmaktadır.Yapılacak bir toprak tahlili sonuçlarına göre uygulanacak bir gübreleme ile birlikte hububat tarımında kullanılan ekim mibzerleri ile dekara ortalama olarak 15-20 cm sıra aralığında, dekara 4-6kg ve de 2,5-4cm derinliğinde bir ekim şekli ile aspir bitkisi ekimi yapılmalıdır.Mevsimin ilerleyen devrelerinde yabancı ot mevcudiyetine göre de yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
ASPİR ÜRETİMİNİN ARTIRILMASI YÖNÜNDE TEŞVİKLERİN ARTIRILDIĞI GÖRÜLMEKTEDİR
Hasat olgunluğuna gelen bitkinin, diğer tarımsal ürünlerde kullanılan mevcut bicerdöverler ile hasadının yapılabileceğine vurgu yapan Lütfü Açar, “ Yıllar itibari ile dekara ortalama olarak 100 kg civarında verim alınmak ile birlikte sulama imkanı olan alanlarda bu verim artmaktadır.Bütün bu özelliklerinden dolayı ve de bünyesindeki yağ oranı ile birlikte biyodizel yapımında da kullanılmaya başlanılması aspir üretiminin artırılması yönünde teşviklerin artırıldığı görülmektedir. Nitekim son günlerde bakanlığımızın bu konudaki açıklamaları da bu yönde olduğu görülmektedir.” Şeklinde konuştu.
Bir yanıt yazın