Sarsıcı

Ahmet AK

0 533 3423055

ahmet.ak.315080@facebook.com

 

 

 

(Leone Caetani) “İslam Tarihi” isimli 8 ciltlik eseri olan yazardır. Sevgili Atatürk onun eserini okuduğunda sadece bir cümlenin altını çizmiştir. (*)

O cümle nedir biliyor musunuz? :
Tarih, ilerisini göremeyenler için acımasızdır.”
Ayrıca önem derecesini belirtmek için olsa gerek bu cümlenin yanına iki de çarpı koymuştur Büyük Önder
İşaretler koyarak 3997 adet kitap okuduğu söylenir ki bu iddiayı ortaya koyan, Anıtkabir’de “Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar” sergisi ile de savını ispatlamıştır, gidip görülebilir. Orada Sevgili Atatürk’ün beğendiği anlatımların altını çizerek el yazısıyla notlar aldığı sayfalar bir-bir sergilenmektedir.
Biz buna düz hesap 4000 diyelim, 50 yıl kitap okuduğunu farz edelim; bir yılda 80, bir ayda 6,6, bir haftada 1,6 ve bir günde 0,25 yani bir kitabın dörtte birini okumuştur ki bu, günümüzde de hızlı okuma teknikleriyle mümkündür.
Kaldı ki O; Atatürk’tür, olağanüstü yetenekleri dünyaca kabul edilmiştir.
*
Şimdi düşünüyorum da 1 gün kitap okumamış olsun!
Diğer gün bir kitabın yarısını okumak zorunda ve o kadar savaş görmüş cepheden cepheye koşmuş bir başkomutanın bu kadar kitap okuması kolay iş değildir.
Doç. Dr. Mithat Atabay; ”Reşat Nuri’nin Çalıkuşu adlı romanı Sakarya Savaşı sırasında attan düşerek yaralanan Mustafa Kemal Atatürk’ün bile acılarına merhem olacak kadar etkileyiciydi. Atatürk, Reşat Nuri’ye ‘Cephede attan düşüp sakatlandığımda vaktimi sizin Çalıkuşu romanınızı okuyarak geçirdim. Romanın sayfaları ilerledikçe acıyı unuttum’ demiştir.”
Elbette ki bu araştırma sonuçları bile Sevgili Atatürk’ün çok kitap okuduğunu, tek başına doğrular niteliktedir ama 3997 kitap okumuş olmak, öyle sıradan bir şey değildir.
*
Demek istediğim, Sevgili Atatürk’ümüz o cümlenin altını çizmekle kalmamış ve yanına iki de çarpı koymuşsa;
“Tarih ilerisini göremeyenler için acımasızdır.”

Bu yazıyı, bugüne kadar okuduklarımdan derledim; hiçbiri bu denli sarsıcı olmadı!
Sevgili Hakan diyor ki; “Ne zor şartlar altında dışarıdaki yedi, içerideki on yedi düvele karşı yaptığın devrimleri hala, yeni-yeni anlıyoruz, bir şeyleri kaybettikçe, değerin bir kat daha anlaşılıyor.”

Güzel söz, tebrik ederim.

*

(*) İSLAM TARİHİ 8 CİLT, Yazarı: LEONE CAETANI, Çeviren: HÜSEYİN CAHİT, Hazırlayan Yayınevi: TANİN MATBAASI,  Yayın Yeri: İSTANBUL, Yayın Yılı: 1926 

_________ o __________

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir