SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

2. Trakya Bağbozumu ve Ekoloji Festivali ilk hasat ile başladı

2. Trakya Bağbozumu ve Ekoloji Festivali ilk hasat ile başladı
Bu haber 02 Eylül 2016 - 22:02 'de eklendi ve 179 kez görüntülendi.
  1. Trakya Bağbozumu ve Ekoloji Festivali ilk hasat ile başladı

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Trakya Bağbozumu ve Ekoloji Festivali, 2016 hasat mevsimi bağbozumu etkinliği ile Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde başladı.

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cengiz Özer’in ev sahipliğinde gerçekleşen 2. Trakya Bağbozumu ve Ekoloji Festivali açılışına; Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tamer Dodurka, Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcıları Gülferah Güral ve Telat Akköse, Süleymanpaşa Belediye Meclis Üyeleri, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü yetkilileri, il ve ilçe protokol üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan 2. Trakya Bağbozumu ve Ekoloji Festivali açılış töreninde ilk olarak Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cengiz Özer açıklamalarda bulunarak enstitü hakkında bilgiler verip faaliyetleri katılımcılarla paylaştı.

TEKİRDAĞ BAĞCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ DR. CENGİZ ÖZER: “İLİMİZDE YAKLAŞIK 38 BİN DEKAR ALANDA ÜZÜM ÜRETİMİ YAPILIRKEN ÜRETİM MİKTARIMIZ 35 BİN TONU BULMAKTADIR”

Açıklamalarına devam eden Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cengiz Özer; “ Ülkemiz dünyada bağcılık açısından çok önemli bir yere sahiptir. Bağ alanı açısından 5, üretim miktarı açısından 6. sıradayız. Bağcılık geçmişi 5-6 bin yıla dayanan bir ülkeyiz. İlimizde yaklaşık 38 bin dekar alanda üzüm üretimi yapılırken üretim miktarımız 35 bin tonu bulmaktadır. Ülkemizde üzüm üreticiliğinde çok önemli bir yere sahip olan şehrimizin üzüm türlerini sizlere tanıtıp bu yıl geliştirilen 7 yeni üzüm çeşidinin de tadımını yapacağız.” dedi.

“BAĞBOZUMU ÜRETİCİLERİN AİLELERİ, DOSTLARI, ÇALIŞANLARI İLE BİR ARAYA GELİP NEŞEYLE ZAMAN GEÇİRDİKLERİ SOSYAL OLAYLARDIR”

Son olarak bağbozumunun önemine değinen Özer; “Çok eski bir bağcılık geleneğine sahip Trakya’mızda bağbozumu geleneği ayrı bir öneme sahiptir. Bağbozumları üreticilerin sezon içerisinde ürettiklerinin karşılığını aldıkları, olgunluğa erişen üzümleri değerlendirmeye getirdikleri günlerdir. Bağbozumu üreticilerin aileleri, dostları, çalışanları ile bir araya gelip neşeyle zaman geçirdikleri sosyal olaylardır. Bu vesileyle üreticilerimize bereketli hasatlar diliyor, şenliğimizin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cengiz Özer’in ardından Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilirken konuşmasında şunları söyledi:

SÜLEYMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANI EKREM EŞKİNAT: “ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DA BU FESTİVALİ YAPMAYA DEVAM EDEREK BÖLGEMİZE SAHİP ÇIKMAK İSTİYORUZ”

“Bağbozumu; aslında kökenleri çok eskiye dayanan, bölgenin üzüm üreticisi olması nedeniyle, üzüm üretimini canlandırmak, geliştirmek ve katkıda bulunmak adına yapılmış bir çalışmadır. Biz de tıpkı bölgenin gururu olan Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’ne sahip olan bir ilçe olarak bu festivali de kurumsal hale getirmek için adımımızı geçen sene attık. Bu yıl da ikincisini yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu festivali yapmaya devam ederek bölgemize sahip çıkmak istiyoruz.

“BAĞCILIK ÇOK MEŞAKKATLİ, ZOR AMA AYNI ZAMANDA BİR KÜLTÜR İŞİDİR”

Yapısı itibari ile bağcılık çok meşakkatli zor bir iş. Ama aynı zamanda da bir kültür işidir. Bu nedenle de dünyanın ender üzümlerinin üretildiği bu coğrafyada yaşamanın da mutluluğunu tadıyoruz. Üzüm yapısı itibari ile de salkımına baktığınızda tıpkı bizim gibi bu ülkenin çeşitli renklerini, birliği ile bütünlüğü ile aynı salkımda toplayan bir bitki. Bu yüzden çok benzeriz.

“BİRLİĞİMİZ VE DİRLİĞİMİZ DE TIPKI ÜZÜM SALKIMLARI GİBİ HEP BÜTÜN KALSIN”

Sizlerden tek bir isteğim var. Bu enstitümüze sahip çıkalım, bu enstitümüzü geliştirelim. Bizim önemli bir değere sahip olduğumuzu asla unutmayalım. Festivallerimiz devam etsin, bağcılık Trakya’da daha da gelişsin. Trakya’da bağcılığın merkezi Tekirdağ, Süleymanpaşa olsun. Bizim birliğimiz ve dirliğimiz de tıpkı üzüm salkımları gibi hep bütün kalsın.”

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın ardından 2. Trakya Bağbozumu ve Ekoloji Festivali 2016 hasat mevsimi bağbozumu öncesi Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan açıklamalarda bulundu.

TEKİRDAĞ VALİSİ MEHMET CEYLAN: “TEKİRDAĞ’IN EKONOMİK VE KÜLTÜREL DEĞERİ OLAN BU ORGANİZASYONDA OLMAKTAN DOLAYI MUTLULUK DUYUYORUM”

Vali Ceylan organizasyonda yer olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirirken; “Bizler bölgemizin, özellikle Tekirdağ’ın çok önemli bir tesisinde, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de kurmuş olduğu iki araştırma enstitüsünden biri olan Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde, Tekirdağ’ın ekonomik ve kültürel değeri olan bu organizasyonda olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

“İNŞALLAH TRAKYA BAĞBOZUMU VE EKOLOJİ FESTİVALİ GELENEKSEL HALE GELECEKTİR”

Festivalin uzun yıllar boyunca sürmesini ve gelenekselleşmesini temenni ettiğini belirten Ceylan; “İnşallah Trakya Bağbozumu ve Ekoloji Festivali geleneksel hale gelecektir. Etkinlikler hem bölgede bağcılık sektörünün gelişmesine, hem de ülke ekonomisine yan ürünleri ile üzüm ve üzüm çeşitlerinin yansıtılmasına sebep olacaktır. Burada elde edilen yeni üzüm çeşitleri ile birlikte yeni bir nefes aldıracak çalışmaların bundan sonra da devam etmesini diliyorum.” diye konuştu.

“ÜZÜMÜN YANI SIRA YAN ÜRÜNLERDE DE ELDE EDİLEN BAŞARIMIZIN ENDÜSTRİYEL HALE GETİRİLMESİ BÖLGEMİZE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Konuşmasında Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’ne destek olunması gerektiğini Başkan Eşkinat’ın ardından Vali Mehmet Ceylan da vurgularken “Tekirdağ sanayi şehri olması ile birlikte ülkemizin aynı zamanda çok önemli bir tarım kenti. Bu tarım kentinin önemli tarım ürünlerinden bir tanesi de bağcılık. Üzümün yanı sıra yan ürünlerde elde edilen başarımızın endüstriyel hale getirilip, ülkemiz ve dünyada yerini alması hem bağcılığın gelişmesine hem de bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bu açıdan Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nü biz de gönülden, gerçekten destekleyerek gelişmesine ve daha da farklı alanlarda faaliyet göstererek üzüm ve diğer meyve çeşitlerinin de arttırılmasına katkı sağlamasını istiyoruz. Bu amaçla bu tür etkinliklerin olumlu olduğunu düşünüyor, bu güzel etkinliğin yapılmasında katkı sağlayan başta Süleymanpaşa Belediyemiz olmak üzere Bağcılık Araştırma Enstitüsü’ne, Tarım İl Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

İLK HASADI BAŞKAN EŞKİNAT VE VALİ CEYLAN BİRLİKTE YAPTI

Açılış konuşmalarının ardından bağbozumu etkinliği için üzüm bağlarına doğru hareket edilirken ilk hasadı Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ile birlikte yaptı.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün 7 yeni üzüm çeşidinin tanıtımı ve Tekirdağ üzümleri ile üzüm yan ürünlerinin ikramı ile etkinlik sona erdi.

  1. TRAKYA BAĞ BOZUMU VE EKOLOJİ FESTİVALİ PROGRAMI

2 Eylül Cuma

22.00/ Hüseyin Turan Konseri/ Sahil Dolgu Alanı

3 Eylül Cumartesi

22:00/ Kavala Yunan Adaları Halk Dansları – Kavala Yunan Sanatsal Halk Şarkıları

4 Eylül Pazar

09.30/ Pekmez Kaynatım Başlangıcı/ Sahil Dolgu Alanı

17.30/ Pekmez İkramı/ Sahil Dolgu Alanı

18.00/ Üzüm Yarışması Finali/ Sahil Dolgu Alanı

22.00/ Ahırkapı Roman Orkestrası Konseri/ Sahil Dolgu Alanı

2-3-4 Eylül Etkinlikleri

 

19.00-20.00/ Şubadap Grubu Çocuk Konseri

17.00-21.00/ Kartal Kuklası Yapım Atölyesi – Palyaço Kuklası Yapım Atölyesi – Koşan Kedi Yapım Atölyesi – İllüstrasyon Atölyesi – Pasta Yapım Atölyesi – Köstebekgiller Karakterleri İle Fotoğraf Çekimi Etkinliği – Devekuşu Tahta Bacak Animasyo

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA