Hamzadere Barajı Tarıma Zenginlik Kataca

k
Mustafa Helvacıoğlu, “Karın doyurmak için değil, para kazanmak için tarım yapma zamanı.”
Bugün TRT 3 ve TRT GAP Kanallarında yayınlanacak olan ve Eski Edirne Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak’ın hazırlayıp sunduğu “Tarım Hayattır” programına katılan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu konu ile ilgili şunları aktardı.
Program Sabah 07:00 – 08:00 Saatleri Arasında Yayınlanacak…
“Önceki dönem Edirne Milletvekilimiz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın TRT’de hazırlayıp sunmuş olduğu “Tarım Hayattır” programının bu haftaki konusu Hamzadere Barajı idi. Emeği geçen kişi olarak da bu konuya önem vermesi bizlerin dikkatini çekti ve memnuniyet teşkil etti. Cumartesi günleri sabah saat 07:00 ile 08:00 arasında TRT 3 ve TRT GAP Televizyonlarında yayınlanacak olan “Tarım Hayattır” programı, bu gün sabah 07:00 ile 08:00 arasında Hamzadere Barajı gündemi ile yayına girecek.
Keşan TSO, Keşan TB, İpsala TB, Hamzadere Sulama Kooperatifi, Köy Muhtarları ve oradaki Sivil Toplum Örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirilen programda, ülke genelinde yayınlanacak olması ve Hamzadere Barajı ile birlikte bölgemizin tarım ve hayvancılığı ile ilgili sorunlarının masaya yatırılması oldukça önemli.
Tarımın Geleceği İle İlgili Planlar Yapmalıyız…
Hem programda hem de toplantıda verdiğimiz mesajlar şöyle idi; bundan sonraki dünya sürecinde, tarım gıda ve hayvancılığın en önemli sektör olacağının altını çizdik. Tarımın önümüzdeki süreçte Hamzadere Barajı ile birlikte zenginleşmesine katkı sağlayacağının kanaatini yaşıyoruz. Bu anlamda Hamzadere Barajı’nın bitmesiyle 40.000 dönüme yakın bir alanda sulama yapıldığını ancak 5 yıl içinde 320.000 dönüme yakın alanda sulama yapılabileceğini düşünürsek, bölgemizin önümüzdeki süreçte hissedilir derecede tarım zenginliği olacağını düşünmemiz gerekiyor. Bu noktada tarım ile ilgili gelişmeleri, tüm sivil toplum örgütlerimiz, siyasilerimiz ve bürokrasilerimiz ile birlikte masaya yatırmalı ve tarımın geleceği ile ilgili çalışmalar ve planlamalar yapmalıyız.
Bölge Ekonomisine Değer Katacak…
Toplulaştırmanın bitmeye yaklaştığını düşünürsek, bu bölgeye yönelik alternatif tarım ve alternatif ürün politikalarını da hep beraber geliştirip masaya yatırdığımızda, ülke ve bölge ekonomisine bugün itibari ile en az 2 ya da 3 kat değer katacağını şimdiden söylememiz mümkün.
Tarıma Akıl Koyma Zamanı Geldi…
Tarım eskiden karın doyurmak için yapılırdı ama yenidünya düzeninde, İstanbul’un 15 milyon nüfusunu ve 25 km ilerideki Avrupa Birliği’nin nüfusunu göz önünde bulundurursak, bundan sonra tarıma akıl koymanın zamanının gelip geçtiğini söyleyebiliriz. Artık karın doyurmak için değil, para kazanmak için tarım yapma zamanı. Tarımın ekonomiye ne kadar kıymet verdiğini gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görüyoruz. Önümüzdeki dönemde tarımın, ekmeğin, suyun ve enerjinin çok kıymetli olacağını düşünürsek, bir karış toprağın bile, Trakya topraklarının verimliliğinin yanı sıra bundan sonra daha değerli, daha alternatifli, daha ürün çeşitliliği ile daha planlı bir tarım yapmanın alt yapısını biz kanaat önderleri oluşturmalıyız.”
Helvacıoğlu açıklamasının devamında, Hamzadere Barajı’nın 5 yıl içerisinde bölge topraklarının yarısına yakınını sulanacağını dile getirerek şöyle devam etti;
Gelişime Hazır Olmalıyız…
“Köylerimizde azalan nüfusun geri dönüşü olacağına da dikkat çekmek istiyorum, yani gençlerimiz ve büyük şehirlere iş için göçen köylümüz, göreceğiz ki köyüne geri dönüş yapacak, çünkü toprak verimliliği en az 3 – 4 kat artacak. Şimdiden önlemler almamız gerekliliğine inanıyoruz. Ama bu gelişime de hazır olmalıyız. Bu verimli toprakların sahipleri de, bizler de, toprakların el değiştirmemesi için önlem almalıyız. Yani öncelikle köylümüz ve çiftçimiz toprağına ve geleceğine sahip çıkmalı.
Geleceğin En Önemli Sektörü “Gıda” Olacak…
Dünyada her yıl nüfus bir Türkiye nüfusu kadar artıyor, insanların zenginleşmesiyle alt gelir grubundakiler orta sınıfa yükseldiler, artan nüfus ve refah seviyesi ile birlikte geleceğin en önemli sektörü gıda sektörü olacak. Türkiye’nin ekilebilir alan olarak dünyada yedinci sırada olduğunu, karın doyurmak için yapılan tarım ve hayvancılığın artık para kazanmak için yapılmaya başlandığını söylememiz gerekiyor. Tarımı bundan sonra bilinçli yapmak zorundayız. Yeni teknoloji ve yeni üretim tesislerine uyum sağlamalıyız. Ayrıca bir an önce tarım arazilerinin toplulaştırılmasını gerçekleştirmeliyiz. Arazi toplulaştırılmasını yapmadan verimliliği elde etmemizin imkanı yok. Tarım ekonomisine geçtiğimiz zaman çiftçimiz ülkemiz ve bölgemiz daha çok para kazanacak.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir